Szarlotkowy pudding chia

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Wszystkie składniki puddingu wymieszaj ze sobą w misce. Przełóż do pucharków i włóż do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ SZARLOTKOWĄ

Obrane jabłko kroimy w kosteczkę. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojone jabłko, cynamon i cukier. Całość smażymy ok. 5 minut, aż jabłka zmiękną.

KROK 2: PODAJEMY PUDDING

Pucharki z puddingiem wyjmujemy z lodówki. Na wierzch wykładamy smażone jabłka.

OPCJONALNIE: Spróbuj także tego puddingu ze słonym karmelem lub z owocami leśnymi!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Pudding chia – deser na każdą porę dnia

Pudding chia to jeden z tych deserów, który skradł serca fanów mądrego odżywiania, zbilansowanych diet, ale również zwolenników łakoci i deserów, które można bez wyrzutów sumienia zjeść niezależnie od pory dnia. Deser z chia potrafi naprawdę namieszać w głowie. Jest pyszny, łatwy do przygotowania i daje mnóstwo możliwości do kulinarnych eksperymentów. Zrobi go każdy, nawet początkujący kucharz amator, a smak będzie zawsze fantastyczny. Trudno byłoby zepsuć deser z chia. A można go zrobić na wiele, wiele sposobów.

Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to jeden z tych produktów, który można dodawać do wielu dań czy deserów, ale jednak to deser z nasionami chia jest najbardziej rozpoznawalnym z nich wszystkich. Nasiona z łatwością dodasz jednak do zup czy koktajli, by zmienić ich konsystencję, do muffinek, sałatek i owsianek, a nawet dżemów owocowych. Zanim jednak zaczniesz eksperymentować z tym składnikiem, zrób pyszny pudding z chia według przepisu Kingi Paruzel.

Śniadaniowy przepis na pudding chia – idealny na rozpoczęcie dnia

Jak zrobić pudding chia? Przepis nie należy do najtrudniejszych, dlatego na naszej stronie otrzymał poziom „łatwy”. Zrobi go każdy, kto ma odpowiednie składniki i potrzebne akcesoria. A tych nie potrzebujesz wiele. Wystarczy miska i szklanki, w których podasz pudding, a także niezbędne elementy samego deseru. Składa się on z dwóch części.

Podstawową są oczywiście nasiona chia. Pudding – przepis zakłada odrobinę cierpliwości – musisz przygotować wieczorem, by rano cieszyć się smakiem doskonałego śniadania. Jeśli jednak chcesz zajadać deser później, wystarczą mu dwie godziny w lodówce, by nasiona namokły, a pudding miał żelową, gęstą konsystencję. Oprócz nasion musisz mieć też mleko – w tym przepisie akurat mleko roślinne, a dokładniej napój migdałowy. Możesz jednak zastąpić je każdym innym napojem lub mlekiem krowim. Aby samemu puddingowi dodać więcej smaku, nie zapomnij również o syropie klonowym i startej skórce z cytryny. To ona sprawia, że deser jest lekko kwaskowaty z nutą goryczy. W sam raz do szarlotkowego tematu deseru!

Bo przecież składa się on również z drugiej części, czyli właśnie warstwy szarlotkowej. Idealna w okresie jesienno-zimowym, kiedy cynamon staje się ulubioną przyprawą wszystkich kucharzy – amatorów i profesjonalistów. Oprócz cynamonu potrzebujesz jeszcze odrobinę cukru trzcinowego, oleju kokosowego i oczywiście czerwone jabłuszko. Słodkie, pełne smaku i aromatu. W sam raz do szarlotki bądź deseru, który w smaku przypomina właśnie to niezwykle jesienne ciasto.

Masz już wszystkie składniki? W takim razie czas zabrać się za przygotowanie tego doskonałego deseru!

Jak przygotować nasiona chia na pudding? To łatwizna!

Jak przygotować nasiona chia? Te można zajadać bez żadnego wcześniejszego przygotowania – na przykład w muffinkach czy koktajlach. Wtedy jednak stanowią dodatek, który raczej nie jest zauważalny w daniu – ewentualnie sprawia, że jest ono lekko chrupiące. Jeśli jednak chcesz zrobić z nich pudding, musisz poddać je odpowiedniej obróbce. Jak zrobić pudding chia? Wystarczy nasiona zalać mlekiem lub wodą. W drugiej opcji jednak smaku byłoby w tym puddingu niewiele. Dlatego radzimy wybranie mleka lub ulubionego napoju roślinnego. Dzięki temu już sama podstawa deseru będzie przepyszna. 

Masz w domu nieużywane dotąd nasiona chia? Jak przygotować z nich deser, by był smaczny i wyglądał zachęcająco? Pudding koniecznie zrób wcześniej. Wystarczy, że pół litra napoju wymieszasz z sześcioma łyżkami nasion chia. Możesz zrobić pudding w słoiku lub innym pojemniku z pokrywką, by od czasu do czasu porządnie nim wstrząsnąć. Dzięki temu pęczniejące kuleczki chia nie zaczną się ze sobą zbijać w grudki. Stworzą natomiast idealny pudding, lekko galaretowaty. Jeśli chcesz, by deser był gęstszy, musisz dodać więcej nasion chia. Najlepiej pudding zostawić na całą noc w lodówce, jednak dwie godziny powinny wystarczyć, by nasiona napęczniały.

Teraz czas na drugą część deseru, czyli warstwę szarlotkową. Obierz jabłko i pokrój je w niewielką kostkę. Na patelni rozpuść olej kokosowy i dodaj do niego pokrojone jabłko z przyprawami i cukrem. Wystarczy, że jabłko będziesz smażyć przez kilka minut, aż zmiękną. Zobaczysz, że tworzą apetyczną masę, słodką i miękką. W sam raz na wierzch puddingu!

Musisz już tylko połączyć wszystkie przepyszne elementy deseru. Na dno pucharka lub szklanki wlej pudding. Udekoruj go jabłkami z cynamonem i…to tyle. Możesz już zajadać! A jeśli akurat nie masz ochoty na cynamonowe desery, nic nie szkodzi. Z chia możesz przygotować wiele różnych puddingów. Chcesz przygotować coś bardziej słodkiego? W takim razie pudding chia z solonym karmelem będzie dla Ciebie idealnym wyborem. Jest równie prosty do przygotowania. Jeśli z kolei wolisz owocowe desery, pudding chia z owocami leśnymi powinien trafić w Twój gust.

Jeśli do tej pory nasiona chia kurzyły się na Twojej półce z produktami spożywczymi, czas je odkurzyć i wreszcie zrobić z nich coś pysznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!