Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- moździerz
KROK 1: PRZESMAŻAMY BOCZEK I SCHAB
Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy na suchej, głębokiej patelni, aż odda tłuszcz. Schab kroimy w plastry i oczyszczamy z tłuszczu, następnie kroimy w dość grube paski. Dodajemy do boczku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy smalec. Smażymy ok. 3-5 minut. Lekko przesmażony, wciąż miękki schab razem z boczkiem zdejmujemy z patelni.
KROK 2: KROIMY I PRZESMAŻAMY ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ
Na patelni, na której smażyliśmy boczek i schab, przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy śliwki pokrojone w cienkie paski i świeżą, poszatkowaną kapustę.
Doprawiamy roztartą w moździerzu kolendrą. Dodajemy liście laurowe. Mieszamy i przesmażamy, aż smaki się połączą. W trakcie smażenia co jakiś czas podlewamy bigos niewielką ilością wody. Całość doprawiamy suszonym majerankiem. Dusimy, aż kapusta delikatnie zmięknie.
KROK 3: DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ
Kiszoną, nieodciśniętą z soku kapustę siekamy i dodajemy bigosu. Doprawiamy solą i pieprzem, Dusimy, aż sok odparuje.
KROK 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY BIGOS
Pod koniec duszenia dodajemy sos worcestshire, czerwone wino i miód. Zwiększamy ogień i redukujemy płyny. Dodajemy przesmażone boczek i schab. Mieszamy i podajemy bigos.
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Sposób przygotowania w termorobocie MC Smart:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Do pojemnika miksującego wkładamy kolendrę, wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 9. Następnie przekładamy ją do innego naczynia. W pojemniku miksującym rozdrabniamy kiełbasę fuet, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 6. Także odkładamy ją do innego naczynia. Następnie w pojemniku miksującym rozdrabniamy śliwki. Wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Przekładamy je do innego naczynia. Używając tych samych ustawień, siekamy kiszoną kapustę i także odkładamy ją na bok w innym naczyniu. Na koniec w pojemniku miksującym rozdrabniamy białą kapustę, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 7 sekund / obroty 5. Następnie przekładamy ją do innego naczynia.
KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ
W pojemniku miksującym umieszczamy obraną cebulę i rozdrabniamy ją, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Następnie zgarniamy cebulę ze ścianek urządzenia, dodajemy smalec i podsmażamy ją, bez miarki, używając programu przypiekanie / czas 3 minuty / temperatura 110°C / obroty 1.
KROK 3: SMAŻYMY FUET I SCHAB
Do podsmażonej cebuli dodajemy rozdrobnioną kiełbasę fuet i smażymy ją, nadal bez miarki, używając programu przypiekanie / czas 2 minuty / temperatura 120°C / obroty 1. Schab kroimy w plastry, oczyszczamy je z tłuszczu, następnie kroimy w dość cienkie paski. Dodajemy je do składników w pojemniku miksującym, doprawiamy solą i pieprzem i całość smażymy, bez miarki, używając programu przypiekanie / czas 2 minuty / temperatura 120°C / obroty 1.
KROK 4: PODSMAŻAMY I DUSIMY KAPUSTĘ
Do podsmażonych składników dodajemy śliwki, świeżą kapustę, kolendrę i liście laurowe. Całość podsmażamy, używając programu przypiekanie / czas 5 minut / temperatura 110°C / obroty 1. Podczas smażenia bigos kilka razy podlewamy niewielką ilością wody. Po podsmażeniu kapusty doprawiamy ją suszonym majerankiem i dusimy, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
KROK 5: DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ
Kiszonej kapusty nie odciskamy z soku i dodajemy ją do bigosu. Całość ponownie, do smaku, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż sok odparuje, wybierając gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 110°C / obroty 1.
KROK 6: DOPRAWIAMY BIGOS
Po odparowaniu soku z kapusty do bigosu dodajemy sos worcestershire, czerwone wino i miód. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy, wybierając gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temperatura 110°C / obroty 1.
Zobacz podobne
przepisy
Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
Wypróbuj przepis na ekspresowy bigos z młodej kapusty! To doskonały pomysł na rodzinny obiad.
Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!
BIGOS W 25 MINUT
Ekspresowa wariacja na temat bigosu według pomysłu Tomka Strzelczyka, gościa Karola Okrasy. Wypróbuj przepis i rozsmakuj się w tym szybkim daniu!
Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
- Okoń morski z grilla z masłem musztardowym, ziemniakami z grilla i z pesto bazyliowym
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Rosół z gęsi z warzywami
- Makaron z pomidorami i oliwkami
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kotleciki z makaronem z cukinii i sałatką
- Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
- Maślane ciasteczka – przepis
- Grillowany ananas z jogurtem mojito
- Schabowy z grilla i sałatka z ziemniaków
- Sos koperkowy
- Halibut na parze z sosem paprykowym
- Udon z kurczakiem w ostrym sosie
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- Czekoladowe babeczki z kubka
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
- Pieczony bigos z kurczakiem
- Uniwersalna marynata do mięs i warzyw
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Gnocchi dyniowe
- Prosty ramen Jokera z boczkiem, marynowanym imbirem i jajkiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)