Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę
- papier do pieczenia
- stolnicę
- wałek
- lnianą ściereczkę lub ręcznik papierowy
- gazę
- sznurek
- metalowy krążek do wycinania o średnicy ok. 8 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 50°C
ROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
W misce mieszamy drożdże z łyżką cukru trzcinowego, łyżką mąki i 50 ml ciepłego mleka. Odstawiamy i czekamy, aż drożdże zaczną pracować (około 10 minut).
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do drugiej miski wsypujemy pozostałą mąkę i cukier, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz jajka. Całość mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Po tym czasie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
KROK 3: WYCINAMY KRĄŻKI Z CIASTA
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy w nie pięścią, przekładamy na blat posypany mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą metalowego krążka wycinamy kółka. Na każde z nich kładziemy łyżeczkę powideł, sklejamy i formujemy kulkę.
KROK 4: GARUJEMY PĄCZKI
Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, aby garowały. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z zagotowaną, parującą wodą, dzięki czemu pączki szybciej wyrosną. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY PARĘ DO GOTOWANIA PĄCZKÓW
Na dno garnka wlewamy ok. 5 cm wody. Na garnek kładziemy gazę lub lnianą ściereczkę i mocno obwiązujemy dookoła sznurkiem. Wierzch garnka przykrywamy metalową miską i włączamy palnik.
KROK 6: GOTUJEMY PĄCZKI NA PARZE
Wyjmujemy pączki z piekarnika i przekładamy je na garnek z gotującą się wodą. Przykrywamy metalową miską i parujemy pączki ok. 5 minut.
KROK 7: PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Do miski przekładamy krem kokosowy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
Pączki przekładamy na talerz, smarujemy lukrem i ozdabiamy kolorowymi posypkami (zobacz przepis).
Zobacz podobne
przepisy
Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!
Donuty dyniowe
Dynia to cudowne warzywo! Wypróbuj pyszne donuty z dodatkiem purée z dyni!
Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
Pączki z dodatkiem wanilii, wypełnione lodami waniliowymi, podane z karmelizowanymi jabłkami – spróbuj deseru, który dosłownie rozpływa się w ustach!
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
- Azjatyckie pączki z mango i kokosem
- Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
- Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
- Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
- Wegańska sałatka wielowarzywna
- Kotlet schabowy w migdałowej panierce
- Calzone orkiszowe
- Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
- Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
- Makaron razowy z pesto z suszonych pomidorów
- Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- Tarta proteinowa z siedmiu składników
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Gulasz z kaczych żołądków
- Piłkarskie ciasteczka cake pops z espresso
- Kolorowe lody na patyku bez dodatku cukru
- PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
- Ryż na mleku z jabłkiem
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Babka z niespodzianką
- Karp w sosie piernikowym
- Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
- Gryczanka i muffiny bananowe – lunchbox na słodko
- Kołocz śląski
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- Bruschetta z pomidorami
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)