
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- żeliwną patelnię z pokrywką
- praskę do czosnku
- sitko
Krok 1: PODSMAŻAMY CHORIZO
Żeliwną patelnię stopniowo rozgrzewamy na średnim ogniu, a następnie smażymy na niej chorizo pokrojone w plasterki. Gdy wytopi się tłuszcz, a kiełbasa się zarumieni, usmażone chorizo przekładamy do miseczki.
Krok 2: PODSMAŻAMY WARZYWA
Na patelni, na tłuszczu wytopionym z kiełbasy, smażymy warzywa pokrojone w kostkę: cebulę i marchewkę oraz seler pokrojony na mniejsze kawałki. Całość smażymy ok. 10 minut na średnim ogniu, a pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
Gdy warzywa się podsmażą, doprawiamy je wędzoną, słodką papryką.
Krok 3: GOTUJEMY GULASZ
Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy jeszcze ok. 2-3 minut i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy ok. 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje, a następnie dodajemy ciecierzycę odcedzoną na sitku i krewetki pozbawione pancerzy.
WSKAZÓWKA! Wszystkim wielbicielom owoców morza polecamy, razem z krewetkami, dodać ok. 100 g omułków.
Patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy gulasz ok. 5 minut. Pod koniec dodajemy podsmażone wcześniej chorizo. Gulasz oprószamy drobno posiekaną natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba z piekarnika
- Makowiec japoński
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Łazanki
- Boczek pieczony
- Pierniki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Krokiety z mięsem
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Świąteczne pierniczki
- Guacamole
- Jajka na miękko
- Ryba po japońsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kutia
- Domek z piernika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
655 dni temu
Gulasz jest pyszny! Lekko pikantny dzięki chorizo :) Polecam! Polecam podawać z chlebkiem naan 👌
Odpowiedz