
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
- łopatkę silikonową
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNICĘ
Masło rozpuszczamy na patelni i wbijamy na nią jajka. Białka jaj rozmącamy za pomocą silikonowej łopatki, omijając żółtka – te pozostawiamy płynne. Gdy białka zaczną się ścinać, zdejmujemy patelnię z ognia i doprawiamy jajecznicę solą oraz pieprzem.
Patelnię ponownie ustawiamy na ogniu, rozmącamy żółtka i mieszamy całość. Opcjonalnie: smażymy jajecznicę dłużej, jeśli chcemy uzyskać większy stopień ścięcia jaj.
KROK 2: KROIMY I WYKŁADAMY SKŁADNIKI FARSZU
Na tortille wykładamy rukolę i ser cheddar starty na tarce o drobnych oczkach.
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół wokół pestki, pestkę ostrożnie wyjmujemy, a miąższ awokado oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i kroimy w plastry. Plastry awokado skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Pomidor kroimy w plastry i oprószamy solą.
Awokado i pomidor wykładamy na tortille, a na warzywa wykładamy przygotowaną wcześniej jajecznicę.
KROK 3: ZWIJAMY BURRITO
Boki tortilli zakładamy do środka, a następnie zwijamy burrito, zaczynając od dołu tak, by zamknąć wszystkie składniki w środku.
KROK 4: PODPIEKAMY BURRITO
Zwinięte tortille podpiekamy ok. 2 minut z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni, aż placki się zarumienią.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie burrito z fasolą
Zawsze wychodzi smaczne i daje tyle możliwości! Wegańskie burrito to sycący i prosty w przygotowaniu klasyk kuchni meksykańskiej, idealny na lunch, szybki obiad lub kolację.

Roladki z tortilli
Szukasz szybkiego sposobu na sylwestrowe przekąski? Połącz i zwiń składniki, by podać roladki z tortilli według przepisu Kingi – każdy z trzech sposobów zachwyca prostotą i smakiem!

Śniadaniowe burrito
Tortille z mięsem, awokado, fasolą i ostrym dipem! Zobacz, jak przygotować śniadanie inspirowane kuchnią meksykańską!

Szybkie burrito według Karola Okrasy
Delikatna pszenna tortilla wypełniona mięsnym farszem. Pyszne, proste i sycące danie inspirowane kuchnią meksykańską.

Zobacz przepisy
na święta
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Jajka z majonezem i awokado
- Babka z herbatą matcha
- Żurek babci
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)