zobacz film Śniadaniowe burrito z jajecznicą

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • łopatkę silikonową

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNICĘ

Masło rozpuszczamy na patelni i wbijamy na nią jajka. Białka jaj rozmącamy za pomocą silikonowej łopatki, omijając żółtka – te pozostawiamy płynne. Gdy białka zaczną się ścinać, zdejmujemy patelnię z ognia i doprawiamy jajecznicę solą oraz pieprzem.

Patelnię ponownie ustawiamy na ogniu, rozmącamy żółtka i mieszamy całość. Opcjonalnie: smażymy jajecznicę dłużej, jeśli chcemy uzyskać większy stopień ścięcia jaj.

KROK 2: KROIMY I WYKŁADAMY SKŁADNIKI FARSZU

Na tortille wykładamy rukolę i ser cheddar starty na tarce o drobnych oczkach.

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół wokół pestki, pestkę ostrożnie wyjmujemy, a miąższ awokado oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i kroimy w plastry. Plastry awokado skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Pomidor kroimy w plastry i oprószamy solą.

Awokado i pomidor wykładamy na tortille, a na warzywa wykładamy przygotowaną wcześniej jajecznicę.

KROK 3: ZWIJAMY BURRITO

Boki tortilli zakładamy do środka, a następnie zwijamy burrito, zaczynając od dołu tak, by zamknąć wszystkie składniki w środku.

KROK 4: PODPIEKAMY BURRITO

Zwinięte tortille podpiekamy ok. 2 minut z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni, aż placki się zarumienią.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!