Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI BIGOSU
Boczek kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w plastry. Kapustę kroimy w ćwiartki, a następnie drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę.
KROK 2: PRZESMAŻAMY BAZĘ BIGOSU
Połowę pokrojonej kapusty przekładamy do garnka. Dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę przesmażamy, by smaki się połączyły.
KROK 3: GOTUJEMY I DOPRAWIAMY BIGOS
Gdy baza bigosu się przesmaży, stopniowo dodajemy kolejne porcje pokrojonej kapusty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy roztarte w moździerzu goździki i pieprz, liście laurowe, roztarty w dłoniach majeranek i czerwone wino.
Pieczarki przesmażamy na osobnej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy do bigosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Dusimy tak, by kapusta nie rozgotowała się zbyt mocno i pozostała lekko chrupiąca.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Burek ze szpinakiem
- Klasyczna sałatka grecka
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Łazanki
- Śledzie po kaszubsku
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (0)