Śniadaniowe tacos z jajecznicą

DG i Sprytne Babki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
  • formę do muffin
  • pierścień do wycinania

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: WYCINAMY KÓŁKA Z TORTILLI

Z tortilli wycinamy metalowym pierścieniem mniejsze kółka. W misce łączymy olej z chili, posiekanym ząbkiem czosnku i suszoną cebulą. Powierzchnię tortilli smarujemy mieszanką przypraw.

KROK 2: PIECZEMY TORTILLE

Tortille składamy na pół i układamy je w szczelinach odwróconej formy do muffin. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C na 5-6 minut.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNICĘ

Na patelni roztapiamy masło, wbijamy jaja i robimy z nich jajecznicę. Doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Pomidory kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, pozostałą część kroimy w drobną kostkę. Czerwoną cebulkę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy posiekane papryczki jalapeno, drobno posiekaną kolendrę i sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem.

KROK 5: FASZERUJEMY TACOS

Wyciągamy tacosy z piekarnika, nakładamy na dno jajecznicę, posypujemy startym cheddarem. Blachę wkładamy raz jeszcze do piekarnika, by ser się roztopił. Na górze układamy salsę pomidorową. Dekorujemy listkami kolendry.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!