
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy kapustę
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Kiszoną kapustę płuczemy, odciskamy, gotujemy z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości. Pod koniec dodajemy pokrojoną białą kapustę i gotujemy jeszcze ok. 10 minut.
Krok 2: Smażymy piersi gęsi
Piersi gęsi myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kratkę i nacieramy solą oraz pieprzem. Piersi obsmażamy na patelni, zaczynając od strony skóry, aż będą rumiane z obu stron. Studzimy, a następnie kroimy w cienkie plastry.
Krok 3: Doprawiamy bigos
Boczek kroimy w kostkę, rumienimy na patelni po gęsi, zdejmujemy. Na tę samą patelnię wlewamy wino, zagotowujemy i zbieramy „smak” ze smażenia gęsi i boczku z dna patelni (najlepiej drewnianą łyżką). Do kapusty w garnku dodajemy boczek, pokrojone w paski śliwki, namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, żurawiny, starte jabłko i wino z patelni. Wszystko razem dusimy ok. 1-1½ godziny na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kutia
- Mini burgery
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Burek ze szpinakiem
- Uszka z grzybami
- Sernik pistacjowy
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Spaghetti carbonara
- Pierniki
- Klasyczna sałatka grecka
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Śledź w oleju
- Guacamole
- Boczek pieczony
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)