Pizza rzymska
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • małą miseczkę,
  • 2 większe miski,
  • łyżkę,
  • ściereczkę,
  • blachę do pieczenia,
  • ostry nóż,
  • deskę do krojenia,
  • wałek.

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piec do temperatury 220 stopni C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

CIASTO:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

W małej miseczce rozpuścić cukier w ciepłej wodzie, a następnie dodaj drożdże i wymieszaj. Do dużej miski wsyp mąkę (250 g) oraz sól, a następnie dodaj zaczyn i oliwę z oliwek.  Wymieszaj.

KROK 2: PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLAT

Podsyp blat kuchenny mąką (ok. 10 g), a potem wyłóż na niego ciasto i zacznij je wyrabiać.

Wyrabiaj ciasto przez 7 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

KROK 3: PRZEKŁADAMY CIASTO DO MISKI

Wysmaruj miskę oliwą, a następnie włóż do niej ciasto. Przykryj całość ręcznikiem.

KROK 4: ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Zostaw ciasto w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

KROK 5: UKŁADAMY CIASTO NA BLASZCE

Ciasto delikatnie rozwałkuj, a następnie ułóż je na blaszce oprószonej mąką. Ponownie przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.

DODATKI:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie zamocz je w misce w wypełnionej litrem wody. Dodaj sól i poczekaj, aż zmiękną. Potem starannie je odcedź, osusz z wody i wymieszaj z oliwą.

KROK 2: UKŁADAMY SKŁADNIKI NA CIEŚCIE

Ciasto rozciągnij wzdłuż blachy, a potem delikatnie wgnieć je palcami. Na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków, a później posyp całą powierzchnię pizzy rozmarynem. Na sam koniec polej oliwą i dopraw.

KROK 3: PIECZEMY PIZZĘ

Gotową pizzę con patate wsadź do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż się zarumieni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Rzymska pizza z ziemniakami – geneza i stan dzisiejszy

Pizza rzymska sięga swoją tradycją do czasów starożytnych, kiedy to placki z wody i mąki serwowano głodnym żołnierzom. Danie to przez wiele lat było zjadane przez rolników i robotników, aż po kilku wiekach stało się ulubionym posiłkiem smakoszy na całym świecie.

W Rzymie spotyka się dwa rodzaje pizzy – tradycyjną, okrągłą pizzę o bardzo cienkim i chrupkim cieście, nazywaną tonda al romana i bardziej wydłużoną (owalną lub prostokątną) pizzę al taglio, na którą przepis podaliśmy wyżej. Oba rodzaje pizzy charakteryzuje cienkie i chrupkie ciasto oraz bogactwo składników – od minimalistycznych wersji z serem i pomidorami aż po kolorowe, bogato wypełnione dodatkami placki z ziołami, rukolą, serem, szynką i bogactwem warzyw.

Jednym z przysmaków, jaki można spotkać na ulicach Rzymu, jest pizza z ziemniakami (pizza con patate). Pizzę tą przygotowuje się oryginalnie tylko z oliwy, ziemniaków i ziół, ale niektóre wersje zawierają także ser provolone, mozzarellę czy parmezan. Cienkie ciasto pokrojone na porcje tuż przed podaniem przez wielu mieszkańców traktowane jest na równi z kanapką. Pizzę w wersji taglio składa się na pół i zjada w biegu, w czasie lunchu lub jako szybką przekąskę. Niektórzy zabierają ją także do pracy.

Czym różni się pizza rzymska od neapolitańskiej? Podstawowe różnice

Rzymska pizza (także pizza z ziemniaków) zdecydowanie różni się od pizzy neapolitańskiej zarówno wyglądem, jak i smakiem. Przepis na pizzę rzymską nie potrzebuje długiej fermentacji i dojrzewania, a uzyskane ciasto jest bardziej chrupkie i zwarte od neapolitańskiej pulchnej pizzy. Rzymską pizzę wypieka się w niższej temperaturze, dzięki czemu można przygotować ją także w domu.

Rzymska pizza różni się od neapolitańskiej także wyglądem – ranty w pizzy z Neapolu są wysokie, miękkie i piegowate, z kolei w Rzymie ranty są cienkie i nie wystają poza resztę ciasta. Jako sos do rzymskiej pizzy używa się częściej własnoręcznie przetartych pomidorów pelati lub passaty, w Neapolu zwykle stosuje się odmianę San Marzano.

Pizze te różnią się także dodatkami! W Neapolu króluje minimalizm - serwuje się tam różne wersje Margharity i Marinary, z kolei w Rzymie liczba dodatków potrafi zawrócić w głowie. Na pizzy lądują wędliny, zioła, orzechy, warzywa, a nawet owoce np. brzoskwinie.

Jak wygląda pizza rzymska? Cechy charakterystyczne

Pizza w stylu rzymskim (al taglio) i pizza tonda al romana różnią się od siebie wyglądem, jednakże obie reprezentują styl pizzy serwowanej w Wiecznym Mieście. Klasyczna pizza z ziemniakiem najczęściej spotykana jest w wersji al taglio – długiego ciasta z niezauważalnym rantem i niezwykle chrupkim ciastem, często podsypywanego semoliną. Wersja okrągła pizzy z Rzymu jest nieco cieńsza w środku, z bardziej widocznymi rantami. Niezależnie od wybranego wariantu, każdy smakuje równie pysznie. Spróbuj i przekonaj się sam!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!