
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- głęboką patelnię z pokrywką
Przygotuj wcześniej:
Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę z ⅓ owocu. Przelej ok. 50 ml wody po gotowaniu ciecierzycy (lub ze słoika z gotową ciecierzycą) do miski.
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI
Czosnek, cebulę, pietruszkę i papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Paprykę kroimy na kawałki o boku ok. 1,5 cm, a bakłażana w plastry o grubości ok. 1 cm. Boczek kroimy na kawałki o boku ok. 1,5 cm, a ser w paski.
KROK 2: SMAŻYMY MIĘSO
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy mięso. Kiedy zacznie nabierać koloru, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Następnie doprawiamy szczyptą soli, mieszamy, dodajemy boczek, ponownie mieszamy i smażymy ok. 1-2 minuty. Gotowe mięso przekładamy na chwilę do miski.
KROK 3: SMAŻYMY BAKŁAŻANA
Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i kładziemy na nim plastry bakłażana. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe plastry bakłażana kroimy w ćwiartki.
KROK 4: SMAŻYMY PAPRYKĘ
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Kiedy będzie gorący, dodajemy paprykę. Doprawiamy ją szczyptą soli i pieprzu i ostrą papryką mieloną. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Smażymy przez ok. 1 minutę.
KROK 5: KOMPONUJEMY SZAKSZUKĘ
Do podsmażonej papryki dodajemy mięso, pomidory, bakłażana, skórkę z cytryny, kumin, ciecierzycę wraz z wodą po gotowaniu, papryczkę chili i ⅔ posiekanej natki pietruszki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
KROK 6: DODAJEMY I GOTUJEMY JAJKA
W szakszuce robimy delikatne wgłębienia, w które wbijamy jajka. Następnie całość przykrywamy i gotujemy przez ok. 8 minut, aż białka jaj się zetną.
KROK 7: PODAJEMY SZAKSZUKĘ
Na gotową szakszukę nakładamy paski sera, posypujemy ją pozostałą natką pietruszki i podgrzewamy pod przykryciem przez kolejne 2 minuty, aby ser się roztopił.
Szakszukę podajemy gorącą, na patelni, z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Nuggetsy z kurczaka
- Śledzie po kaszubsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Makówki śląskie
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Śledź w oleju
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Pierniki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pistacjowy sernik baskijski
- Boczek pieczony
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Domek z piernika
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)