
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Smażymy warzywa
Na dno rozgrzanej patelni wlewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę szalotkę i pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażamy.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, a następnie kroimy w półkrążki. Wrzucamy je na patelnię razem z liśćmi szpinaku. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Siekamy koperek i dodajemy go do warzyw. Całość smażymy ok. 10 minut na małym ogniu.
KROK 2: Wbijamy jajka
W masie warzywnej robimy dwa wgłębienia. Wrzucamy tam po kawałku masła, a następnie wbijamy jajka. Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż jajka się nieco zetną. Dodajemy pokruszony ser feta i orzeszki piniowe. Ponownie przykrywamy i czekamy, aż białko całkowicie się zetnie.
KROK 3: Podajemy szakszukę
Zdejmujemy szakszukę z ognia, oprószamy solą i pieprzem. Podajemy ciepłą, z kromkami razowego chleba opieczonego w tosterze.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pistacjowy sernik baskijski
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Guacamole
- Piernik świąteczny
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto na pierogi
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2032 dni temu
Szakszuka jest pyszna. Co prawda ja zamiast czosnku zwykłego dodałem granulowany. Zamiast orzechów z przepisu - orzechy włoskie. Dodatkowo cebulę podsmażyłem na oleju z suszonych pomidorów, a do szakszuka dodałem suszone pomidory:)
Odpowiedz