Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę do pieczenia
- głęboką blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 50°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Mąkę przesiewamy do dużej miski i tworzymy zagłębienie. Mleko zagotowujemy. W drugiej misce rozcieramy drożdże z 2 łyżkami cukru aż do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do zagłębienia w mące. Odrobinę mąki mieszamy z mlekiem i drożdżami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do ciasta. Masło rozpuszczamy w garnku lub kuchence mikrofalowej. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z żółtkami i resztą cukru. Dodajemy cynamon oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto rękoma. Następnie dodajemy płynne masło i spirytus. Zagniatamy, aż zacznie się odklejać od dłoni, jeśli ciasto będzie zbyt lejące, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
KROK 3: FORMUJEMY PĄCZKI I SMAŻYMY
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, zagniatamy i oprószamy mąką. Dzielimy na 10-12 równych części. Formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką. Piekarnik rozgrzewamy do 50°C. W garnku zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, przelewamy ją do głębokiej blachy. Blachę z pączkami umieszczamy w piekarniku, a pod nią blachę z wodą. Pączki pozostawiamy w piekarniku do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku papierowym i jeszcze gorące posypujemy cynamonowym cukrem.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM BUDYNIOWY
350 ml mleka zagotowujemy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do mleka wraz z całymi laskami. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlewamy około 50 ml mleka i dokładnie mieszamy. Z gotującego się mleka wyjmujemy laski wanilii. Ciągle mieszając, wlewamy żółtka z pozostałymi składnikami. Energicznie mieszamy, aż do zagotowania się masy i jej zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło i spirytus. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
KROK 5: SZPRYCUJEMY PĄCZKI
Przestudzonym kremem napełniamy usmażone pączki – robimy to za pomocą rękawa cukierniczego lub przecinamy pączki i przekładamy je kremem.
KROK 6: PĄCZKI OBTACZAMY W CUKRZE
Cukier mieszamy z cynamonem i cukrem waniliowym i obtaczamy w nim pączki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Piernik świąteczny
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Jajka na miękko
- Pistacjowy sernik baskijski
- Domek z piernika
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Śledź w oleju
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba z piekarnika
- Uszka z grzybami
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik pistacjowy
- Pieczona ryba po grecku
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)