Pesto z rukoli
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarka do sera
  • moździerz lub blender kielichowy
  • wyparzony słoik
  • zakrętka
  • sito

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Liście rukoli wyłóż na sito i umyj, a potem osusz ręcznikiem papierowym. Czosnek obierz z łupinki.

KROK 2: ROZGNIATAMY SKŁADNIKI

Do moździerza włóż orzeszki oraz czosnek i rozgnieć wszystko na gładką masę. Po chwili dodaj także rukolę i wtłocz ją w masę.

KROK 3: DODAJEMY OLIWĘ

Gdy rozgniatana masa stanie się gładka, zacznij powoli dodawać oliwę. Pesto powinno zacząć robić się kremowe.

KROK 4: DODAJEMY PARMEZAN

Zetrzyj na tarce parmezan i zacznij powoli wtłaczać go do kremowej masy.

KROK 5: DOPRAWIAMY PESTO

Gdy parmezan całkiem połączy się z resztą składników, możesz przyprawić pesto solą oraz pieprzem i wymieszać.

KROK 6: PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA

Gotowe, aromatyczne pesto przełóż do słoika. Polej wierzch odrobiną oliwy, aby zapobiec utlenianiu się zielonego barwnika.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Prosty przepis na smaczne pesto z rukoli

Pesto z rukoli z naszego przepisu to nowoczesna interpretacja włoskiej klasyki. Nie wiadomo, kto jest odpowiedzialny za stworzenie tej pysznej alternatywy, która obecnie cieszy się olbrzymią popularnością w restauracjach i barach na całym świecie. Pasta pesto z rukoli charakteryzuje się lekko pikantnym, intensywnym smakiem, dzięki czemu świetnie podkreśla smak mięsnych, rybnych, a także warzywnych dań.

W naszym przepisie na pesto z rukoli znajdziesz wysokiej jakości składniki, które łączą się w aromatyczną całość. Przyrządzając domowe pesto, w którego składzie znajdzie się rukola, postaw na świeże, dobre produkty. Jakość tych składników będzie wyczuwalna w smaku przygotowanego przez Ciebie pesto.

Nasza wersja na pastę z rukoli to jedna z wielu możliwości — jeśli masz ochotę, możesz podmienić któryś składnik i stworzyć swoją własną wersję np. aromatyczne pesto z rukoli i słonecznika lub delikatną wersję na bazie migdałów i samego sera pecorino. Wybierz swoje ulubione składniki i do dzieła!

Jak zrobić pesto z rukoli do słoików?

Jak zrobić pyszne pesto z rukoli, aby zachować pełnię jego smaku i aromatu przez cały rok? Przygotowanie pesto z rukoli do słoików jest niezwykle proste i szybkie, o ile zachowamy odpowiednią kolejność dodawania składników.

Najlepsze pesto wychodzi przy pomocy moździerza i tłuczka. Ucierane składniki zachowują świeżość i swoje właściwości aromatyczne. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas lub przygotować pesto w ilości hurtowej, możesz użyć do tego blendera.

Przygotowanie pasty zacznij od utarcia czosnku wraz z orzeszkami piniowymi lub innymi wybranymi orzechami, a dopiero po kilku minutach dodaj zielone liście. Do pesto z rukoli należy użyć umytych i osuszonych liści — to bardzo ważne, ponieważ mokre listki stworzą nieestetyczną papkę, zamiast aromatycznej pasty. Jeśli chcesz, możesz dodać do rukoli odrobinę bazylii, aby złagodzić jej smak.

W utarte na gładką masę liście, czosnek i orzeszki należy wtłoczyć tłuszcz oraz wybrany przez siebie długo dojrzewający ser. W oryginalnym pesto znajdziesz parmezan lub mix parmezanu z pecorino, jednakże w domowych warunkach możesz nieco odejść od klasyki i użyć naszych rodzimych serów dojrzewających takich jak szafir.

Utartą pastę należy przyprawić i przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, a następnie pokryć je zabezpieczającą warstwą tłuszczu i zamknąć. Jeśli chcesz, aby pesto przetrwało do kolejnej zimy, możesz zapasteryzować je w piekarniku lub garnku z wrzątkiem.

Z czym podawać pesto z rukoli?

Pesto z rukoli — z czym podawać? Pasta na bazie rukoli rewelacyjnie pasuje do wielu dań — od makaronów poprzez kanapki na pizzy kończąc. Pesto rewelacyjnie sprawdza się w roli samodzielnego sosu do makaronów oraz w roli dodatku np. do pomidorowej lasagne.

Możesz także wykorzystać je jako dodatek do dressingu do sałatki lub marynatę do mięsa, ryb czy owoców morza. Gustujesz w prostych połączeniach? Pasta z rukoli idealnie pasuje do świeżego, wiejskiego chleba. Dodaj do tego odrobinę pomidorów, świeżo mielony pieprz i rozkoszuj się iście poetyckim smakiem!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!