
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię z przykrywką
Krok 1: Kroimy bakłażana
Bakłażan kroimy w cienkie plastry i posypujemy solą. Pozostawiamy na ok. 15 minut, by sól wyciągnęła gorycz. Warzywo płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy w kostkę.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekany czosnek z pokrojoną w piórka szalotką. Dodajemy bakłażana, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Podsmażamy, aż bakłażan zmięknie. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem. Gdy skórka zacznie odchodzić – wyciągamy z wody i obieramy. Kroimy je w kostkę, dodajemy na patelnię i chwile smażymy, aby odparował nadmiar wody z pomidorów. Dokładamy liście umytego szpinaku i czekamy, aż zmiękną.
Krok 3: Wbijamy jajka do szakszuki
Na warzywa wbijamy jajka, jakbyśmy robili jajka sadzone. Patelnie przykrywamy pokrywka. Zmniejszamy ogień i całość podgrzewamy, aż białka się zetną. Szakszukę podajemy ze świeżo mielonym pieprzem, z dodatkiem listków oregano lub tymianku.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Jajka na miękko
- Śledź w oleju
- Pierniki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto marchewkowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Nuggetsy z kurczaka
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ryba po japońsku
- Mini burgery
- Ciasto na pierogi
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Krokiety z mięsem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
817 dni temu
Dzień dobry, Czy mozna zastąpić bakłażana cukinią? Pozdrawiam
Odpowiedz
817 dni temu
Dzień dobry! Jak najbardziej możesz spróbować takiej zmiany. Smak będzie trochę inny, ale na pewno szakszuka nadal będzie pyszna. Cukinii nie musisz solić, aby pozbyć się goryczki, wystarczy ją jedynie pokroić i ewentualnie pozbawić nadmiernie przerośniętych gniazd nasiennych.