zobacz film Kaczka po azjatycku  z makaronem chow mein

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • naczynie żaroodporne
  • rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg)

Farsz z marynatą

Kroimy gruszki na ćwiartki i pozbawiamy je gniazd nasiennych.
Pokrojone na ćwiartki i pozbawione gniazd nasiennych gruszki wkładamy do miski, dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, skórkę z połowy limonki, 4 całe gałązki rozmarynu i na koniec sok z 1/2 limonki.
Wszystko razem mieszamy. Odstawiamy.

Kaczka

Kaczkę nacieramy niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Kaczkę nacieramy marynatą (resztę marynaty wylewamy na kaczkę).
Następnie, wkładamy kaczkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) na około 1,5-2 h.

Makaron z warzywami

Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek i marchewki na pół, a następnie w cienkie plastry. Gdy kaczka jest już prawie gotowa, zaczynamy smażyć przygotowane warzywa. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Cebulę, czosnek i marchew wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Podduszamy marchewkę, energicznie wszystko mieszając.

Imbir obieramy i kroimy w cienkie paski. Oddzielamy 1/2 porcji imbiru i wrzucamy na patelnię, dodajemy trochę soli i trochę pieprzu, a następnie troszeczkę świeżej posiekanej kolendry i ponownie odrobinę imbiru. Na końcu wrzucamy na patelnię pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Do warzyw dodajemy 1 łyżeczkę curry, olej sezamowy i makaron. Wszystko mieszamy widelcem. Zmniejszamy temperaturę. Dodajemy resztę imbiru, posiekanej kolendry i na samym końcu por pokrojony w paski. Chwilkę podgrzewamy. Sok z 1/2 limonki dodajemy do makaronu.

Jak podawać

Makaron przekładamy do miski, podajemy razem z kaczką przystrojoną kilkoma listkami kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (49)

Avatar
  • Gość Gość
    964 dni temu
    Czy można zrobić ten przepis na samych udach .obtoczyc je w marynacie i tak upiec w zamkniętym naczyniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    964 dni temu
    Drogi Gościu, możesz wykorzystać same uda, pamiętaj jednak, aby skrócić ich czas pieczenia do około 1 godziny i sprawdzić po tym czasie czy mięso jest wystarczająco miękkie.
  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    3312 dni temu
    Dzisiaj robiłam tę kaczkę, wyszła przepysznie, naprawdę połączenie z gruszkami jest fantastyczne :) Makaron również dobry :) Polecam i na pewno powtórzę :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3681 dni temu
    Drogi Gościu, jak najbardziej makaron ryżowy też się tutaj sprawdzi :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3681 dni temu
    bardzo bym chcial przygotowac to danie ale mam pytanko co do makaronu czy mozna uzyc makoronu ryzowego grube paski ? czy nie nadaje sie on do czegos takiego ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3726 dni temu
    Drogi gości, olej sezamowy możesz zastąpić zwykłym olejem rzepakowym

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3727 dni temu
    Jeśli nigdzie nie dostałam oleju sezamowego, to jakim go mogę zastąpić?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3909 dni temu
    Zrobiłam samą kaczkę. Przepis na marynatę rewelacyjny i już wiem, że na pewno wykorzystam go do jakiegoś innego przepisu.Kaczka sama w sobie nie przypadła mi do gustu ze względu na smak mięsa, ale to chyba kwestia gustu. Gdyby smakowała tak jak pachniała...

    odpowiedz

  • aki aki
    4239 dni temu
    Robię zawsze, gdy przychodzą goście i wszyscy są zachwyceni, jest to rewelacyjny przepis!

    odpowiedz

  • Gośćkasia łódz Gośćkasia łódz
    4253 dni temu
    makaron z taka iloscia imbiru zabija smak innych warzyw,szkoda,kaczka pyszna,mięciutka,ogólnie zrobie jeszcze raz sama kaczke.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4268 dni temu
    Kaczka pyszna :) właśnie robimy kolejny raz

    odpowiedz

  • Tomasz P. Tomasz P.
    4316 dni temu
    Kaczka bardzo mi smakowała chociaż osobiście nie lubię mięsa na słodko, wszyscy w domu się zajadaliśmy nawet 4 letnie dziecko ze smakiem zjadło. Makaron był za ostry, imbiru dla mnie było za dużo. Zmniejszając ilości imbiru o połowę makaron stał się dla mnie potrawą godną polecenia.

    odpowiedz

  • Asia T. Asia T.
    4454 dni temu
    rewelacyjny jest ten przepis. osobno robiłam kaczkę (podawałam ja z ziemniaczkami pieczonymi), a osobno robiłam makaron (podałam go z kurczakiem ostatnio). Ten smak kaczki pamietam do dziś i mam ochotę go powtórzyć. Pyszności! :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4461 dni temu
    Ago, chow mein to tradycyjny chiński makron używany do wielu dań. W przepisie na warzywa z makaron możesz spróbować go zastąpić jakimś makaronem z mąki pszennej o podobnym kształcie, a podczas kolejnego Tygodnia Azjatyckiego kupić ten prawdziwy chow mein i spróbować przyrządzić danie z nim.

    odpowiedz

  • Aga Januszewska Aga Januszewska
    4463 dni temu
    jestem pod wrażeniem. Bardzo często piekę kaczkę, często ją faszeruję...ale gruszki??? ciekawy przepis, jestem pewna,że następna pieczona kaczka właśnie tak zostanie przyrządzona. Co do makaronu....czy ten azjatycki ma specyficzny smak? co jeśli podam inny? albo sama zrobię? bo w Lidlu w Wałczu nie widziałam tego makaronu, a tu czytam,że tylko w azjatycki tydzień jest.....

    odpowiedz

  • betipm betipm
    4465 dni temu
    Ten przepis super. Coś innego a smacznego. Kaczka bardzo prosta w przygotowaniu, trochę więcej roboty z makaronem. Na koniec makaron był ciut za "suchy" więc podlałam go wodą. Przepis trafia do ulubionych.

    odpowiedz

  • Ania Wasilewska Ania Wasilewska
    4467 dni temu
    kaczka rewelacja! makaron też- tylko w odczuciu moich domowników nieco za suchy.

    odpowiedz

  • Katarzyna Wąsik Katarzyna Wąsik
    4468 dni temu
    Zrobiłam dziś - kaczka meeega, makaron przepyszny - zajadała się cała rodzina włącznie z dwulatkiem :) Jedyny problem miałam z kupnem imbiru, bo prawie w całym Wrocławiu nie mogłam go znaleźć... W tygodniu robimy kaczkową powtórkę :)

    odpowiedz

  • sylwia33 sylwia33
    4469 dni temu
    Za kaczkę 6+ dla Pana Okrasy !!!!

    odpowiedz

  • sylwia33 sylwia33
    4469 dni temu
    Rewelacja! Lubie smak kaczki staropolskiej, po raz pierwszy zrobiłam z owocami, bałąm sie, że gruszki będą rozciapciane, ale nie były jędrne i smaczne. Bardzo dobry przepis , który włączę do mojego stałego jadłospisu. Jutro próbuję tartę z łososiem wg przepisu Pascala

    odpowiedz

  • Paproszek Paproszek
    4469 dni temu
    kaczka obłędna!

    odpowiedz

  • renka renka
    4469 dni temu
    Z pewną małą nieśmiałością.... wstawiałam tą kaczkę do piekarnika mając z tyłu głowy wspomnienia z dzieciństwa o suchym mięsie kaczki. Jakież było moje zdziwienie kiedy cała moja rodzinka (w tym 6-latek i prawie 2-latek) zajadali się aż milo było patrzeć. Ja mimo, że z powodu choroby nie mam smaku ani węchu czułam w duchu, że jem wyśmienitą kompozycję dalekowschodnich aromatów. Dziękuję Karol i proszę o więcej:-)

    odpowiedz

  • Janusz Chodyła Janusz Chodyła
    4470 dni temu
    Naprawdę mi smakowała ! Orientalne nuty, kaczka przeszła rozmarynem i sosami. Postanowiłem się nauczyć gotować i juz z poczatku taki sukces !!!

    odpowiedz

  • Gabi Gabi
    4470 dni temu
    Okrasa trafił w dziesiątkę z kaczką z owocami bo ta z kapustą to tak nie bardzo w tradycji polskiej kuchni się prezentuje. Makaron rzeczywiście jest ale troszeczkę inny taki do woka udało mi się dostać w moim Lidlu a kaczka jest od teściowej z podwórka, szkoda że jeszcze nie mam od niej świeżej kolendry...Nie mogę się doczekać już tego jedzonka i moje dzieciaki także po obejrzeniu filmu naszego ulubionego kucharza.

    odpowiedz

  • Marek Łupkowski Marek Łupkowski
    4471 dni temu
    No w końcu kaczki jak nigdy czekały. Zarówno w czwartek jak i w piatek pełna lodówka, tyle że w pierwszych godzinach otwarcia sklepu. Zapas zrobiony, takze wypróbuje oba przepisay, a i na trzeci jeszcze jeden ptak zostanie. Mam nadzieję że też się uda i będzie smakowało jak poprzednikom.

    odpowiedz

  • agata agata
    4471 dni temu
    kaczka bardzo dobra, makaron super, chyba troszke przesadziłam z imbirem, bo mąż troche kręcił nosem , ze zdominował smak potrawy, ale mi bardzo smakowało

    odpowiedz

  • pszczola_vip pszczola_vip
    4471 dni temu
    Również musiałam polować na kaczkę i dopiero w 10-tym mięsnym w Bytomiu ją schwytałam:) Przepis pyszny, chociaż smak bardzo orientalny, makaron pychota :) Polecam !

    odpowiedz

  • Ulubiona Ulubiona
    4471 dni temu
    Ehhh jaka szkoda to w niedziele nie bedzie takiego dobrego obiadu. to nie sprawiedliwe.... bo taki towar powinien być dostępny cały czas. jak bym wiedziała że rozejdzie się wszystko w takim tempie to bym zrobiła zapas. Czekam w takim razie na Azjatycki weekend :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4471 dni temu
    Ulubiona, ten makaron jest produktem z Tygodnia Azjatyckiego, wiec następnym razem pojawi się właśnie z tą akcją. O jej terminie będziemy informować na naszym facebooku oraz na stronie www.lidl.pl.

    odpowiedz

  • Ja-a Ja-a
    4471 dni temu
    wszystko fajnie, ale Lidl powinien zapewnić stałą dostępność produktów na półkach w dniach promocji, bo kaczki w sklepie w gdyńskim Lidlu nie idzie dostać.

    odpowiedz

  • Betina Betina
    4471 dni temu
    Pyszne, dla rodziny dwuosobowej wystarcza na dwa dni. Polecam baaaaaaardzo:)

    odpowiedz

  • Ulubiona Ulubiona
    4472 dni temu
    Poprosimy makaron bo dziś się dowiedzieliśmy że juz nie trafi na półki ehhh.... szkoda by było. bo wysmienity :) Będzie jeszcze dostępny ten makaron??

    odpowiedz

  • Uwielbiam Uwielbiam
    4472 dni temu
    Powiem tak Kaczka WYMIATA!!! najlepszy przepis z całej tej serii przepisów!!! Kaczka była wczoraj mąż powiedział że lepsza niż w restauracji a makaron mega czaderski no palce lizać!!! dziś chcieliśmy kupić produkty na niedzielny obiad ale w lidlu nie bylo makaronu ejjj dawać makaron na półki na stałe!!!! na pewno częśto bedziemy gotować to danie !!! Tym razem 1:0 dla Okrasy :D:D:D:D:D:D

    odpowiedz

  • Monika Pastusiak Monika Pastusiak
    4473 dni temu
    polecam uwielbiam Okrase:):):):) Wszystkie przepisy przepyszne:):):)

    odpowiedz

  • Aniab Aniab
    4473 dni temu
    Makaron przepyszny...a kaczki jednak nie lubie..ale to nie wina przepisu...

    odpowiedz

  • Anna Szpak Anna Szpak
    4473 dni temu
    danie super właśnie zjedzone polecam podkręcić makaron i dodać świeże chili

    odpowiedz

  • Jacek Jacek
    4473 dni temu
    Dzisiaj zrobione, danie pyszne, tylko długość przygotowania jest większa niż 30 min (bardzo dużo kojenia). Kaczka zrobione według tego przepisu nadaje się również na zwykły niedzielny obiad, niekoniecznie do azjatyckiego makaronu. Polecam

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4473 dni temu
    Pyyyyyyychota !!!

    odpowiedz

  • Monika Czeczot Monika Czeczot
    4473 dni temu
    Kaczka była wczoraj na obiad, mąż się zajadał aż mu się uszy trzęsły, a ja nie mogłam się oprzeć dokładce makaronu - przepis bardzo udany, choć sama kaczka pochodziła z Biedronki, bo w Lidlu jej nie dostałam.

    odpowiedz

  • agatka agatka
    4473 dni temu
    produkty zakupione, dzisiaj kolacja przy swiecach z kaczka w roli głównej.zobaczymy co z tego wyjdzie

    odpowiedz

  • Marta Marta
    4473 dni temu
    Drugi dzień polowania na kaczke zakończony sukcesem :) Drób w piekarniku ... oj już nie mogę się doczekać :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4473 dni temu
    Madziu, jeśli chodzi o kaczki to od dziś będą się pojawiać w naszej ofercie aż do zakończenia akcji w podwójnej ilości, więc na pewno uda Ci się kupić drób na dania naszych kucharzy z Kuchni Lidla! A co do makaronu, jest on dostępny w ofercie Tygodnia Azjatyckiego do wyczerpania zapasów. Jednak w tym przepisie możesz go z powodzeniem zastąpić na przykład tym makaronem: http://bit.ly/Ql8Yn0. Pozdrawiamy i życzymy pysznych efektów gotowania z Kuchnią Lidla.

    odpowiedz

  • Madzia Madzia
    4473 dni temu
    Melduję że w Białymstoku nie tylko kaczek już nie ma ale także makaronu do przepisu Okrasy. Jakbym wiedziała że makaron też się jeszcze pojawi to bym po kaczkę jeszcze podskoczyła, ale bez makaronu to nie.

    odpowiedz

  • pfouro pfouro
    4474 dni temu
    udało mi się upolować to zwierzę- właśnie siedzi w piekarniku a rodzinka nie może się doczekać co z tego wyjdzie :>

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4474 dni temu
    Marku, już dziś możemy Ci dać cynk: dostawy kaczek zaplanowane są na co drugi dzień, czyli skoro ptaki dostępne były w poniedziałek, to teraz następne partie trafią do lodówek w środę i piątek. Polecamy być w sklepie raczej rano, bo świeże kaczuszki szybko znajdują swoich nabywców i mimo zamówionej naprawdę sporej ilości, rozchodzą się jak ciepłe bułeczki :-) Życzymy udanych zakupów i smakowitego gotowania wg przepisów kucharzy z Kuchni Lidla :-)

    odpowiedz

  • Marek Łupkowski Marek Łupkowski
    4474 dni temu
    Witam ponownie, bardzo mnie to cieszy :) nie wiem dlaczego mówiono mi w sklepie że już więcej nie będzie. mam nadzieję że następnym razem uda mi się je dostać... Jeżeli to możliwe prosił bym o "cynk". W mieście będę w czwartek dopiero, ale jakby było pewne że jutro są to na pewno bym podjechał. Niestety mieszkam poza miastem i specjalnie jechać jutro by zobaczycc pusta lodówkę to trochę bez sensu. Ale moze akurat, jak nie jutro to w czwartek, lub jak napisano, w weekend. Jak tylko będąna pewno porwę kilka... Pozdrawiam, czekając na kolejne przepisy ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4474 dni temu
    Marku, kaczki na pewno jeszcze w tym tygodniu pojawią się w naszej ofercie! Już jutro ( środa) w lodówkach powinieneś znaleźć nową ich partię, a na weekend przewidujemy ponowną, większą dostawę. Pozdrawiamy.

    odpowiedz

  • Marek Łupkowski Marek Łupkowski
    4474 dni temu
    A mi marzy się by normalnie kupić kaczkę po wejściu do Lidla skoro tak to nagłaśnia w mediach. A tu ledwo w drugim dniu tej akcji promocyjnej z kaczką w roli głównej, kaczek brak. A gdzie tutaj jeszcze 5 dni do końca. Po cichu liczę na kolejne dostawy, chociaż podobno wyrzucili na sklepy juz wszystkie kaczki które mieli i kolejnych nie będzie. Czas pokaże, póki co jest jak jest, a raczej nie ma...

    odpowiedz

  • Bogumiła  Szymańska Bogumiła Szymańska
    4474 dni temu
    a mi się marzy ,że przychodzę do LIDLU i ta kaczka jest już gotowa i ja ją kupuje i wsadzam do piekarnika lub do mikrofali i czekam na cieplutką pyszna kaczuszkę.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!