Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- garnek lub rondelek z pokrywką
KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.
Pod koniec gotowania, gdy pęczak wchłonie cały płyn, przykrywamy garnek i parujemy kaszę.
KROK 2: PRZESMAŻAMY WARZYWA
Cebulę pokrojoną w dużą kostkę smażymy na oleju na rozgrzanej patelni tak, by się zeszkliła, nie nabierając koloru. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, sól i pieprz.
Dodajemy paprykę pokrojoną w dużą kostkę, mieszamy i chwilę przesmażamy.
Dodajemy kukurydzę i ciecierzycę odcedzoną z zalewy. Mieszamy. Całość przyprawiamy mieloną ostrą papryką i curry. Ponownie mieszamy i przesmażamy.
KROK 3: DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK
Dodajemy pęczak i dokładnie mieszamy. Prażymy na małym ogniu ok. 7 minut, co jakiś czas mieszając.
KROK 4: DODAJEMY POMIDORY I MASŁO
Dodajemy pomidory pelati, mieszamy i chwilę podgrzewamy, aż smaki się połączą. Dodajemy masło i koperek. Mieszamy i zmniejszamy ogień.
KROK 5: SMAŻYMY JAJKA SADZONE I PODAJEMY SZAKSZUKĘ
W kaszy tworzymy 4 niewielkie zagłębienia, odsłaniając dno patelni. W każde zagłębienie wlewamy odrobinę oleju (możemy wykorzystać olej po prażeniu cebuli – przepis na kaszotto z młodą kapustą), a następnie wbijamy jajka. Doprawiamy z wierzchu pieprzem.
Patelnię przykrywamy na ok. 3-4 minuty, by białko jaj się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Szakszukę podajemy z listkami świeżej bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Zielona szakszuka
Zielona wariacja na temat szakszuki – z brukselką, szpinakiem, jajkami i serem feta. Koniecznie spróbuj na śniadanie!
Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!
Szakszuka z wołowiną
Szukasz przepisu na sycące śniadanie dla całej rodziny? Już nie musisz! Pomysł Karola na szakszukę z mielonym mięsem wołowym i świeżymi warzywami to idealne danie jednogarnkowe.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szakszuka z kuminem
- Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
- Pierogi leniwe z orzechową okrasą
- Kluski leniwe z tofu
- Szakszuka
- Leniwe pierogi
- Szakszuka z burakami
- Tarta z kremem chałwowym
- Zielone tosty francuskie
- Kaszotto z młodą kapustą
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
- Omlet z wędzonym łososiem i awokado
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Szakszuka z wołowiną
- Chrupiące ziemniaczki w ostrym sosie
- Dip z fety z pieczonymi pomidorkami
- Perliczka w czerwonym winie
- Pizza capricciosa
- Gulasz jagnięcy
- Gnocchi w sosie pomidorowym
- Sernik na jogurcie sojowym
- Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami
- Kresowe kluski z makiem
- Parfait balsamiczny z duszonymi morelami z wanilią
- Stek z jelenia
- Odwrócone ciasto z ananasem
- Smażone okonie z chlebową sałatką
- Szparagi w boczku
- Kurczak w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)