Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny z hakiem
- folię spożywczą
- sitko o drobnych oczkach
- kornety z folii – 2 szt.
- okrągłą foremkę do wykrawania
- foremki do bombek – 10 szt.
- wstążki – 5 szt.
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Miód, masło i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku na małym ogniu. Pozostałe składniki umieszczamy w misie robota kuchennego.
Przelewamy zawartość rondelka do misy. Ciasto wyrabiamy na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 45 minut.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Białko ucieramy z cukrem pudrem i cytryną przy pomocy robota kuchennego przez ok. 10 minut do momentu uzyskania gładkiego lukru.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY BOMBKI
Rozwałkowujemy ciasto piernikowe na grubość ok. 4 mm. Wycinamy kółka. Każde nakładamy na półokrągłą foremkę i dociskamy do niej dokładnie. Wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.
Od razu po upieczeniu ściągamy ciasto z foremek i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 4: SKŁADAMY BOMBKI
Kornety z folii zwijamy w rożki i odcinamy rogi. Nakładamy lukier na brzeg jednej połówki bombki. Na brzegu układamy zwiniętą i zawiązaną wstążeczkę. Dociskamy drugą połówkę bombki. Delikatnie usuwamy nadmiar lukru i odkładamy bombki do wyschnięcia na ok. 10 minut.
Krok 5: DEKORUJEMY BOMBKI
Bombki delikatnie dekorujemy według uznania przy użyciu lukru lub gotowych ozdób, które przymocowujemy za pomocą niewielkiej ilości lukru.
Gotowe bombki spryskujemy jadalnym brokatem w sprayu i odstawiamy do wyschnięcia.
Przygotuj:
- robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
- folię spożywczą
- sitko o drobnych oczkach
- wałek
- okrągłą foremkę do wykrawania
- foremki do bombek – 10 szt.
- kornety z folii – 2 szt.
- wstążki – 5 szt.
Sposób przygotowania w robocie kuchennym Monsieur Cuisine Smart:
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
W pojemniku miksującym umieszczamy miód, masło i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 90°C / obroty 1. Następnie dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy je przy użyciu programu ugniatanie / ciasto twarde / czas 4 minuty. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na ok. 45 minut, aby się schłodziło.
KROK 2: UCIERAMY LUKIER
Pojemnik czyścimy. Następnie dodajemy białko, przesiany przez sitko o drobnych oczkach cukier puder i sok z cytryny. Składniki ucieramy na lukier, wybierając program gotowanie wg ustawień własnych / czas 1 minuta / obroty 6.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY I PIECZEMY BOMBKI
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy z niego kółka. Każde nakładamy na półokrągłą foremkę i dociskamy do niej dokładnie. Wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C.
Od razu po upieczeniu ściągamy ciasto z foremek i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 4: SKŁADAMY BOMBKI
Kornety z folii zwijamy w rożki i odcinamy rogi. Nakładamy lukier na brzeg jednej połówki bombki. Na brzegu układamy zwiniętą i zawiązaną wstążeczkę. Dociskamy drugą połówkę bombki. Delikatnie usuwamy nadmiar lukru i odkładamy bombki do wyschnięcia na ok. 10 minut.
KROK 5: DEKORUJEMY BOMBKI
Bombki delikatnie dekorujemy według uznania przy użyciu lukru lub gotowych ozdób, które przymocowujemy za pomocą niewielkiej ilości lukru.
Gotowe bombki spryskujemy jadalnym brokatem w sprayu i odstawiamy do wyschnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!
Świąteczne pierniczki
Szukasz pomysłu na pierniki last minute? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na pierniki z cytrynowym lukrem, który przygotujesz w 45 minut!
Domek z piernika
Pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek - przygotuj domek z piernika udekorowany szpryc glazurą!
Kulki piernikowe z rumem i ananasem
Świąteczne słodkości co roku mogą smakować inaczej. A obok tego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto cynamonowe z jabłkami
- Aromatyczna konfitura pomarańczowa
- Wigilijna zupa grzybowa – przepis
- Ciasteczka makowo-migdałowe
- Domek z piernika
- Indyjska sól z przyprawami
- Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
- Muffiny piernikowe z powidłami i ganaszem czekoladowym
- Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
- Racuszki siłacza i frytki z marchewki
- Kresowe kluski z makiem
- Warzywna terrina
- Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
- Zapiekanka z kaszą pęczak, warzywami i fetą
- Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
- Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
- Halloweenowe muffiny z czekoladą
- Orzechowe gniazdka z ciasta parzonego
- Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
- Placek z rabarbarem
- Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
- Zapiekany ser z pistacjami
- Tort Bellini
- Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
- Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
- Schab z morelami
- Pieczona ciecierzyca na słono
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Nalewka z miodu spadziowego
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Komentarze (6)
880 dni temu
Szkoda ze nie ma zdjęć jak to wykonać
odpowiedz
882 dni temu
Czy możecie zrobić tą tartę o której ta pani opowiadała? Bo wydaje się mega w smaku i w wyglądzie również xD
odpowiedz
882 dni temu
Zuza, rzeczywiście połączenie smaków, o którym wspomina Jowita brzmi świetnie-pomyślimy o takim przepisie! Dziękujemy za sugestię :)
1237 dni temu
Dzięki przepisom pana Małeckiego podbiłam serce nie tylko męża ale również teściowej! I jeszcze ta wspaniała strona pozwalająca drukować przepisy jednym kliknięciem, bez kopiowania, czy przepisywania to strzał w 10! Gratulacje!
odpowiedz
1246 dni temu
Czy takie foremki będzie można kupić w Lidlu?
odpowiedz
1243 dni temu
Akcesoria do dekorowania i produkcji ozdobnych słodkości pojawiają się w Lidlu akcyjnie, więc warto obserwować ofertę :)