Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- grill elektryczny lub patelnię grillową
- patelnię
- wyciskarkę do czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Pomidor i ogórek kroimy w plasterki, a cebulę w drobne piórka. Siekamy kolendrę.
KROK 2: SMAŻYMY KURCZAKA
Do miski wlewamy 2 łyżki oleju i wsypujemy 2 łyżki przyprawy do gyrosa. Kurczaka kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski, mieszamy. Całość umieszczamy na rozgrzanej patelni (nie ma potrzeby dodawać więcej oleju) i smażymy na średnim ogniu.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE
Myjemy awokado, kroimy je na pół i usuwamy pestkę. Łyżką wydrążamy miąższ. Następnie rozgniatamy go widelcem na pastę, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy sól i czosnek. Całość mieszamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Jogurt naturalny przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła lub szczypiorek oraz sól i pieprz (według uznania), mieszamy.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY TORTILLE
Placki tortilli rozkładamy na blacie kuchennym i smarujemy sosem jogurtowym. Wszystkie składniki układamy bliżej dolnego brzegu, w poziomej linii.
Na jedną tortillę kładziemy garść sałaty, pomidorki koktajlowe, smażonego kurczaka oraz kawałki papryczki jalapeño.
Na drugiej tortilli rozsmarowujemy guacamole, kładziemy plasterki pomidora, ogórka, cebulkę i posiekaną kolendrę.
KROK 6: ZAWIJAMY TORTILLE
Z lewej i prawej strony placka robimy zakładki, a następnie chwytamy dolny brzeg i zawijamy go w kierunku górnego brzegu. Tak zawinięte tortille kładziemy podwiniętym brzegiem do dołu na grillu elektrycznym. Opiekamy około 2 minut, aby się lekko zarumieniły.
KROK 7: PODAJEMY DANIE
Tortille kroimy na pół i podajemy z sosem jogurtowym.
Zobacz podobne
przepisy
Proste tortille z serem i pieczarkami
Prosty sposób na pożywne małe co nieco, które można mieć zawsze pod ręką. Świetny pomysł na drugie śniadanie i nie tylko!
Tortilla z krewetkami
Smaczny i łatwy w wykonaniu pomysł na obiad – tortilla z krewetkami i różowym sosem majonezowym.
Bezglutenowa tortilla
Poznaj łatwy i szybki sposób Darii na bezglutenową tortillę z mąki ryżowej!
Fajita z kurczaka
Pierś kurczaka i świeże warzywa grillowane w aromatycznej marynacie z czosnkiem. Podane w tortilli, z dodatkiem pico de gallo i kwaśnej śmietany z pewnością zachwycą gości podczas każdego spotkania na świeżym powietrzu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Domek z piernika
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik piernikowy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Świąteczne pierniczki
- Błyskawiczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
131 dni temu
aha
odpowiedz