Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię z przykrywką
Krok 1: Kroimy bakłażana
Bakłażan kroimy w cienkie plastry i posypujemy solą. Pozostawiamy na ok. 15 minut, by sól wyciągnęła gorycz. Warzywo płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy w kostkę.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekany czosnek z pokrojoną w piórka szalotką. Dodajemy bakłażana, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Podsmażamy, aż bakłażan zmięknie. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem. Gdy skórka zacznie odchodzić – wyciągamy z wody i obieramy. Kroimy je w kostkę, dodajemy na patelnię i chwile smażymy, aby odparował nadmiar wody z pomidorów. Dokładamy liście umytego szpinaku i czekamy, aż zmiękną.
Krok 3: Wbijamy jajka do szakszuki
Na warzywa wbijamy jajka, jakbyśmy robili jajka sadzone. Patelnie przykrywamy pokrywka. Zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy, aż białka się zetną. Szakszukę podajemy ze świeżo mielonym pieprzem, z dodatkiem listków oregano lub tymianku.
Zobacz podobne
przepisy
Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
Wyjątkową Wielkanoc zapewni nietypowy przepis Darii na jajka smażone i panierowane w orzechach i parmezanie! Wypróbuj!
Awokado zapiekane z jajkiem
Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.
Jajka w kokilkach
Poznaj szybki i łatwy przepis na zapiekane jajka w szynce szwarcwaldzkiej z warzywnym farszem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Ciasto marchewkowe
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wegańska ryba po grecku
- Przekąski sylwestrowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
504 dni temu
Dzień dobry, Czy mozna zastąpić bakłażana cukinią? Pozdrawiam
odpowiedz
504 dni temu
Dzień dobry! Jak najbardziej możesz spróbować takiej zmiany. Smak będzie trochę inny, ale na pewno szakszuka nadal będzie pyszna. Cukinii nie musisz solić, aby pozbyć się goryczki, wystarczy ją jedynie pokroić i ewentualnie pozbawić nadmiernie przerośniętych gniazd nasiennych.