Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- blachę do pieczenia
- głęboką blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 50°C
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Mąkę przesiewamy do dużej miski i tworzymy zagłębienie. Mleko zagotowujemy. W drugiej misce rozcieramy drożdże z 2 łyżkami cukru aż do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do zagłębienia w mące. Odrobinę mąki mieszamy z mlekiem i drożdżami. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do ciasta. Masło rozpuszczamy w garnku lub kuchence mikrofalowej. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z żółtkami i resztą cukru. Dodajemy cynamon oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto rękoma. Następnie dodajemy płynne masło i spirytus. Zagniatamy, aż zacznie się odklejać od dłoni, jeśli ciasto będzie zbyt lejące, dodajemy odrobinę mąki. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
KROK 3: FORMUJEMY PĄCZKI I SMAŻYMY
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, zagniatamy i oprószamy mąką. Dzielimy na 10-12 równych części. Formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką. Piekarnik rozgrzewamy do 50°C. W garnku zagotowujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, przelewamy ją do głębokiej blachy. Blachę z pączkami umieszczamy w piekarniku, a pod nią blachę z wodą. Pączki pozostawiamy w piekarniku do wyrośnięcia.
Wyrośnięte pączki smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku papierowym i jeszcze gorące posypujemy cynamonowym cukrem.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM BUDYNIOWY
350 ml mleka zagotowujemy. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do mleka wraz z całymi laskami. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wlewamy około 50 ml mleka i dokładnie mieszamy. Z gotującego się mleka wyjmujemy laski wanilii. Ciągle mieszając, wlewamy żółtka z pozostałymi składnikami. Energicznie mieszamy, aż do zagotowania się masy i jej zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło i spirytus. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
KROK 5: SZPRYCUJEMY PĄCZKI
Przestudzonym kremem napełniamy usmażone pączki – robimy to za pomocą rękawa cukierniczego lub przecinamy pączki i przekładamy je kremem.
KROK 6: PĄCZKI OBTACZAMY W CUKRZE
Cukier mieszamy z cynamonem i cukrem waniliowym i obtaczamy w nim pączki.
Zobacz podobne
przepisy
Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
Azjatyckie pączki z mango i kokosem
Wypróbuj przepis na niezwykłe w smaku pączki z mango i kokosem, inspirowane orientalną Azją!
Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
Pączki z dodatkiem wanilii, wypełnione lodami waniliowymi, podane z karmelizowanymi jabłkami – spróbuj deseru, który dosłownie rozpływa się w ustach!
Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Megahamburgery wieprzowe
- Sernik z malinami na serku mascarpone
- Włoskie ciasteczka Cantuccini
- Miodowe sezamki ze słonecznikiem
- Tort jogurtowy z owocami leśnymi
- 2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
- Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
- Tort mimoza
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Tarta z kremem chałwowym
- Kluski kładzione
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Omlet z wędzonym łososiem i awokado
- Szakszuka z kaszą pęczak
- Cukier waniliowo-pomarańczowy
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Sos teriyaki
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
- Ryba po japońsku
- Kopytka z dyni
- Nowojorskie bajgle z łososiem z równoległego uniwersum
- Muffinki brownie
- Greckie pierożki z serem graviera
- Jelly art – artystyczny sernik z kwiatami
- Bulion rybny
- Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
- Quiche z nadzieniem szpinakowo-porowym z pomidorami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)