Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • silikonową szpatułę
  • folię spożywczą
  • kamień do pizzy (pizzę można przygotować bez niego)
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 250°C

Przygotuj wcześniej:

Wodę przefiltruj i podgrzej, aby była letnia w momencie użycia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN DROŻDŻOWY

Do miski przesypujemy 1 szklankę mąki, dodajemy po pół łyżeczki soli i drożdży, a także pół szklanki wody. Składniki dokładnie mieszamy silikonową szpatułą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 8-12 godzin na kuchenny blat.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO NA PIZZĘ

Do drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy. Następnie wyrabiamy je ręcznie przez ok. 10-15 minut. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 6-8 godzin, aż podwoi swoją objętość.

KROK 3: FORMUJEMY I PIECZEMY PIZZE

Kamień do pizzy rozgrzewamy wraz z piekarnikiem do temperatury 250°C. Ciasto dzielimy na porcje po ok. 230 g i nadajemy im kształt pizzy na wysypanej mąką stolnicy. Gotowe placki smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nich kawałki mozzarelli i przekładamy na kamień. Pizze pieczemy przez ok. 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni, a ser roztopi.

WSKAZÓWKA! Jeśli pizze pieczemy bez kamienia, można je piec na blasze do piekarnika.

KROK 4: PODAJEMY PIZZE

Każdą pizzę przed podaniem zostawiamy na kilka minut, aby delikatnie ostygła. Następnie dajemy na nią rukolę, szynkę parmeńską, oprószamy parmezanem i skrapiamy oliwą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą

To nietypowa wersja pizzy, w której znajdziesz niezwykłe połączenie gruszki i sera. Koniecznie spróbuj tego smaku!

Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 2 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pizza cztery pory roku

Pizza cztery pory roku to danie, w którym znajdziesz mnóstwo różnorodnych smaków. Sprawdź sam!

Pizza cztery pory roku

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem

Ciasto, ostre papryczki pepperoni, pikantny sos pomidorowy oraz boczek to pizza dla fanów wyrazistych smaków!

Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Darek Gutkowski

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem

DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 6 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!