Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • patelnię z przykrywką

 

Krok 1: Kroimy bakłażana

Bakłażan kroimy w cienkie plastry i posypujemy solą. Pozostawiamy na ok. 15 minut, by sól wyciągnęła gorycz. Warzywo płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy w kostkę.

Krok 2: Podsmażamy warzywa

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekany czosnek z pokrojoną w piórka szalotką. Dodajemy bakłażana, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Podsmażamy, aż bakłażan zmięknie. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem. Gdy skórka zacznie odchodzić – wyciągamy z wody i obieramy. Kroimy je w kostkę, dodajemy na patelnię i chwile smażymy, aby odparował nadmiar wody z pomidorów. Dokładamy liście umytego szpinaku i czekamy, aż zmiękną.

Krok 3: Wbijamy jajka do szakszuki

Na warzywa wbijamy jajka, jakbyśmy robili jajka sadzone. Patelnie przykrywamy pokrywka. Zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy, aż białka się zetną. Szakszukę podajemy ze świeżo mielonym pieprzem, z dodatkiem listków oregano lub tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram