Deser z tapioką

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • słoiki o pojemności 300 ml – 3 szt.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY TAPIOKĘ

Kulki tapioki moczymy w zimnej wodzie przez 10-15 minut. Odcedzamy i przekładamy do rondelka.

Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-30 minut, często mieszając (gotujemy do momentu, w którym kulki tapioki zrobią się przezroczyste, a całość zgęstnieje). Masę przelewamy do 3 słoiczków.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY FRUŻELINĘ JAGODOWĄ

Jagody przekładamy do rondelka, zalewamy 100 ml wody i dosypujemy cukier. Całość zagotowujemy. W szklance mieszamy skrobię ziemniaczaną z pozostałą ilością wody. Mieszankę dodajemy do jagód i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotową frużelinę wykładamy na masę z tapioki. Studzimy.

Deser podajemy ze świeżymi owocami. Przechowujemy w lodówce do 4 dni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!