![Pizza cztery pory roku Pizza cztery pory roku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/2507b7b75718-b50f12267dbb-Pizza-Vier-Jahreszeiten.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- papier do pieczenia
- blachę o wymiarach ok. 35 x 40 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
KROK 1: ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Mąkę, oliwę z oliwek, sól i rozpuszczone drożdże zagniatamy na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 minut.
KROK 3: KROIMY DODATKI
Passatę pomidorową mocno doprawiamy oregano, solą, pieprzem i cukrem. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Karczochy odsączamy i kroimy na pół. Oliwki i mozzarellę odsączamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Szynkę kroimy w grube paski.
KROK 4: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Ciasto przekładamy na blat roboczy posypany mąką i ponownie krótko zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy do wielkości blachy. Zwijamy luźno na wałek i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozwijamy i w razie potrzeby dociskamy opuszkami palców do narożników blachy.
KROK 5: UKŁADAMY DODATKI
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem gouda i zaznaczamy 4 ćwiartki. Na jednym kawałku rozkładamy mozzarellę. Drugą ćwiartkę przykrywamy połową krążków cebuli, posypujemy kukurydzą i pieczarkami. Na trzecią kładziemy pozostałe krążki cebuli i krążki oliwek, rozkładamy na nich tuńczyka rozgniecionego widelcem. Na ostatniej ćwiartce układamy szynkę i połówki karczocha.
KROK 6: PIECZEMY PIZZĘ
Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 12 minut, aż będzie chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika na ćwiartkę z mozzarellą kładziemy listki bazylii. Całość kroimy na 4 ćwiartki, a następnie każdą z nich kroimy jeszcze raz na cztery części, aby każdy otrzymał po kawałku pizzy każdego rodzaju.
Zobacz podobne
przepisy
2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora
Fitsposób na pizzę? Zrób spód z brokułu lub kalafiora! Wypróbuj przepis Kingi Paruzel!
![2 sposoby na pizzę - z brokułu i kalafiora](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/28ca3c32b775-772eb7ab7bb7-Beautyshoty-PL-KW42-21557_16803_rgb_ok2016.webp)
Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą
To nietypowa wersja pizzy, w której znajdziesz niezwykłe połączenie gruszki i sera. Koniecznie spróbuj tego smaku!
![Pizza z gruszką i serem roquefort podawana z rukolą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/198be9ae80d1-5bf7984e03-Pizza-z-gruszka-i-serem-roquefort.webp)
Ciasto na pizzę
Podstawą idealnej pizzy jest doskonałe ciasto. Dzięki temu przepisowi przygotujesz je z łatwością w kilka chwil.
![Ciasto na pizzę](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cf15a805139a-f7a9a2d9b1-em_1201_de_28-02_sb_grunrezept_pizzaboden_stibi_2012_0007!!.webp)
Pizza al tonno
Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!
![Pizza al tonno](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5ea54dd6db55-088cfa69f7-em_1201_de_28-05_sb_pizza_al_tonno_stibi_2012_0007!!.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- 4 sposoby na frytki i dipy
- Odchudzone lasagne
- Makaron z soczewicą i kawałkami indyka
- Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
- Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym
- Tagliatelle w sosie serowym
- Sałatka z mixem sałat, owocami i francuskim serem
- Chicago’s pizza
- Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami
- Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
- Lody waniliowo-malinowo-kokosowe
- Chrupiące ciepłe lody
- Fasola z makrelą
- Ciasto bez tłuszczu z owocami na mleku roślinnym
- Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Wegańskie sernikobrownie
- Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki
- Kotleciki z soczewicy
- Flan Valencia
- Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
- Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
- Warkocz cynamonowo - marcepanowy
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
- Pizza cztery pory roku
- Włoski deser „Fragola”
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
Komentarze (1)
2668 dni temu
Jestem robotem
odpowiedz