
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarka do sera
- moździerz lub blender kielichowy
- wyparzony słoik
- zakrętka
- sito
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Liście rukoli wyłóż na sito i umyj, a potem osusz ręcznikiem papierowym. Czosnek obierz z łupinki.
KROK 2: ROZGNIATAMY SKŁADNIKI
Do moździerza włóż orzeszki oraz czosnek i rozgnieć wszystko na gładką masę. Po chwili dodaj także rukolę i wtłocz ją w masę.
KROK 3: DODAJEMY OLIWĘ
Gdy rozgniatana masa stanie się gładka, zacznij powoli dodawać oliwę. Pesto powinno zacząć robić się kremowe.
KROK 4: DODAJEMY PARMEZAN
Zetrzyj na tarce parmezan i zacznij powoli wtłaczać go do kremowej masy.
KROK 5: DOPRAWIAMY PESTO
Gdy parmezan całkiem połączy się z resztą składników, możesz przyprawić pesto solą oraz pieprzem i wymieszać.
KROK 6: PRZEKŁADAMY PESTO DO SŁOIKA
Gotowe, aromatyczne pesto przełóż do słoika. Polej wierzch odrobiną oliwy, aby zapobiec utlenianiu się zielonego barwnika.
Zobacz podobne
przepisy
Prosty przepis na smaczne pesto z rukoli
Pesto z rukoli z naszego przepisu to nowoczesna interpretacja włoskiej klasyki. Nie wiadomo, kto jest odpowiedzialny za stworzenie tej pysznej alternatywy, która obecnie cieszy się olbrzymią popularnością w restauracjach i barach na całym świecie. Pasta pesto z rukoli charakteryzuje się lekko pikantnym, intensywnym smakiem, dzięki czemu świetnie podkreśla smak mięsnych, rybnych, a także warzywnych dań.
W naszym przepisie na pesto z rukoli znajdziesz wysokiej jakości składniki, które łączą się w aromatyczną całość. Przyrządzając domowe pesto, w którego składzie znajdzie się rukola, postaw na świeże, dobre produkty. Jakość tych składników będzie wyczuwalna w smaku przygotowanego przez Ciebie pesto.
Nasza wersja na pastę z rukoli to jedna z wielu możliwości — jeśli masz ochotę, możesz podmienić któryś składnik i stworzyć swoją własną wersję np. aromatyczne pesto z rukoli i słonecznika lub delikatną wersję na bazie migdałów i samego sera pecorino. Wybierz swoje ulubione składniki i do dzieła!
Jak zrobić pesto z rukoli do słoików?
Jak zrobić pyszne pesto z rukoli, aby zachować pełnię jego smaku i aromatu przez cały rok? Przygotowanie pesto z rukoli do słoików jest niezwykle proste i szybkie, o ile zachowamy odpowiednią kolejność dodawania składników.
Najlepsze pesto wychodzi przy pomocy moździerza i tłuczka. Ucierane składniki zachowują świeżość i swoje właściwości aromatyczne. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas lub przygotować pesto w ilości hurtowej, możesz użyć do tego blendera.
Przygotowanie pasty zacznij od utarcia czosnku wraz z orzeszkami piniowymi lub innymi wybranymi orzechami, a dopiero po kilku minutach dodaj zielone liście. Do pesto z rukoli należy użyć umytych i osuszonych liści — to bardzo ważne, ponieważ mokre listki stworzą nieestetyczną papkę, zamiast aromatycznej pasty. Jeśli chcesz, możesz dodać do rukoli odrobinę bazylii, aby złagodzić jej smak.
W utarte na gładką masę liście, czosnek i orzeszki należy wtłoczyć tłuszcz oraz wybrany przez siebie długo dojrzewający ser. W oryginalnym pesto znajdziesz parmezan lub mix parmezanu z pecorino, jednakże w domowych warunkach możesz nieco odejść od klasyki i użyć naszych rodzimych serów dojrzewających takich jak szafir.
Utartą pastę należy przyprawić i przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, a następnie pokryć je zabezpieczającą warstwą tłuszczu i zamknąć. Jeśli chcesz, aby pesto przetrwało do kolejnej zimy, możesz zapasteryzować je w piekarniku lub garnku z wrzątkiem.
Z czym podawać pesto z rukoli?
Pesto z rukoli — z czym podawać? Pasta na bazie rukoli rewelacyjnie pasuje do wielu dań — od makaronów poprzez kanapki na pizzy kończąc. Pesto rewelacyjnie sprawdza się w roli samodzielnego sosu do makaronów oraz w roli dodatku np. do pomidorowej lasagne.
Możesz także wykorzystać je jako dodatek do dressingu do sałatki lub marynatę do mięsa, ryb czy owoców morza. Gustujesz w prostych połączeniach? Pasta z rukoli idealnie pasuje do świeżego, wiejskiego chleba. Dodaj do tego odrobinę pomidorów, świeżo mielony pieprz i rozkoszuj się iście poetyckim smakiem!
Zobacz przepisy
na lato
- Pierogi ze szpinakiem i serem
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Grillowana cukinia
- Pinsa verde
- Szybkie ciasto w 20 minut
- Sos słodko-kwaśny
- Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
- Wrap z łososiem i warzywami
- Makaron z serem burrata
- Pizza z tortilli
- Pieczone ziemniaki z kiełbasą i cukinią
- Domowa pasta jajeczna
- Sos do pizzy
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Sałatka z ryżem i tuńczykiem
- Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
- Ryż smażony z warzywami i jajkiem
- Gnocchi z kurczakiem i warzywami
- Zupa krem z brokułów
- Babeczka z mikrofali na 3 sposoby
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)