Szakszuka

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • patelnię z przykrywką

 

Krok 1: Kroimy bakłażana

Bakłażan kroimy w cienkie plastry i posypujemy solą. Pozostawiamy na ok. 15 minut, by sól wyciągnęła gorycz. Warzywo płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy w kostkę.

Krok 2: Podsmażamy warzywa

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekany czosnek z pokrojoną w piórka szalotką. Dodajemy bakłażana, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Podsmażamy, aż bakłażan zmięknie. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem. Gdy skórka zacznie odchodzić – wyciągamy z wody i obieramy. Kroimy je w kostkę, dodajemy na patelnię i chwile smażymy, aby odparował nadmiar wody z pomidorów. Dokładamy liście umytego szpinaku i czekamy, aż zmiękną.

Krok 3: Wbijamy jajka do szakszuki

Na warzywa wbijamy jajka, jakbyśmy robili jajka sadzone. Patelnie przykrywamy pokrywka. Zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy, aż białka się zetną. Szakszukę podajemy ze świeżo mielonym pieprzem, z dodatkiem listków oregano lub tymianku.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    308 dni temu
    Dzień dobry, Czy mozna zastąpić bakłażana cukinią? Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    308 dni temu
    Dzień dobry! Jak najbardziej możesz spróbować takiej zmiany. Smak będzie trochę inny, ale na pewno szakszuka nadal będzie pyszna. Cukinii nie musisz solić, aby pozbyć się goryczki, wystarczy ją jedynie pokroić i ewentualnie pozbawić nadmiernie przerośniętych gniazd nasiennych.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!