Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- silikonową szpatułę
- folię spożywczą
- kamień do pizzy (pizzę można przygotować bez niego)
- piekarnik rozgrzany do temperatury 250°C
Przygotuj wcześniej:
Wodę przefiltruj i podgrzej, aby była letnia w momencie użycia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN DROŻDŻOWY
Do miski przesypujemy 1 szklankę mąki, dodajemy po pół łyżeczki soli i drożdży, a także pół szklanki wody. Składniki dokładnie mieszamy silikonową szpatułą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 8-12 godzin na kuchenny blat.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO NA PIZZĘ
Do drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy. Następnie wyrabiamy je ręcznie przez ok. 10-15 minut. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 6-8 godzin, aż podwoi swoją objętość.
KROK 3: FORMUJEMY I PIECZEMY PIZZE
Kamień do pizzy rozgrzewamy wraz z piekarnikiem do temperatury 250°C. Ciasto dzielimy na porcje po ok. 230 g i nadajemy im kształt pizzy na wysypanej mąką stolnicy. Gotowe placki smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nich kawałki mozzarelli i przekładamy na kamień. Pizze pieczemy przez ok. 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni, a ser roztopi.
WSKAZÓWKA! Jeśli pizze pieczemy bez kamienia, można je piec na blasze do piekarnika.
KROK 4: PODAJEMY PIZZE
Każdą pizzę przed podaniem zostawiamy na kilka minut, aby delikatnie ostygła. Następnie dajemy na nią rukolę, szynkę parmeńską, oprószamy parmezanem i skrapiamy oliwą.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
To nietypowa wersja pizzy, w której znajdziesz niezwykłe połączenie gruszki i sera. Koniecznie spróbuj tego smaku!
Pizza cztery pory roku
Pizza cztery pory roku to danie, w którym znajdziesz mnóstwo różnorodnych smaków. Sprawdź sam!
Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
Ciasto, ostre papryczki pepperoni, pikantny sos pomidorowy oraz boczek to pizza dla fanów wyrazistych smaków!
Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sos z suszonych grzybów
- Wigilijne pierogi buraczane na słono
- Trifle truskawkowy z makaronikami
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Babka z niespodzianką
- Ser pavé zapiekany w chlebie
- Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
- Muffiny z nasionami konopi
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Kaczka z chrupiącą skórką
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Dip z ciecierzycy
- Wigilijne pierogi buraczane na słodko
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)