Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny z hakiem
- folię spożywczą
- sitko o drobnych oczkach
- kornety z folii – 2 szt.
- okrągłą foremkę do wykrawania
- foremki do bombek – 10 szt.
- wstążki – 5 szt.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Miód, masło i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Pozostałe składniki umieszczamy w misie robota kuchennego.
Przelewamy zawartość rondelka do misy. Ciasto wyrabiamy na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 45 minut.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Białko ucieramy z cukrem pudrem i cytryną przy pomocy robota kuchennego przez ok. 10 minut do momentu uzyskania gładkiego lukru.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY BOMBKI
Rozwałkowujemy ciasto piernikowe na grubość ok. 4 mm. Wycinamy kółka. Każde nakładamy na półokrągłą foremkę i dociskamy do niej dokładnie. Wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.
Od razu po upieczeniu ściągamy ciasto z foremek i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: SKŁADAMY BOMBKI
Kornety z folii zwijamy w rożki i odcinamy rogi. Nakładamy lukier na brzeg jednej połówki bombki. Na brzegu układamy zwiniętą i zawiązaną wstążeczkę. Dociskamy drugą połówkę bombki. Delikatnie usuwamy nadmiar lukru i odkładamy bombki do wyschnięcia na ok. 10 minut.
Krok 5: DEKORUJEMY BOMBKI
Bombki delikatnie dekorujemy według uznania przy użyciu lukru lub gotowych ozdób, które przymocowujemy za pomocą niewielkiej ilości lukru.
Gotowe bombki spryskujemy jadalnym brokatem w sprayu i odstawiamy do wyschnięcia.
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
- folię spożywczą
- sitko o drobnych oczkach
- wałek
- okrągłą foremkę do wykrawania
- foremki do bombek – 10 szt.
- kornety z folii – 2 szt.
- wstążki – 5 szt.
Sposób przygotowania w termorobocie MC Smart:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
W pojemniku miksującym umieszczamy miód, masło i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 90°C / obroty 1. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy je przy użyciu programu ugniatanie / ciasto twarde / czas 4 minuty. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 45 minut, aby się schłodziło.
KROK 2: UCIERAMY LUKIER
Pojemnik czyścimy. Następnie dodajemy białko, przesiany przez sitko o drobnych oczkach cukier puder i sok z cytryny. Składniki ucieramy na lukier, wybierając program gotowanie wg ustawień własnych / czas 1 minuta / obroty 6.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY BOMBKI
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy z niego kółka. Każde nakładamy na półokrągłą foremkę i dociskamy do niej dokładnie. Wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.
Od razu po upieczeniu ściągamy ciasto z foremek i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 4: SKŁADAMY BOMBKI
Kornety z folii zwijamy w rożki i odcinamy rogi. Nakładamy lukier na brzeg jednej połówki bombki. Na brzegu układamy zwiniętą i zawiązaną wstążeczkę. Dociskamy drugą połówkę bombki. Delikatnie usuwamy nadmiar lukru i odkładamy bombki do wyschnięcia na ok. 10 minut.
KROK 5: DEKORUJEMY BOMBKI
Bombki delikatnie dekorujemy według uznania przy użyciu lukru lub gotowych ozdób, które przymocowujemy za pomocą niewielkiej ilości lukru.
Gotowe bombki spryskujemy jadalnym brokatem w sprayu i odstawiamy do wyschnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Kulki piernikowe z rumem i ananasem
Świąteczne słodkości co roku mogą smakować inaczej. A obok tego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.
Domek z piernika
Pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek - przygotuj domek z piernika udekorowany szpryc glazurą!
Świąteczne pierniczki
Szukasz pomysłu na pierniki last minute? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na pierniki z cytrynowym lukrem, który przygotujesz w 45 minut!
Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierniki
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
1108 dni temu
Szkoda ze nie ma zdjęć jak to wykonać
odpowiedz
1111 dni temu
Czy możecie zrobić tą tartę o której ta pani opowiadała? Bo wydaje się mega w smaku i w wyglądzie również xD
odpowiedz
1110 dni temu
Zuza, rzeczywiście połączenie smaków, o którym wspomina Jowita brzmi świetnie-pomyślimy o takim przepisie! Dziękujemy za sugestię :)
1466 dni temu
Dzięki przepisom pana Małeckiego podbiłam serce nie tylko męża ale również teściowej! I jeszcze ta wspaniała strona pozwalająca drukować przepisy jednym kliknięciem, bez kopiowania, czy przepisywania to strzał w 10! Gratulacje!
odpowiedz
1474 dni temu
Czy takie foremki będzie można kupić w Lidlu?
odpowiedz
1471 dni temu
Akcesoria do dekorowania i produkcji ozdobnych słodkości pojawiają się w Lidlu akcyjnie, więc warto obserwować ofertę :)