zobacz film EKSPRESOWY BIGOS

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • moździerz

KROK 1: PRZESMAŻAMY BOCZEK I SCHAB

Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy na suchej, głębokiej patelni, aż odda tłuszcz. Schab kroimy w plastry i oczyszczamy z tłuszczu, następnie kroimy w dość grube paski. Dodajemy do boczku. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy smalec. Smażymy ok. 3-5 minut. Lekko przesmażony, wciąż miękki schab razem z boczkiem zdejmujemy z patelni.

KROK 2: KROIMY I PRZESMAŻAMY ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ

Na patelni, na której smażyliśmy boczek i schab, przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy śliwki pokrojone w cienkie paski i świeżą, poszatkowaną kapustę.

Doprawiamy roztartą w moździerzu kolendrą. Dodajemy liście laurowe. Mieszamy i przesmażamy, aż smaki się połączą. W trakcie smażenia co jakiś czas podlewamy bigos niewielką ilością wody. Całość doprawiamy suszonym majerankiem. Dusimy, aż kapusta delikatnie zmięknie.

KROK 3: DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ

Kiszoną, nieodciśniętą z soku kapustę siekamy i dodajemy bigosu. Doprawiamy solą i pieprzem, Dusimy, aż sok odparuje.

KROK 4: DOPRAWIAMY I PODAJEMY BIGOS

Pod koniec duszenia dodajemy sos worcestshire, czerwone wino i miód. Zwiększamy ogień i redukujemy płyny. Dodajemy przesmażone boczek i schab. Mieszamy i podajemy bigos.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!