Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Smażymy warzywa
Na dno rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę i pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, a następnie kroimy w półkrążki. Wrzucamy je na patelnię razem z liśćmi szpinaku. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Siekamy koperek i dodajemy go do warzyw. Całość smażymy ok. 10 minut na małym ogniu.
KROK 2: Wbijamy jajka
W masie warzywnej robimy dwa wgłębienia. Wrzucamy tam po kawałku masła, a następnie wbijamy jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż jajka się nieco zetną. Dodajemy pokruszony ser feta i orzeszki piniowe. Ponownie przykrywamy i czekamy, aż białko całkowicie się zetnie.
KROK 3: Podajemy szakszukę
Zdejmujemy szakszukę z ognia, oprószamy solą i pieprzem. Podajemy ciepłą, z kromkami razowego chleba opieczonego w tosterze.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Domek z piernika
- Kutia
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik piernikowy
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik krakowski
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1723 dni temu
Szakszuka jest pyszna. Co prawda ja zamiast czosnku zwykłego dodałem granulowany. Zamiast orzechów z przepisu - orzechy włoskie. Dodatkowo cebulę podsmażyłem na oleju z suszonych pomidorów, a do szakszuka dodałem suszone pomidory:)
odpowiedz