Zielona szakszuka

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: Smażymy warzywa

Na dno rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę i pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy.

Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, a następnie kroimy w półkrążki. Wrzucamy je na patelnię razem z liśćmi szpinaku. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Siekamy koperek i dodajemy go do warzyw. Całość smażymy ok. 10 minut na małym ogniu.

KROK 2: Wbijamy jajka

W masie warzywnej robimy dwa wgłębienia. Wrzucamy tam po kawałku masła, a następnie wbijamy jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż jajka się nieco zetną. Dodajemy pokruszony ser feta i orzeszki piniowe. Ponownie przykrywamy i czekamy, aż białko całkowicie się zetnie.

KROK 3: Podajemy szakszukę

Zdejmujemy szakszukę z ognia, oprószamy solą i pieprzem. Podajemy ciepłą, z kromkami razowego chleba opieczonego w tosterze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Daria Ładocha

Szakszuka

Doskonała na śniadanie, obiad i przekąskę – poznaj przepis na szakszukę!

Szakszuka

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Karol Okrasa

Omlet ze szpinakiem i szynką

Karol Okrasa serwuje przepis na udany poranek – omlet ze szpinakiem, szynką i kozim serem!

Omlet ze szpinakiem i szynką
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 1 ten przepis nie jest wegetariański

Karol Okrasa

Szakszuka z kuminem

Orientalne śniadanie? Nic trudnego! Zrób szakszukę z Okrasą!

Szakszuka z kuminem
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:15 liczba porcji: 2 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • karolk karolk
    1924 dni temu
    Szakszuka jest pyszna. Co prawda ja zamiast czosnku zwykłego dodałem granulowany. Zamiast orzechów z przepisu - orzechy włoskie. Dodatkowo cebulę podsmażyłem na oleju z suszonych pomidorów, a do szakszuka dodałem suszone pomidory:)

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!