Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Smażymy warzywa
Na dno rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę i pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, a następnie kroimy w półkrążki. Wrzucamy je na patelnię razem z liśćmi szpinaku. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Siekamy koperek i dodajemy go do warzyw. Całość smażymy ok. 10 minut na małym ogniu.
KROK 2: Wbijamy jajka
W masie warzywnej robimy dwa wgłębienia. Wrzucamy tam po kawałku masła, a następnie wbijamy jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż jajka się nieco zetną. Dodajemy pokruszony ser feta i orzeszki piniowe. Ponownie przykrywamy i czekamy, aż białko całkowicie się zetnie.
KROK 3: Podajemy szakszukę
Zdejmujemy szakszukę z ognia, oprószamy solą i pieprzem. Podajemy ciepłą, z kromkami razowego chleba opieczonego w tosterze.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Pappardelle ragout bianco według Karola Okrasy
- Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Smażone ziemniaki ze szpinakiem i fetą
- Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
- Pierogi ze szpinakiem i krewetkami
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Tarta ze szpinakiem i serem kozim
- Awokado zapiekane z jajkiem
- Chlebek mango
- Szakszuka z botwinki
- Szakszuka z kaszą pęczak
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Śniadaniowe gniazdka z cukinii
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Muffiny z cukinią, tuńczykiem i serem
- Chrust
- Dal z soczewicy
- Kotlet w piwnej marynacie
- Spring rollsy
- Gruszki parowane w białym winie
- Indyk z salsą truskawkową
- Tarta z czerstwego pieczywa
- Pizza z mortadelą, pesto pistacjowym i burratą
- Pinsa verde
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Ubijany ganasz
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- ZIELONY MAJONEZ
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1703 dni temu
Szakszuka jest pyszna. Co prawda ja zamiast czosnku zwykłego dodałem granulowany. Zamiast orzechów z przepisu - orzechy włoskie. Dodatkowo cebulę podsmażyłem na oleju z suszonych pomidorów, a do szakszuka dodałem suszone pomidory:)
odpowiedz