Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wszystkie składniki puddingu wymieszaj ze sobą w misce. Przełóż do pucharków i włóż do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ SZARLOTKOWĄ
Obrane jabłko kroimy w kosteczkę. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni. Dodajemy pokrojone jabłko, cynamon i cukier. Całość smażymy ok. 5 minut, aż jabłka zmiękną.
KROK 2: PODAJEMY PUDDING
Pucharki z puddingiem wyjmujemy z lodówki. Na wierzch wykładamy smażone jabłka.
OPCJONALNIE: Spróbuj także tego puddingu ze słonym karmelem lub z owocami leśnymi!
Zobacz podobne
przepisy
Pudding brzoskwiniowy
Miękkie brzoskwinie i smak ciasteczek to połączenie, które pokochają dzieciaki, zwłaszcza jeśli przygotują ten pyszny deser razem z Wami!
Pudding sernikowy z owocami
Kochasz smak klasycznego sernika? Przygotuj sernikowy pudding z owocami leśnymi i chrupiącymi ciasteczkami! To świetny pomysł na szybki deser, który zjecie razem podczas letniej imprezy!
Pudding chia z owocami leśnymi
Leśne smaki w słodkim wydaniu? Ten pudding można opisać w samych superlatywach: superproste przygotowanie i supersmak! Sprawdź i się przekonaj!
Pudding chia z solonym karmelem
Lekko pysznie i z nutą słonego karmelu? Jeśli raz zrobisz ten pudding, będziesz chcieć jeść go codziennie!
Pudding chia – deser na każdą porę dnia
Pudding chia to jeden z tych deserów, który skradł serca fanów mądrego odżywiania, zbilansowanych diet, ale również zwolenników łakoci i deserów, które można bez wyrzutów sumienia zjeść niezależnie od pory dnia. Deser z chia potrafi naprawdę namieszać w głowie. Jest pyszny, łatwy do przygotowania i daje mnóstwo możliwości do kulinarnych eksperymentów. Zrobi go każdy, nawet początkujący kucharz amator, a smak będzie zawsze fantastyczny. Trudno byłoby zepsuć deser z chia. A można go zrobić na wiele, wiele sposobów.
Nasiona chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to jeden z tych produktów, który można dodawać do wielu dań czy deserów, ale jednak to deser z nasionami chia jest najbardziej rozpoznawalnym z nich wszystkich. Nasiona z łatwością dodasz jednak do zup czy koktajli, by zmienić ich konsystencję, do muffinek, sałatek i owsianek, a nawet dżemów owocowych. Zanim jednak zaczniesz eksperymentować z tym składnikiem, zrób pyszny pudding z chia według przepisu Kingi Paruzel.
Śniadaniowy przepis na pudding chia – idealny na rozpoczęcie dnia
Jak zrobić pudding chia? Przepis nie należy do najtrudniejszych, dlatego na naszej stronie otrzymał poziom „łatwy”. Zrobi go każdy, kto ma odpowiednie składniki i potrzebne akcesoria. A tych nie potrzebujesz wiele. Wystarczy miska i szklanki, w których podasz pudding, a także niezbędne elementy samego deseru. Składa się on z dwóch części.
Podstawową są oczywiście nasiona chia. Pudding – przepis zakłada odrobinę cierpliwości – musisz przygotować wieczorem, by rano cieszyć się smakiem doskonałego śniadania. Jeśli jednak chcesz zajadać deser później, wystarczą mu dwie godziny w lodówce, by nasiona namokły, a pudding miał żelową, gęstą konsystencję. Oprócz nasion musisz mieć też mleko – w tym przepisie akurat mleko roślinne, a dokładniej napój migdałowy. Możesz jednak zastąpić je każdym innym napojem lub mlekiem krowim. Aby samemu puddingowi dodać więcej smaku, nie zapomnij również o syropie klonowym i startej skórce z cytryny. To ona sprawia, że deser jest lekko kwaskowaty z nutą goryczy. W sam raz do szarlotkowego tematu deseru!
Bo przecież składa się on również z drugiej części, czyli właśnie warstwy szarlotkowej. Idealna w okresie jesienno-zimowym, kiedy cynamon staje się ulubioną przyprawą wszystkich kucharzy – amatorów i profesjonalistów. Oprócz cynamonu potrzebujesz jeszcze odrobinę cukru trzcinowego, oleju kokosowego i oczywiście czerwone jabłuszko. Słodkie, pełne smaku i aromatu. W sam raz do szarlotki bądź deseru, który w smaku przypomina właśnie to niezwykle jesienne ciasto.
Masz już wszystkie składniki? W takim razie czas zabrać się za przygotowanie tego doskonałego deseru!
Jak przygotować nasiona chia na pudding? To łatwizna!
Jak przygotować nasiona chia? Te można zajadać bez żadnego wcześniejszego przygotowania – na przykład w muffinkach czy koktajlach. Wtedy jednak stanowią dodatek, który raczej nie jest zauważalny w daniu – ewentualnie sprawia, że jest ono lekko chrupiące. Jeśli jednak chcesz zrobić z nich pudding, musisz poddać je odpowiedniej obróbce. Jak zrobić pudding chia? Wystarczy nasiona zalać mlekiem lub wodą. W drugiej opcji jednak smaku byłoby w tym puddingu niewiele. Dlatego radzimy wybranie mleka lub ulubionego napoju roślinnego. Dzięki temu już sama podstawa deseru będzie przepyszna.
Masz w domu nieużywane dotąd nasiona chia? Jak przygotować z nich deser, by był smaczny i wyglądał zachęcająco? Pudding koniecznie zrób wcześniej. Wystarczy, że pół litra napoju wymieszasz z sześcioma łyżkami nasion chia. Możesz zrobić pudding w słoiku lub innym pojemniku z pokrywką, by od czasu do czasu porządnie nim wstrząsnąć. Dzięki temu pęczniejące kuleczki chia nie zaczną się ze sobą zbijać w grudki. Stworzą natomiast idealny pudding, lekko galaretowaty. Jeśli chcesz, by deser był gęstszy, musisz dodać więcej nasion chia. Najlepiej pudding zostawić na całą noc w lodówce, jednak dwie godziny powinny wystarczyć, by nasiona napęczniały.
Teraz czas na drugą część deseru, czyli warstwę szarlotkową. Obierz jabłko i pokrój je w niewielką kostkę. Na patelni rozpuść olej kokosowy i dodaj do niego pokrojone jabłko z przyprawami i cukrem. Wystarczy, że jabłko będziesz smażyć przez kilka minut, aż zmiękną. Zobaczysz, że tworzą apetyczną masę, słodką i miękką. W sam raz na wierzch puddingu!
Musisz już tylko połączyć wszystkie przepyszne elementy deseru. Na dno pucharka lub szklanki wlej pudding. Udekoruj go jabłkami z cynamonem i…to tyle. Możesz już zajadać! A jeśli akurat nie masz ochoty na cynamonowe desery, nic nie szkodzi. Z chia możesz przygotować wiele różnych puddingów. Chcesz przygotować coś bardziej słodkiego? W takim razie pudding chia z solonym karmelem będzie dla Ciebie idealnym wyborem. Jest równie prosty do przygotowania. Jeśli z kolei wolisz owocowe desery, pudding chia z owocami leśnymi powinien trafić w Twój gust.
Jeśli do tej pory nasiona chia kurzyły się na Twojej półce z produktami spożywczymi, czas je odkurzyć i wreszcie zrobić z nich coś pysznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pulpety z sosem cynamonowo-pomidorowym
- Chlebowy suflet z serem
- Marchwiowe placuszki z sosem serowym
- Ciastka z jabłkami
- Ciastka cynamonowe
- Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
- Pudding kokosowy z chia i granatem
- Szarlotka gruszkowa
- Shake z gruszką i marcepanem
- Fitciasto mandarynkowe bez mąki
- Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą
- Sałatka z mango, awokado i tofu
- Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Pesto z rukoli
- Torcik brazylijski
- Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
- Świąteczne risotto
- Szarlotkowy pudding chia
- Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
- MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
- Sałatka ze szpinaku z trzema serami
- Pesto z kolendry
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Trifle makaronikowe
- Pesto z liści rzodkiewki
- Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
- Jabłkowy chutney z piwem
- Schab z racuchami w sosie cebulowym z sałatką z buraków
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)