Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
Przygotuj wcześniej:
Suszone grzyby zalej wrzątkiem mniej więcej 3 godziny przed przygotowaniem dania i pozostaw wodę po ich namoczeniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: MARYNUJEMY KURCZAKA
W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Udka i podudzia kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Tak przygotowanego kurczaka odstawiamy minimum na 1 godzinę.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO BIGOSU
Cebulę kroimy w kostkę, marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Świeżą kapustę siekamy dość cienko. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy startą marchewkę, powidła śliwkowe oraz koncentrat pomidorowy, całość dokładnie mieszamy i smażymy ok. 2 minut. Następnie dodajemy posiekaną świeżą kapustę, mieszamy i podlewamy czerwonym winem. Całość dusimy przez kilka minut, aż wino odparuje, a smaki i składniki się połączą.
KROK 3: DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ I GRZYBY
Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię dajemy kiszoną kapustę, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, grzyby i odrobinę wody, która została po moczeniu grzybów. Grzyby, kapustę i przyprawy mieszamy z pozostałymi składnikami farszu.
WSKAZÓWKA! Warto zawsze spróbować kapusty kiszonej przed użyciem i jeśli jest zbyt kwaśna, opłukać ją pod bieżącą wodą.
KROK 4: PIECZEMY BIGOS
Następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy zapieczony bigos z piekarnika, dokładnie mieszamy, układamy na nim zamarynowanego kurczaka i wkładamy do piekarnika na kolejną godzinę. W razie potrzeby, podczas pieczenia, podlewamy odrobiną wody.
KROK 5: PODAJEMY BIGOS
Porcję bigosu wykładamy na talerz i układamy na niej udko lub podudzie kurczaka.
Zobacz podobne
przepisy
Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dwa sposoby na bigos, a każdy z nich ekspresowy! Sprawdź, jak z tym klasycznym daniem kuchni polskiej radzą sobie Karol i jego gość, a później… wypróbuj przepisy i wybierz swój ulubiony.
Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!
Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
Wypróbuj przepis na ekspresowy bigos z młodej kapusty! To doskonały pomysł na rodzinny obiad.
Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Lasagne z mozzarellą, dynią i suszonymi pomidorami
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Galettes z grzybami i szynką
- Fasolka po bretońsku
- Bigos świąteczny na gęsiej piersi
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Placki ziemniaczane z pieca
- Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Odwrócona tarta z kiełbasą
- Pierogi z mięsem
- Regionalna kartoflanka
- Deser proteinowy à la tiramisu
- Kung pao z tofu i boczniakami
- Dżem malinowy
- Kotleciki z makaronem z cukinii i sałatką
- Halibut na parze z sosem paprykowym
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
- Maślane ciasteczka – przepis
- Grillowany ananas z jogurtem mojito
- Gnocchi dyniowe
- EKSPRESOWY BIGOS
- Uniwersalna marynata do mięs i warzyw
- Sos koperkowy
- Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
- Prosty ramen Jokera z boczkiem, marynowanym imbirem i jajkiem
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
360 dni temu
Szkoda że w przepisie jest pół główki a na filmie 1/4. Przez to całość wyszła beznadziejna i nie zmieściło się do żadnego garnka
odpowiedz
717 dni temu
Panie Karolu chce kolejny przepis w Pana wykonaniu pozdrawiam serdecznie Michał szubzda
odpowiedz