
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- garnek lub rondelek z pokrywką
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
Pod koniec gotowania, gdy pęczak wchłonie cały płyn, przykrywamy garnek i parujemy kaszę.
KROK 2: PRZESMAŻAMY WARZYWA
Cebulę pokrojoną w dużą kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni tak, by się zeszkliła, nie nabierając koloru. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, sól i pieprz.
Dodajemy paprykę pokrojoną w dużą kostkę, mieszamy i chwilę przesmażamy.
Dodajemy kukurydzę i ciecierzycę odcedzoną z zalewy. Mieszamy. Całość przyprawiamy mieloną ostrą papryką i curry. Ponownie mieszamy i przesmażamy.
KROK 3: DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK
Dodajemy pęczak i dokładnie mieszamy. Prażymy na małym ogniu ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.
KROK 4: DODAJEMY POMIDORY I MASŁO
Dodajemy pomidory pelati, mieszamy i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą. Dodajemy masło i koperek. Mieszamy i zmniejszamy ogień.
KROK 5: SMAŻYMY JAJKA SADZONE I PODAJEMY SZAKSZUKĘ
W kaszy tworzymy 4 niewielkie zagłębienia, odsłaniając dno patelni. W każde zagłębienie wlewamy odrobinę oleju (możemy wykorzystać olej po prażeniu cebuli – przepis na kaszotto z młodą kapustą), a następnie wbijamy jajka. Doprawiamy z wierzchu pieprzem.
Patelnię przykrywamy na ok. 3-4 minuty, by białko jaj się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Szakszukę podajemy z listkami świeżej bazylii.
Komentarze (0)