Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temp. 200°C
- ręcznik papierowy
Przygotuj wcześniej:
W misce wymieszaj szklankę octu ze szklanką wody. Następnie wbij do mikstury trzy jajka i odstaw na 10 minut.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SPÓD TARTY
Ciasto francuskie rozwijamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zaginamy do środka, aby powstały ranty. Następnie smarujemy je rozbełtanym jajkiem. Mak oraz jasny i ciemny sezam mieszamy ze sobą. Tak przygotowaną posypką oprószamy ranty ciasta francuskiego.
KROK 2: PIECZEMY SPÓD TARTY
Spód tarty (poza rantami) nakłuwamy w wielu miejscach widelcem, aby zbytnio nie urósł. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Serek kozi, śmietankę i jajka dokładnie mieszamy i doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Szparagom obcinamy końcówki, tak aby w całości zmieściły się między rantami tarty.
WSKAZÓWKA! Pozostałe kawałki szparagów możemy drobno pokroić i wykorzystać w ulubionej sałatce.
KROK 4: PIECZEMY TARTĘ Z NADZIENIEM
Na podpieczony spód tarty wysypujemy bułkę tartą i wylewamy nadzienie. Następnie na wierzchu układamy szparagi i pieczemy całość przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°C.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Rukolę przekładamy do miski, skrapiamy sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i oliwą oraz oprószamy solą. Całość dokładnie mieszamy. Pistacje siekamy.
KROK 6: GOTUJEMY JAJKA W KOSZULKACH
Jajka (po 10-minutowej kąpieli w wodzie z octem) przekładamy do gorącej wody. Gotujemy je przez ok. 3 minuty, uważając, by woda nie zaczęła wrzeć – powinna być gorąca, ale nie gotować się. Gotowe jajka przekładamy na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru wody.
KROK 7: PODAJEMY TARTĘ
Upieczoną tartę przekładamy na talerz i układamy na niej przygotowaną wcześniej rukolę. Następnie na tartę nakładamy świeży kozi serek i jajka w koszulkach. Całość oprószamy posiekanymi pistacjami i pieprzem oraz skrapiamy oliwą.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Domek z piernika
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ciasto marchewkowe
- Burek ze szpinakiem
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Mini burgery
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Śledź w oleju
- Uszka z grzybami
- Nuggetsy z kurczaka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Piernik świąteczny
- Ryba po japońsku
- Boczek pieczony
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
154 dni temu
Super przepis na śniadanie, idealny, żeby zakończyć tegoroczny sezon szparagowy :D
Odpowiedz