Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
- łopatkę silikonową
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNICĘ
Masło rozpuszczamy na patelni i wbijamy na nią jajka. Białka jaj rozmącamy za pomocą silikonowej łopatki, omijając żółtka – te pozostawiamy płynne. Gdy białka zaczną się ścinać, zdejmujemy patelnię z ognia i doprawiamy jajecznicę solą oraz pieprzem.
Patelnię ponownie ustawiamy na ogniu, rozmącamy żółtka i mieszamy całość. Opcjonalnie: smażymy jajecznicę dłużej, jeśli chcemy uzyskać większy stopień ścięcia jaj.
KROK 2: KROIMY I WYKŁADAMY SKŁADNIKI FARSZU
Na tortille wykładamy rukolę i ser cheddar starty na tarce o drobnych oczkach.
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół wokół pestki, pestkę ostrożnie wyjmujemy, a miąższ awokado oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i kroimy w plastry. Plastry awokado skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki. Pomidor kroimy w plastry i oprószamy solą.
Awokado i pomidor wykładamy na tortille, a na warzywa wykładamy przygotowaną wcześniej jajecznicę.
KROK 3: ZWIJAMY BURRITO
Boki tortilli zakładamy do środka, a następnie zwijamy burrito, zaczynając od dołu tak, by zamknąć wszystkie składniki w środku.
KROK 4: PODPIEKAMY BURRITO
Zwinięte tortille podpiekamy ok. 2 minut z każdej strony na suchej, rozgrzanej patelni, aż placki się zarumienią.
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie burrito z fasolą
Zawsze wychodzi smaczne i daje tyle możliwości! Wegańskie burrito to sycący i prosty w przygotowaniu klasyk kuchni meksykańskiej, idealny na lunch, szybki obiad lub kolację.
Roladki z tortilli
Szukasz szybkiego sposobu na sylwestrowe przekąski? Połącz i zwiń składniki, by podać roladki z tortilli według przepisu Kingi – każdy z trzech sposobów zachwyca prostotą i smakiem!
Śniadaniowe burrito
Tortille z mięsem, awokado, fasolą i ostrym dipem! Zobacz, jak przygotować śniadanie inspirowane kuchnią meksykańską!
Szybkie burrito według Karola Okrasy
Delikatna pszenna tortilla wypełniona mięsnym farszem. Pyszne, proste i sycące danie inspirowane kuchnią meksykańską.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
- Amerykańskie naleśniki
- Biszkopt - przepis podstawowy
- Zupa chrzanowa
- Zupa z zielonych warzyw
- Miodowe pancakes z owocami
- Tosty w jajku
- Angielskie muffinki śniadaniowe z serkiem
- Ciasto na pizzę
- Jogurt
- Smoothie bowl z mango i bananów
- Chrupiące ciepłe lody
- Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Bułeczki bolońskie
- Bułka z pastą z orzechów
- Kanapka z kurczakiem na ciepło
- Carskie tosty
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Omlet z amarantusem i owocami
- Sernik chałwowy
- Piwno-arbuzowy koktajl
- Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Lody warzywno-owocowe
- Masło truskawkowe
- Wegańskie panini z boczniakami i sosem aioli
- Bowl z halloumi i komosą ryżową
- Szarpane boczniaki à la pulled pork
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)