Gulasz z chorizo i krewetkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • żeliwną patelnię z pokrywką
  • praskę do czosnku
  • sitko

Krok 1: PODSMAŻAMY CHORIZO

Żeliwną patelnię stopniowo rozgrzewamy na średnim ogniu, a następnie smażymy na niej chorizo pokrojone w plasterki. Gdy wytopi się tłuszcz, a kiełbasa się zarumieni, usmażone chorizo przekładamy do miseczki.

Krok 2: PODSMAŻAMY WARZYWA

Na patelni, na tłuszczu wytopionym z kiełbasy, smażymy warzywa pokrojone w kostkę: cebulę i marchewkę oraz seler pokrojony na mniejsze kawałki. Całość smażymy ok. 10 minut na średnim ogniu, a pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

Gdy warzywa się podsmażą, doprawiamy je wędzoną, słodką papryką.

Krok 3: GOTUJEMY GULASZ

Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy jeszcze ok. 2-3 minut i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy ok. 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje, a następnie dodajemy ciecierzycę odcedzoną na sitku i krewetki pozbawione pancerzy.

WSKAZÓWKA! Wszystkim wielbicielom owoców morza polecamy, razem z krewetkami, dodać ok. 100 g omułków.

Patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy gulasz ok. 5 minut. Pod koniec dodajemy podsmażone wcześniej chorizo. Gulasz oprószamy drobno posiekaną natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    144 dni temu
    Gulasz jest pyszny! Lekko pikantny dzięki chorizo :) Polecam! Polecam podawać z chlebkiem naan 👌

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!