Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- praskę do czosnku
- sitko
- tarkę o drobnych oczkach
- naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI GULASZU
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe: marchewkę, burak, korzeń pietruszki, korzeń selera i ziemniaki. Smażymy ok. 5-7 minut, mieszając, aż warzywa zaczną się rumienić.
Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i smażymy ok. 1-2 minut.
Krok 2: GOTUJEMY GULASZ
Całość zalewamy bulionem. Dodajemy pomidory z puszki i sos pomidorowy z pomidorków cherry. Mieszamy. Gulasz doprawiamy, dodając piramidkę smaku, syrop klonowy, sól i pieprz. Całość dusimy ok. 30 minut, aż warzywa korzeniowe zmiękną.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto szybko wyrabiamy dłońmi, wcierając masło w suche składniki tak, by powstała masa, która konsystencją przypomina bułkę tartą.
Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i mleko. Ciasto wyrabiamy dłońmi, aż stanie się jednolite i gładkie: najpierw w misce, a następnie na blacie oprószonym mąką.
Krok 4: FORMUJEMY BUŁECZKI
Wyrobione ciasto dzielimy na 6 kawałków, a każdy kawałek formujemy w dłoniach w kulkę.
Krok 5: PIECZEMY GULASZ Z BUŁECZKAMI
Gotowy gulasz przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wyjmujemy piramidkę smaku. Na wierzchu układamy uformowane wcześniej bułeczki. Całość oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Gulasz z bułeczkami pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Z wierzchu dekorujemy posiekaną natką pietruszki i listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z burakiem – przepis
Buraki uwielbiają spotykać się w sałatkach z orzechami i serem. A gdyby przedstawić je dressingowi z awokado? Będzie jeszcze pyszniej! Sprawdź koniecznie to połączenie smaków wg przepisu Kingi.
Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych
Lokalne warzywa korzeniowe to polskie skarby na początku roku. Przygotuj z nich wyjątkową sałatkę z majonezem wegańskim na bazie aquafaby!
Kaszotto z warzyw korzeniowych
Porcja warzyw i pożywnej kaszy w wyjątkowo smacznym daniu! Wykorzystaj przepis Karola na kaszotto warzywne i przygotuj wartościowy, roślinny obiad z prostych składników!
Zapiekanka z kaszą pęczak, warzywami i fetą
Zapiekanki są dobre na wszystko, ale te z kaszą szczególnie warto wprowadzić do jadłospisu! Nafaszerowane błonnikiem i mnóstwem warzyw wzbogacą Twoją codzienną dietę.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowany burger teksański
- Pasztet z krewetek i łososia
- Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
- Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
- Palak paneer – szpinak z domowym twarogiem
- Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety
- Owsianka z musem jabłkowym
- Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
- Gulasz niemiecki
- Kuskus z gulaszem jagnięcym
- Chlebek cukiniowy
- Drożdżowe bułeczki do burgerów
- Burger rybny i ogórkowy relish
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Domowe lody szparagowe
- Kabanosy w cieście francuskim
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Burger z sandaczem z sosem z kaparów
- Wegański falafel burger z portobello
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Babeczki leśny mech
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Fasola z makrelą
- Kisiel gryczany z boczkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)