
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Smażymy warzywa
Na dno rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę i pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, a następnie kroimy w półkrążki. Wrzucamy je na patelnię razem z liśćmi szpinaku. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Siekamy koperek i dodajemy go do warzyw. Całość smażymy ok. 10 minut na małym ogniu.
KROK 2: Wbijamy jajka
W masie warzywnej robimy dwa wgłębienia. Wrzucamy tam po kawałku masła, a następnie wbijamy jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż jajka się nieco zetną. Dodajemy pokruszony ser feta i orzeszki piniowe. Ponownie przykrywamy i czekamy, aż białko całkowicie się zetnie.
KROK 3: Podajemy szakszukę
Zdejmujemy szakszukę z ognia, oprószamy solą i pieprzem. Podajemy ciepłą, z kromkami razowego chleba opieczonego w tosterze.
Zobacz podobne
przepisy
Omlet ze szpinakiem i szynką
Karol Okrasa serwuje przepis na udany poranek – omlet ze szpinakiem, szynką i kozim serem!

Szakszuka z kuminem
Orientalne śniadanie? Nic trudnego! Zrób szakszukę z Okrasą!

3 sposoby na omlet
Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- 3 przepisy na babeczki z kubka
- Lody tajskie
- Grillowana cukinia
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Pinsa verde
- Sos słodko-kwaśny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Wrap z łososiem i warzywami
- Makaron z serem burrata
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pizza z tortilli
- Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1924 dni temu
Szakszuka jest pyszna. Co prawda ja zamiast czosnku zwykłego dodałem granulowany. Zamiast orzechów z przepisu - orzechy włoskie. Dodatkowo cebulę podsmażyłem na oleju z suszonych pomidorów, a do szakszuka dodałem suszone pomidory:)
odpowiedz