Kurczak w sosie pomidorowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • głęboką patelnię
  • tarkę do sera

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Filety z kurczaka starannie oczyść, a potem pokrój w grubsze paski. Możesz delikatnie rozbić mięso przed pokrojeniem, aby marynata łatwiej wnikała w mięso.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ DO KURCZAKA

W małej miseczce wymieszaj 30 ml oliwy z oliwek z sokiem z cytryny. Dodaj 1 g soli oraz 0,5 g pieprzu, a także zioła i wymieszaj.

KROK 3: MARYNUJEMY KURCZAKA

Do gotowej marynaty włóż paski z kurczaka i wymieszaj. Odstaw mięso na 15-20 minut, by wchłonęło marynatę.

KROK 4: KROIMY SKŁADNIKI

Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie pokrój drobno.

KROK 5: PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a potem dodaj na nią cebulę oraz czosnek i usmaż na złoty kolor. Dodaj także zamarynowanego kurczaka i podsmaż go na złoto z każdej strony.

KROK 6: DODAJEMY WINO

Do smażącego się kurczaka dodajemy wino i pozwalamy mu dusić się przez kilka minut, aby alkohol mógł odparować.

KROK 7: DODAJEMY POMIDORY

Gdy wino zredukuje się prawie do zera, dodaj na patelnię wszystkie pomidory i przypraw solą oraz pieprzem. Całość zamieszaj i przykryj pokrywką. Kurczak powinien dusić się w pomidorach przez 10-15 minut. Postaraj się co jakiś czas zamieszać zawartość patelni, aby uniknąć przypalenia się składników.

KROK 8: SERWUJEMY KURCZAKA

Gdy sos zgęstnieje, to znak, że danie jest gotowe i można przełożyć je na talerze, a każdą porcję posypać świeżo startym parmezanem. Jeśli chcesz, możesz dodać ser bezpośrednio do sosu, jeszcze na patelni, aby sos nabrał nieco więcej charakteru i kremowej konsystencji.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    43 dni temu
    Jak już ktoś zauważył paski a całe piersi na zdjęciu. Dodam od siebie, że na zdjęciu sos jest gładki, a nigdzie w przepisie nie ma mowy o zmiksowaniu pomidorów z puszki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    142 dni temu
    w przepisie "pokroj filety w grube paski" a na zdjeciu cale piersi z kurczaka. Fajnie by bylo gdyby opis zgadzal sie ze zdjeciami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    276 dni temu
    Przepis fajny ale wygląd nie zadowala

    odpowiedz


Sprawdzony przepis na kurczaka w sosie pomidorowym

Kurczak w sosie pomidorowym to danie o włoskim rodowodzie, które coraz częściej gości na polskich stołach. Proste, aromatyczne danie bazujące na wysokiej jakości składnikach doskonale sprawdza się na szybki obiad, jak i wystawną kolację. Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis oraz wskazówki, dzięki którym Twój kurczak w pomidorach będzie smakował równie pysznie, co we włoskiej restauracji.

Najważniejszym elementem w całej tej potrawie są składniki — zarówno kurczak, jak i pomidory powinny być wysokiej jakości. Do przyrządzenia tej potrawy warto używać kurczaka z kategorii A, np. polskiego zagrodowego dostępnego w Lidlu. Także pomidory oraz parmezan powinny być najlepszej jakości. Smak i cały charakter włoskiej kuchni opiera się właśnie na wyjątkowych, regionalnych składnikach, które znajdziesz w Lidlu w trakcie tygodnia w stylu włoskim Italiamo. Zadbaj o to, aby i na Twoim talerzu gościły dobre produkty.

Nasz przepis na aromatycznego kurczaka z pomidorami możesz dowolnie modyfikować — dodać do niego ulubione warzywa, ser, a nawet śmietankę. Kurczak w sosie pomidorowym stanowi doskonałą bazę do dalszych eksperymentów kulinarnych takich jak doskonały i soczysty kurczak w sosie pomidorowo-śmietanowym z dodatkiem czerwonej papryki.

Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym – tajemnica idealnego przygotowania

Chcesz przyrządzić pierś z kurczaka w sosie pomidorowym, która będzie smakowała równie dobrze, co ta serwowana w najlepszych restauracjach? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, które pozwolą Ci osiągnąć idealnie soczystą pierś w sosie pomidorowym. Zacznijmy może od samego wyboru mięsa.

Najlepsze filety to te o mniejszym rozmiarze, które nie są jeszcze zbyt przerośnięte i mają mało ścięgien. Jeśli chcesz, aby mięso było bardzo soczyste, możesz wybrać do swojego sosu polędwiczki, ale drobne filety z kurczaka mogą być równie delikatne i pyszne, jeśli się je odpowiednio przyrządzi.

Gdy zależy Ci na soczystym mięsie, zadbaj o to, aby znalazło się w marynacie trochę dłużej niż chwilę. W ten sposób wszystkie przyprawy wnikną w głąb mięsa, a dodatek soli i cytryny sprawi, że pory w mięsie szybko się zamkną, dzięki czemu woda będzie wolniej wyparowywać z mięsa w trakcie obróbki cieplnej.

Przyrządzając swoją pierś z kurczaka w pomidorach, zadbaj także o odpowiednie ustawienie ognia. Zbyt duży ogień sprawi, że tłuszcz będzie się palił, zamiast podgrzewać, a mięso stanie się twarde i suche. Pierś kurczaka należy smażyć na małym ogniu, a przygotowywanie sosu pomidorowego należy zacząć dopiero po tym, jak nabierze rumianego koloru. Nie zapomnij o tym, aby podlać mięso winem — to właśnie ono sprawi, że kurczak stanie się kruchy, delikatny i pełny smaku.

Żeby pierś z kurczaka z pomidorami smakowała wybornie, należy zadbać także o sam sos. Pomidorowy sos możesz przyrządzić na bazie pomidorów z puszki lub świeżych pomidorków np. cherry. Wybór należy do Ciebie!

Filet z kurczaka w sosie pomidorowym – smacznie i zdrowo

Chcesz, aby Twój filet z kurczaka w sosie pomidorowym był smaczny? Użyj do jego przyrządzenia minimalnej ilości tłuszczu. Jeśli masz możliwość, wybierz do jego przygotowywania nieprzywierającą patelnię, by ograniczyć zużycie tłuszczu.

Możesz także całkiem zrezygnować ze smażenia kurczaka, a swój filet w sosie pomidorowym przygotować w piekarniku. Pamiętaj o tym, aby mięso zawinąć w folie podczas wstępnego zapiekania zaraz po zamarynowaniu — w ten sposób unikniesz jego wysuszenia.

Jak zrobić dobry sos pomidorowy do kurczaka?

Dobry sos pomidorowy do kurczaka to klucz do uzyskania idealnie zbalansowanego dania. Jak zrobić dobry sos pomidorowy z kurczakiem? To niezwykle proste! Wystarczy, że użyjesz do jego przygotowywania dobrych pomidorów i aromatycznych przypraw.

Jeśli chcesz, aby Twój sos nabrał głębi, nie zapomnij o dodaniu do niego cebuli, czosnku, a także ziół. Doskonałym sposobem na dodanie mu charakteru jest użycie świeżych ziół zamiast suszonych. Chcesz, aby sos był bardziej świeży i kwaśny? Użyj do jego przyrządzenia świeżych, dojrzałych pomidorów.

Bardzo ważne w przyrządzaniu dobrego sosu na bazie pomidorów jest ich odpowiednio długie gotowanie. Z tym nie można się spieszyć, pomidory muszą naturalnie wyparować, a sos zgęstnieć. Całe szczęście cały ten proces nie trwa długo, a kurczak robi się praktycznie sam.

Z czym podawać kurczaka w sosie pomidorowym?

Zastanawiasz się, z czym podawać przyrządzonego kurczaka? Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem to najczęstszy sposób serwowania tego dania, ale niejedyny! Równie ciekawą formą serwowania kurczaka duszonego w pomidorach jest podanie go z aromatycznym purée  ziemniaczanym, pieczywem, a nawet makaronem.

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym lub śmietanowo-pomidorowym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Swój sos możesz urozmaicić różnymi warzywami i ulubionymi rodzajami serów, czyniąc go jeszcze pyszniejszym. Spróbuj i przekonaj się sam, jaka wersja kurczaka z pomidorami smakuje Ci najbardziej!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!