
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o średnich oczkach
Sposób rzygotowania:
Cukinie myjemy, osuszamy, przecinamy na pół. Łyżeczką do herbaty usuwamy pestki, zostawiając jednak jak najwięcej miąższu.
Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym oleju (1,5 łyżki), dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, poszatkowanego w plasterki pora i startą marchewkę – cały czas mieszając, smażymy około 5-7 minut. Na osobnej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, przesmażamy na niej mięso mielone, rozdrabniając je podczas smażenia widelcem. Masę warzywną i mięsną łączymy.
Doprawiamy całość solą, pieprzem, tymiankiem, papryką i posiekaną drobniutko papryczką chili. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażyć jeszcze 5 minut. Gałązki natki pietruszki obieramy z liści i siekamy. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy śmietanę i 2 łyżki natki pietruszki, mieszamy.
Farszem napełniamy połówki cukinii, posypujemy je tartym żółtym serem. Układamy na blasze i zapiekamy ok. 35-40 minut w temp. 180°C. Podajemy na gorąco, posypane pozostałą pietruszką.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Krokiety z mięsem
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Mini burgery
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierniki
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kutia
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Uszka z grzybami
- Klasyczna sałatka grecka
- Jajka na miękko
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (5)
3036 dni temu
Witam! Robię już kolejny raz i po prostu nie mogę się najeść. Pychotka
Odpowiedz
3976 dni temu
Wyszło przepysznie!
Odpowiedz
4069 dni temu
Pycha, pycha, pycha. Dodałam mięso z indyka zamiast wołowego i obrałam cukinię ze skórki. Aby cukinia oddała swoją goryczkę posypałam ją solą z obu stron a jak puściła wodę ponownie ją umyłam i dopiero nadziewałam.
Odpowiedz
4477 dni temu
Przepyszne
Odpowiedz
4501 dni temu
ciekawe i smaczne :)
Odpowiedz