Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- moździerz
KROK 1: PRZESMAŻAMY BOCZEK I SCHAB
Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy na suchej, głębokiej patelni, aż odda tłuszcz. Schab kroimy w plastry i oczyszczamy z tłuszczu, następnie kroimy w dość grube paski. Dodajemy do boczku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy smalec. Smażymy ok. 3-5 minut. Lekko przesmażony, wciąż miękki schab razem z boczkiem zdejmujemy z patelni.
KROK 2: KROIMY I PRZESMAŻAMY ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ
Na patelni, na której smażyliśmy boczek i schab, przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy śliwki pokrojone w cienkie paski i świeżą, poszatkowaną kapustę.
Doprawiamy roztartą w moździerzu kolendrą. Dodajemy liście laurowe. Mieszamy i przesmażamy, aż smaki się połączą. W trakcie smażenia co jakiś czas podlewamy bigos niewielką ilością wody. Całość doprawiamy suszonym majerankiem. Dusimy, aż kapusta delikatnie zmięknie.
KROK 3: DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ
Kiszoną, nieodciśniętą z soku kapustę siekamy i dodajemy bigosu. Doprawiamy solą i pieprzem, Dusimy, aż sok odparuje.
KROK 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY BIGOS
Pod koniec duszenia dodajemy sos worcestshire, czerwone wino i miód. Zwiększamy ogień i redukujemy płyny. Dodajemy przesmażone boczek i schab. Mieszamy i podajemy bigos.
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Sposób przygotowania w termorobocie MC Smart:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Do pojemnika miksującego wkładamy kolendrę, wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 9. Następnie przekładamy ją do innego naczynia. W pojemniku miksującym rozdrabniamy kiełbasę fuet, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 6. Także odkładamy ją do innego naczynia. Następnie w pojemniku miksującym rozdrabniamy śliwki. Wybieramy program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Przekładamy je do innego naczynia. Używając tych samych ustawień, siekamy kiszoną kapustę i także odkładamy ją na bok w innym naczyniu. Na koniec w pojemniku miksującym rozdrabniamy białą kapustę, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 7 sekund / obroty 5. Następnie przekładamy ją do innego naczynia.
KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ
W pojemniku miksującym umieszczamy obraną cebulę i rozdrabniamy ją, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Następnie zgarniamy cebulę ze ścianek urządzenia, dodajemy smalec i podsmażamy ją, bez miarki, używając programu przypiekanie / czas 3 minuty / temperatura 110°C / obroty 1.
KROK 3: SMAŻYMY FUET I SCHAB
Do podsmażonej cebuli dodajemy rozdrobnioną kiełbasę fuet i smażymy ją, nadal bez miarki, używając programu przypiekanie / czas 2 minuty / temperatura 120°C / obroty 1. Schab kroimy w plastry, oczyszczamy je z tłuszczu, następnie kroimy w dość cienkie paski. Dodajemy je do składników w pojemniku miksującym, doprawiamy solą i pieprzem i całość smażymy, bez miarki, używając programu przypiekanie / czas 2 minuty / temperatura 120°C / obroty 1.
KROK 4: PODSMAŻAMY I DUSIMY KAPUSTĘ
Do podsmażonych składników dodajemy śliwki, świeżą kapustę, kolendrę i liście laurowe. Całość podsmażamy, używając programu przypiekanie / czas 5 minut / temperatura 110°C / obroty 1. Podczas smażenia bigos kilka razy podlewamy niewielką ilością wody. Po podsmażeniu kapusty doprawiamy ją suszonym majerankiem i dusimy, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 100°C / obroty 1.
KROK 5: DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ
Kiszonej kapusty nie odciskamy z soku i dodajemy ją do bigosu. Całość ponownie, do smaku, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy, aż sok odparuje, wybierając gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 110°C / obroty 1.
KROK 6: DOPRAWIAMY BIGOS
Po odparowaniu soku z kapusty do bigosu dodajemy sos worcestershire, czerwone wino i miód. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy, wybierając gotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temperatura 110°C / obroty 1.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto marchewkowe
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto na pierogi
- Burek ze szpinakiem
- Pierniki
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Makówki śląskie
- Jajka na miękko
- Pistacjowy sernik baskijski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Śledzie po kaszubsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)