Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI BIGOSU
Boczek kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w plastry. Kapustę kroimy w ćwiartki, a następnie drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę.
KROK 2: PRZESMAŻAMY BAZĘ BIGOSU
Połowę pokrojonej kapusty przekładamy do garnka. Dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę przesmażamy, by smaki się połączyły.
KROK 3: GOTUJEMY I DOPRAWIAMY BIGOS
Gdy baza bigosu się przesmaży, stopniowo dodajemy kolejne porcje pokrojonej kapusty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy roztarte w moździerzu goździki i pieprz, liście laurowe, roztarty w dłoniach majeranek i czerwone wino.
Pieczarki przesmażamy na osobnej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy do bigosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Dusimy tak, by kapusta nie rozgotowała się zbyt mocno i pozostała lekko chrupiąca.
Zobacz podobne
przepisy
Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
Wypróbuj przepis na ekspresowy bigos z młodej kapusty! To doskonały pomysł na rodzinny obiad.
Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!
EKSPRESOWY BIGOS
Bigos w 25 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj ekspresowy przepis Karola Okrasy na ten kulinarny klasyk!
Pieczony bigos z kurczakiem
Bigos w nowej odsłonie – pieczony, z dodatkiem udek i podudzi kurczaka. To pyszna alternatywa dla bigosu z boczkiem i kiełbasą – nie wymaga ciągłego mieszania, a nadal smakuje wyśmienicie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
- Amur – przepis na pikantne frytki rybne
- Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
- Krewetki w czerwonym curry
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą
- Gofry z kokosową śmietanką
- Gulasz z pomarańczami i dynią
- Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
- Sałatka z bobu z prażoną cebulką
- Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami
- Zielona szakszuka
- Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
- Spaghetti z sosem z awokado
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Smażona minisałata rzymska
- Syrop z szypułek truskawek
- Czekoladki z masłem orzechowym i bez dodatku cukru
- Klasyczna sałatka z mozzarellą
- Grzybowa potrawka z wegangurtem
- Biscotti z migdałami i orzechami
- Zupa z zielonych szparagów z ziemniaczaną słomą
- Kiszona sałatka z warzyw na ostro
- Jak przygotować sos holenderski?
- Minizapiekanki z ziemniaczkami
- Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
- Pikantne curry z kurczakiem i ciecierzycą
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Indyczka faszerowana piernikiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)