Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy kapustę
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Kiszoną kapustę płuczemy, odciskamy, gotujemy z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Pod koniec dodajemy pokrojoną białą kapustę i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Krok 2: Smażymy piersi gęsi
Piersi gęsi myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kratkę i nacieramy solą oraz pieprzem. Piersi obsmażamy na patelni, zaczynając od strony skóry, aż będą rumiane z obu stron. Studzimy, a następnie kroimy w cienkie plastry.
Krok 3: Doprawiamy bigos
Boczek kroimy w kostkę, rumienimy na patelni po gęsi, zdejmujemy. Na tę samą patelnię wlewamy wino, zagotowujemy i zbieramy „smak” ze smażenia gęsi i boczku z dna patelni (najlepiej drewnianą łyżką). Do kapusty w garnku dodajemy boczek, pokrojone w paski śliwki, namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, żurawiny, starte jabłko i wino z patelni. Wszystko razem dusimy ok. 1-1½ godziny na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Klasyczne polskie danie na Wigilię i nie tylko. Dwa rodzaje kapusty, grzyby i aromatyczne przyprawy to wyjątkowe połączenie.
Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!
Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.
Wegański bigos ze smażonym tofu i sezamem
Odchudzony bigos w wersji wegańskiej z tofu i aromatycznymi przyprawami – poznaj przepis Darii!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami
- Kanapka z suszonymi owocami
- Figa z makiem i pampuchem
- Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
- Okrągłe cukinie z farszem z mięsa mielonego
- Ciecierzyca z mielonym mięsem i imbirem
- Aromatyczna babka z suszonymi owocami
- Tagliata z indyka z rukolą
- Kluski serowe z chłodnikiem z melona
- Makaron z cukinii z jaglanymi pulpetami
- Omlet z amarantusem i owocami
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Pieczony bigos z kurczakiem
- Pizza na spodzie z kalafiora
- Piyaz
- Kanapka jak śliwka w pasztet
- Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
- Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami
- Złote mleko
- Lodowe kanapki dla dzieci
- Jesienna owsianka
- Sałatka z bakłażana na 2 sposoby
- Babka cytrynowa
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Polędwiczki wieprzowe z czekoladą
- Gulasz z dzika z grzybami
- Placki owsiane z sałatką z truskawek
- Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)