zobacz film Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • praskę do czosnku
  • sitko
  • tarkę o drobnych oczkach
  • naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI GULASZU

Cebulę pokrojoną w piórka smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe: marchewkę, burak, korzeń pietruszki, korzeń selera i ziemniaki. Smażymy ok. 5-7 minut, mieszając, aż warzywa zaczną się rumienić.

Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chili i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i smażymy ok. 1-2 minut.

Krok 2: GOTUJEMY GULASZ

Całość zalewamy bulionem. Dodajemy pomidory z puszki i sos pomidorowy z pomidorków cherry. Mieszamy. Gulasz doprawiamy, dodając piramidkę smaku, syrop klonowy, sól i pieprz. Całość dusimy ok. 30 minut, aż warzywa korzeniowe zmiękną.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI

Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto szybko wyrabiamy dłońmi, wcierając masło w suche składniki tak, by powstała masa, która konsystencją przypomina bułkę tartą.

Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i mleko. Ciasto wyrabiamy dłońmi, aż stanie się jednolite i gładkie: najpierw w misce, a następnie na blacie oprószonym mąką.

Krok 4: FORMUJEMY BUŁECZKI

Wyrobione ciasto dzielimy na 6 kawałków, a każdy kawałek formujemy w dłoniach w kulkę.

Krok 5: PIECZEMY GULASZ Z BUŁECZKAMI

Gotowy gulasz przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wyjmujemy piramidkę smaku. Na wierzchu układamy uformowane wcześniej bułeczki. Całość oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.

Gulasz z bułeczkami pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Z wierzchu dekorujemy posiekaną natką pietruszki i listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!