zobacz film Pieczony bigos z kurczakiem

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • naczynie żaroodporne

Przygotuj wcześniej:

Suszone grzyby zalej wrzątkiem mniej więcej 3 godziny przed przygotowaniem dania i pozostaw wodę po ich namoczeniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: MARYNUJEMY KURCZAKA

W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Udka i podudzia kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy minimum na 1 godzinę.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO BIGOSU

Cebulę kroimy w kostkę, marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Świeżą kapustę siekamy dość cienko. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy startą marchewkę, powidła śliwkowe oraz koncentrat pomidorowy, całość dokładnie mieszamy i smażymy ok. 2 minut. Następnie dodajemy posiekaną świeżą kapustę, mieszamy i podlewamy czerwonym winem. Całość dusimy przez kilka minut, aż wino odparuje, a smaki i składniki się połączą.

KROK 3: DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ I GRZYBY

Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię dajemy kiszoną kapustę, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, grzyby i odrobinę wody, która została po moczeniu grzybów. Grzyby, kapustę i przyprawy mieszamy z pozostałymi składnikami farszu.

WSKAZÓWKA! Warto zawsze spróbować kapusty kiszonej przed użyciem i jeśli jest zbyt kwaśna, opłukać ją pod bieżącą wodą.

KROK 4: PIECZEMY BIGOS

Następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy zapieczony bigos z piekarnika, dokładnie mieszamy, układamy na nim zamarynowanego kurczaka i wkładamy do piekarnika na kolejną godzinę. W razie potrzeby, podczas pieczenia, podlewamy odrobiną wody.

KROK 5: PODAJEMY BIGOS

Porcję bigosu wykładamy na talerz i układamy na niej udko lub podudzie kurczaka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Dawd Dawd
    384 dni temu
    Szkoda że w przepisie jest pół główki a na filmie 1/4. Przez to całość wyszła beznadziejna i nie zmieściło się do żadnego garnka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    741 dni temu
    Panie Karolu chce kolejny przepis w Pana wykonaniu pozdrawiam serdecznie Michał szubzda

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!