Szakszuka z kaszą pęczak

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • garnek lub rondelek z pokrywką

KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.

Pod koniec gotowania, gdy pęczak wchłonie cały płyn, przykrywamy garnek i parujemy kaszę.

KROK 2: PRZESMAŻAMY WARZYWA

Cebulę pokrojoną w dużą kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni tak, by się zeszkliła, nie nabierając koloru. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, sól i pieprz.

Dodajemy paprykę pokrojoną w dużą kostkę, mieszamy i chwilę przesmażamy.

Dodajemy kukurydzę i ciecierzycę odcedzoną z zalewy. Mieszamy. Całość przyprawiamy mieloną ostrą papryką i curry. Ponownie mieszamy i przesmażamy.

KROK 3: DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK

Dodajemy pęczak i dokładnie mieszamy. Prażymy na małym ogniu ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.

KROK 4: DODAJEMY POMIDORY I MASŁO

Dodajemy pomidory pelati, mieszamy i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą. Dodajemy masło i koperek. Mieszamy i zmniejszamy ogień.

KROK 5: SMAŻYMY JAJKA SADZONE I PODAJEMY SZAKSZUKĘ

W kaszy tworzymy 4 niewielkie zagłębienia, odsłaniając dno patelni. W każde zagłębienie wlewamy odrobinę oleju (możemy wykorzystać olej po prażeniu cebuli – przepis na kaszotto z młodą kapustą), a następnie wbijamy jajka. Doprawiamy z wierzchu pieprzem.

Patelnię przykrywamy na ok. 3-4 minuty, by białko jaj się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Szakszukę podajemy z listkami świeżej bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!