Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię z pokrywką
Przygotuj wcześniej:
Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę z ⅓ owocu. Przelej ok. 50 ml wody po gotowaniu ciecierzycy (lub ze słoika z gotową ciecierzycą) do miski.
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI
Czosnek, cebulę, pietruszkę i papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Paprykę kroimy na kawałki o boku ok. 1,5 cm, a bakłażana w plastry o grubości ok. 1 cm. Boczek kroimy na kawałki o boku ok. 1,5 cm, a ser w paski.
KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso. Kiedy zacznie nabierać koloru, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie doprawiamy szczyptą soli, mieszamy, dodajemy boczek, ponownie mieszamy i smażymy ok. 1-2 minuty. Gotowe mięso przekładamy na chwilę do miski.
KROK 3: SMAŻYMY BAKŁAŻANA
Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i kładziemy na nim plastry bakłażana. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe plastry bakłażana kroimy w ćwiartki.
KROK 4: SMAŻYMY PAPRYKĘ
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Kiedy będzie gorący, dodajemy paprykę. Doprawiamy ją szczyptą soli i pieprzu i ostrą papryką mieloną. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy przez ok. 1 minutę.
KROK 5: KOMPONUJEMY SZAKSZUKĘ
Do podsmażonej papryki dodajemy mięso, pomidory, bakłażana, skórkę z cytryny, kumin, ciecierzycę wraz z wodą po gotowaniu, papryczkę chili i ⅔ posiekanej natki pietruszki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
KROK 6: DODAJEMY I GOTUJEMY JAJKA
W szakszuce robimy delikatne wgłębienia, w które wbijamy jajka. Następnie całość przykrywamy i gotujemy przez ok. 8 minut, aż białka jaj się zetną.
KROK 7: PODAJEMY SZAKSZUKĘ
Na gotową szakszukę nakładamy paski sera, posypujemy ją pozostałą natką pietruszki i podgrzewamy pod przykryciem przez kolejne 2 minuty, aby ser się roztopił.
Szakszukę podajemy gorącą, na patelni, z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne
przepisy
Szakszuka z kaszą pęczak
Jesteś miłośnikiem szakszuki? Wypróbuj przepis Karola na szakszukę z kaszą pęczak. To idealny przepis na leniwe weekendowe śniadanie.
Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!
Szakszuka z burakami
Burak do szakszuki? Pewnie, że pasuje! Wypróbuj przepis Kingi i podaj bliskim pożywne śniadanie w całkiem nowej odsłonie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Faszerowane ciabatty
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Bananowe pancakes
- Sajgonki z mięsem mielonym
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
- Makaron z pomidorami i oliwkami
- Szakszuka
- Gulasz z pomarańczami i dynią
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Pieczone szparagi à la caprese
- Żytnia kanapka z jajkiem i szynką
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
- Bażant w limonkach
- Oliwa bazyliowa
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- Słodki chlebek skubany
- Cukinia marynowana słodko-kwaśna
- Kruche ciastka przez maszynkę
- Panierowana mozzarella
- Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko i słono
- Rolada z boczku z kolorowym pieprzem
- Wegańskie hot dogi z soczewicy
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Czekoladowe tiramisu z truskawkami
- Bulion drobiowy
- Deser à la mleczna kanapka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)