Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI BIGOSU
Boczek kroimy w dużą kostkę, kiełbasę w plastry. Kapustę kroimy w ćwiartki, a następnie drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę.
KROK 2: PRZESMAŻAMY BAZĘ BIGOSU
Połowę pokrojonej kapusty przekładamy do garnka. Dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę przesmażamy, by smaki się połączyły.
KROK 3: GOTUJEMY I DOPRAWIAMY BIGOS
Gdy baza bigosu się przesmaży, stopniowo dodajemy kolejne porcje pokrojonej kapusty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy roztarte w moździerzu goździki i pieprz, liście laurowe, roztarty w dłoniach majeranek i czerwone wino.
Pieczarki przesmażamy na osobnej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy do bigosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem. Dusimy tak, by kapusta nie rozgotowała się zbyt mocno i pozostała lekko chrupiąca.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
 - Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
 - Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
 - Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
 - Bardzo puszysty sernik z wiaderka
 - Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
 - Burek ze szpinakiem
 - Klasyczna sałatka grecka
 - Zupa grzybowa z makaronem
 - Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
 - Łazanki
 - Śledzie po kaszubsku
 - Pieczona ryba po grecku
 - Uszka z grzybami
 - Pistacjowy sernik baskijski
 - Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
 - Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
 - Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
 - Ciasto na pierogi
 - Najlepsza sałatka z tortellini
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (0)