Rukola • Przepisy/Porady • strona 13Uwielbiasz rukolę? ☆ Poznaj przepisy i porady ☆ Sprawdź najważniejsze informacje i przeczytaj dodatkowe artykuły ☆ Co to jest rukola? ☆ Jak rośnie rukola? ☆ Jak wygląda rukola? ☆ Dowiedz się więcej i zaskocz swoich bliskich dzięki Kuchni Lidla!<p>Z natury niepozorna, przypominająca wyglądem sałatę. W rzeczywistości ma do zaoferowania o wiele więcej, niż nam się wydaje. Rukola – dziś główny składnik wielu potraw – starożytnym znana była także jako afrodyzjak. Nie bez powodu upiększała miejsca, w których znajdowały się posągi Priapa, boga płodności. Na szczęście szybko zostały docenione jej walory smakowe, dlatego przede wszystkim rozgościła się w kuchni. Jadalne jej części to liście, kwiaty i nasiona. Te ostatnie w Indiach wykorzystuje się do przygotowania oleju.</p>
https://kuchnialidla.pl/przepisy/rukola/13