zobacz film Bombki z piernika

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot kuchenny z hakiem 
  • folię spożywczą
  • sitko o drobnych oczkach
  • kornety z folii – 2 szt.
  • okrągłą foremkę do wykrawania
  • foremki do bombek – 10 szt.
  • wstążki – 5 szt.

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Miód, masło i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Pozostałe składniki umieszczamy w misie robota kuchennego.

Przelewamy zawartość rondelka do misy. Ciasto wyrabiamy na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 45 minut.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Białko ucieramy z cukrem pudrem i cytryną przy pomocy robota kuchennego przez ok. 10 minut do momentu uzyskania gładkiego lukru.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY BOMBKI

Rozwałkowujemy ciasto piernikowe na grubość ok. 4 mm. Wycinamy kółka. Każde nakładamy na półokrągłą foremkę i dociskamy do niej dokładnie. Wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.

Od razu po upieczeniu ściągamy ciasto z foremek i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 4: SKŁADAMY BOMBKI

Kornety z folii zwijamy w rożki i odcinamy rogi. Nakładamy lukier na brzeg jednej połówki bombki. Na brzegu układamy zwiniętą i zawiązaną wstążeczkę. Dociskamy drugą połówkę bombki. Delikatnie usuwamy nadmiar lukru i odkładamy bombki do wyschnięcia na ok. 10 minut.

Krok 5: DEKORUJEMY BOMBKI

Bombki delikatnie dekorujemy według uznania przy użyciu lukru lub gotowych ozdób, które przymocowujemy za pomocą niewielkiej ilości lukru.

Gotowe bombki spryskujemy jadalnym brokatem w sprayu i odstawiamy do wyschnięcia.

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • folię spożywczą
  • sitko o drobnych oczkach
  • wałek
  • okrągłą foremkę do wykrawania
  • foremki do bombek – 10 szt.
  • kornety z folii – 2 szt.
  • wstążki – 5 szt.

Sposób przygotowania w termorobocie MC Smart:

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO

W pojemniku miksującym umieszczamy miód, masło i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 90°C / obroty 1. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy je przy użyciu programu ugniatanie / ciasto twarde / czas 4 minuty. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 45 minut, aby się schłodziło.

KROK 2: UCIERAMY LUKIER

Pojemnik czyścimy. Następnie dodajemy białko, przesiany przez sitko o drobnych oczkach cukier puder i sok z cytryny. Składniki ucieramy na lukier, wybierając program gotowanie wg ustawień własnych / czas 1 minuta / obroty 6.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY BOMBKI

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy z niego kółka. Każde nakładamy na półokrągłą foremkę i dociskamy do niej dokładnie. Wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.

Od razu po upieczeniu ściągamy ciasto z foremek i odstawiamy do wystudzenia.

KROK 4: SKŁADAMY BOMBKI

Kornety z folii zwijamy w rożki i odcinamy rogi. Nakładamy lukier na brzeg jednej połówki bombki. Na brzegu układamy zwiniętą i zawiązaną wstążeczkę. Dociskamy drugą połówkę bombki. Delikatnie usuwamy nadmiar lukru i odkładamy bombki do wyschnięcia na ok. 10 minut.

KROK 5: DEKORUJEMY BOMBKI

Bombki delikatnie dekorujemy według uznania przy użyciu lukru lub gotowych ozdób, które przymocowujemy za pomocą niewielkiej ilości lukru.

Gotowe bombki spryskujemy jadalnym brokatem w sprayu i odstawiamy do wyschnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    1111 dni temu
    Szkoda ze nie ma zdjęć jak to wykonać

    odpowiedz

  • Zuza Zuza
    1114 dni temu
    Czy możecie zrobić tą tartę o której ta pani opowiadała? Bo wydaje się mega w smaku i w wyglądzie również xD

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1113 dni temu
    Zuza, rzeczywiście połączenie smaków, o którym wspomina Jowita brzmi świetnie-pomyślimy o takim przepisie! Dziękujemy za sugestię :)
  • Dorota H. Dorota H.
    1469 dni temu
    Dzięki przepisom pana Małeckiego podbiłam serce nie tylko męża ale również teściowej! I jeszcze ta wspaniała strona pozwalająca drukować przepisy jednym kliknięciem, bez kopiowania, czy przepisywania to strzał w 10! Gratulacje!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1477 dni temu
    Czy takie foremki będzie można kupić w Lidlu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1474 dni temu
    Akcesoria do dekorowania i produkcji ozdobnych słodkości pojawiają się w Lidlu akcyjnie, więc warto obserwować ofertę :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!