Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- małą miseczkę,
- 2 większe miski,
- łyżkę,
- ściereczkę,
- blachę do pieczenia,
- ostry nóż,
- deskę do krojenia,
- wałek.
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzej piec do temperatury 220 stopni C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
W małej miseczce rozpuścić cukier w ciepłej wodzie, a następnie dodaj drożdże i wymieszaj. Do dużej miski wsyp mąkę (250 g) oraz sól, a następnie dodaj zaczyn i oliwę z oliwek. Wymieszaj.
KROK 2: PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLAT
Podsyp blat kuchenny mąką (ok. 10 g), a potem wyłóż na niego ciasto i zacznij je wyrabiać.
Wyrabiaj ciasto przez 7 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
KROK 3: PRZEKŁADAMY CIASTO DO MISKI
Wysmaruj miskę oliwą, a następnie włóż do niej ciasto. Przykryj całość ręcznikiem.
KROK 4: ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Zostaw ciasto w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
KROK 5: UKŁADAMY CIASTO NA BLASZCE
Ciasto delikatnie rozwałkuj, a następnie ułóż je na blaszce oprószonej mąką. Ponownie przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
DODATKI:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie zamocz je w misce w wypełnionej litrem wody. Dodaj sól i poczekaj, aż zmiękną. Potem starannie je odcedź, osusz z wody i wymieszaj z oliwą.
KROK 2: UKŁADAMY SKŁADNIKI NA CIEŚCIE
Ciasto rozciągnij wzdłuż blachy, a potem delikatnie wgnieć je palcami. Na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków, a później posyp całą powierzchnię pizzy rozmarynem. Na sam koniec polej oliwą i dopraw.
KROK 3: PIECZEMY PIZZĘ
Gotową pizzę con patate wsadź do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż się zarumieni.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!
Pizza z tortilli
Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!
Pizza bez drożdży
Tradycyjna pizza zawiera drożdże, ale nie zawsze. Włosi przygotowują również pizze bez dodatku drożdży, na zakwasie lievito madre. Przygotowane na zakwasie ciasto jest równie pyszne i lżejsze dla żołądka. Jak przygotować pizzę bez drożdży, na zakwasie? Poznaj nasz przepis!
Pizza z patelni
Pizza z patelni, nazywana też pan pizzą, to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy, do której przygotowania nie trzeba nawet włączać piekarnika. Pulchne ciasto, świeże dodatki i pyszny sos pomidorowy z serową pierzynką – tego połączenia nie da się nie kochać. Jak przygotować prostą i szybką pizzę z patelni? Poznaj nasz sposób!
Rzymska pizza z ziemniakami – geneza i stan dzisiejszy
Pizza rzymska sięga swoją tradycją do czasów starożytnych, kiedy to placki z wody i mąki serwowano głodnym żołnierzom. Danie to przez wiele lat było zjadane przez rolników i robotników, aż po kilku wiekach stało się ulubionym posiłkiem smakoszy na całym świecie.
W Rzymie spotyka się dwa rodzaje pizzy – tradycyjną, okrągłą pizzę o bardzo cienkim i chrupkim cieście, nazywaną tonda al romana i bardziej wydłużoną (owalną lub prostokątną) pizzę al taglio, na którą przepis podaliśmy wyżej. Oba rodzaje pizzy charakteryzuje cienkie i chrupkie ciasto oraz bogactwo składników – od minimalistycznych wersji z serem i pomidorami aż po kolorowe, bogato wypełnione dodatkami placki z ziołami, rukolą, serem, szynką i bogactwem warzyw.
Jednym z przysmaków, jaki można spotkać na ulicach Rzymu, jest pizza z ziemniakami (pizza con patate). Pizzę tą przygotowuje się oryginalnie tylko z oliwy, ziemniaków i ziół, ale niektóre wersje zawierają także ser provolone, mozzarellę czy parmezan. Cienkie ciasto pokrojone na porcje tuż przed podaniem przez wielu mieszkańców traktowane jest na równi z kanapką. Pizzę w wersji taglio składa się na pół i zjada w biegu, w czasie lunchu lub jako szybką przekąskę. Niektórzy zabierają ją także do pracy.
Czym różni się pizza rzymska od neapolitańskiej? Podstawowe różnice
Rzymska pizza (także pizza z ziemniaków) zdecydowanie różni się od pizzy neapolitańskiej zarówno wyglądem, jak i smakiem. Przepis na pizzę rzymską nie potrzebuje długiej fermentacji i dojrzewania, a uzyskane ciasto jest bardziej chrupkie i zwarte od neapolitańskiej pulchnej pizzy. Rzymską pizzę wypieka się w niższej temperaturze, dzięki czemu można przygotować ją także w domu.
Rzymska pizza różni się od neapolitańskiej także wyglądem – ranty w pizzy z Neapolu są wysokie, miękkie i piegowate, z kolei w Rzymie ranty są cienkie i nie wystają poza resztę ciasta. Jako sos do rzymskiej pizzy używa się częściej własnoręcznie przetartych pomidorów pelati lub passaty, w Neapolu zwykle stosuje się odmianę San Marzano.
Pizze te różnią się także dodatkami! W Neapolu króluje minimalizm - serwuje się tam różne wersje Margharity i Marinary, z kolei w Rzymie liczba dodatków potrafi zawrócić w głowie. Na pizzy lądują wędliny, zioła, orzechy, warzywa, a nawet owoce np. brzoskwinie.
Jak wygląda pizza rzymska? Cechy charakterystyczne
Pizza w stylu rzymskim (al taglio) i pizza tonda al romana różnią się od siebie wyglądem, jednakże obie reprezentują styl pizzy serwowanej w Wiecznym Mieście. Klasyczna pizza z ziemniakiem najczęściej spotykana jest w wersji al taglio – długiego ciasta z niezauważalnym rantem i niezwykle chrupkim ciastem, często podsypywanego semoliną. Wersja okrągła pizzy z Rzymu jest nieco cieńsza w środku, z bardziej widocznymi rantami. Niezależnie od wybranego wariantu, każdy smakuje równie pysznie. Spróbuj i przekonaj się sam!
Zobacz wszystkie
przepisy
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Wieniec wielkanocny
- DESER SZAMPAŃSKI
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Wykwintne roladki rybne
- Ciastka pisanki
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Hummus grzybowy
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
- Pierogi z mięsem
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)