Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- maszynkę do mielenia maku
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165-170°C
Przygotuj wcześniej
Rodzynki zalej gorącą wodą i zostaw na około 15 minut. Migdały zaparz i obierz ze skórki. Zaparz mak - do garnka wsyp mak, wlej mleko i wodę, zagotuj. Następnie odstaw na mniej więcej 20 minut. Masło wyjmij z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
Przygotowanie
Masa makowa
Mak przecedzamy przez sito i dobrze odsączamy. Studzimy. Mak mielimy trzykrotnie. Do zmielonego maku dodajemy posiekane migdały, namoczone rodzynki, skórkę otartą z wcześniej umytej i sparzonej pomarańczy, miód, połowę przygotowanego cukru trzcinowego. Jajka i resztę brązowego cukru ubijamy na bardzo puszystą masę. Masę z jajek łączymy z masą makową.
Ciasto drożdżowe
Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie i w nim dobrze mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem, podgrzanymdo temperatury ok. 35-40°C (mleko dodajemy stopniowo). Stopniowo dodajemy również cukier, 1 jajo i 1 żółtko oraz szczyptę soli. Ciasto dobrze wyrabiamy, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Gotowe, dobrze wyrobione ciasto delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Obejrzyj trik, jak prawidłowo przygotować rozczyn.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz, podsypując mąką i rozwałkowując je na grubość około 0,5-0,7 cm (kształt prostokąta). Na ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Zwijamy do środka i rozkładamy ręką równomiernie. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto nacinamy w poprzek w 3 miejscach. Odstawiamy na chwilę. Za pomocą pędzelka smarujemy makowiec jajkiem. Posypujemy maślaną kruszonką.
Jak piec
Pieczemy w temperaturze 165-170°C przez mniej więcej 45-50 minut.
Maślana kruszonka
Masło o temeraturze pokojowej łączymy razem z mąką i cukrem, wszystkie składniki mieszamy energicznię ręką.
Zobacz podobne
przepisy
Tartaletka z jabłkami
Łatwy w przygotowaniu, smaczny wypiek z ciasta francuskiego i jabłek. Cynamon nadaje mu niepowtarzalny smak.
Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.
Tarta cytrynowa
Tym razem zachęcamy do przygotowania pysznego deseru. Tarta cytrynowa to nasza propozycja dla wszystkich łasuchów.
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!
Makowiec to przede wszystkim ciasto, które kojarzy nam się ze świętami – w pierwszej kolejności z Bożym Narodzeniem, choć w niektórych domach ciasto makowiec bywa też pieczone i zajadane w związku z wieloma innymi okazjami. Warto wiedzieć, że makowiec to ciasto bardzo silnie powiązane z polskimi tradycjami kulinarnymi. Jedzone bywa w Zielone Świątki, Środę Popielcową czy Wielki Piątek. Wszystko to przez jego najważniejszy składnik, czyli mak, któremu od dawien dawna przypisywano nie tylko ciekawy smak, ale też inne cenne właściwości. Mak, występujący zazwyczaj w olbrzymiej obfitości nasion, symbolizował bogactwo, dostatek i szczęście.
Ciasto makowiec doczekało się wielu zróżnicowanych odmian regionalnych stanowiących dziedzictwo poszczególnych części naszego kraju. Do ciekawych odmian makowca należą m.in. kołacze, strucle makowe, makowiec lubartowski, makowiec sędziszowski i makowiec Ejszeryszek. A to zaledwie kilka z licznych odmian tego pysznego wypieku! W wielu miejscach możemy ponadto natrafić na wzmianki o historycznym znaczeniu tegoż ciasta – na anegdotę opowiadającą o piekarzu króla Jana III Sobieskiego, który dla zwycięzcy spod Wiednia przygotował makowiec z wizerunkiem żony władcy, Marysieńki. Anegdota związana z ciastem makowcem dotyczy też ostatniego króla Polski, Stanisława Augusta Poniatowskiego. Podobno władca otrzymał kiedyś od poddanych ciasto o długości, uwaga, aż 4 metrów!
Makowiec drożdżowy z przepisu Pawła Małeckiego pozwoli Ci przekonać się, dlaczego makowiec na cieście drożdżowym cieszy się niesłabnącą popularnością w domach w całej Polsce. Nasz makowiec zawijany drożdżowy przygotujesz już w półtorej godziny. Przepis, którym pragniemy się z Tobą podzielić, zaliczamy do tych o umiarkowanym stopniu skomplikowania. To zatem przepis nie tylko dla zaawansowanych, ale również dla tych, którzy dopiero rozbudowują swoje cukiernicze portfolio. Makowiec zawijany drożdżowy bez trudu przygotujesz w swoim domu, jeśli tylko będziesz trzymać się wskazówek Pawła Małeckiego.
Makowiec – przepis Kuchni Lidla. Czym zająć się w pierwszej kolejności?
Czas zabrać się za nasz przepis na dobry makowiec. Zanim jednak przystąpisz do pracy, upewnij się, że masz w zanadrzu maszynkę do mielenia maku i tarkę o drobnych oczkach. Wszystko jest? Możesz zatem zacząć realizować pierwszy etap przygotowania dobrego makowca.
Zgodnie z naszymi poradami, namocz rodzynki, zaparz i obierz migdały oraz zaparz mak. Paweł Małecki szczegółowo opisuje, jak to zrobić. Mak umieść w garnku, połącz z mlekiem oraz wodą i wszystko zagotuj. Następnie pozwól wszystkim składnikom nacieszyć się swoim towarzystwem przez jakieś 20 minut. Ostudzony mak włóż do lodówki, żeby obniżyć jego temperaturę o kilka stopni. Czas omówić kolejne punkty przepisu na makowiec drożdżowy Kuchni Lidla.
Jak zrobić mak do makowca?
Żeby upiec tradycyjny makowiec drożdżowy, musisz oczywiście odpowiednio przygotować mak do ciasta. Najpierw przecedź go przez sito i porządnie odsącz. Po odsączeniu ostudź go i zajmij się mieleniem. I to nie byle jakim – mak musisz przemielić niezwykle skrupulatnie, bowiem aż trzykrotnie! Gotowe? Teraz pora zapoznać go z towarzystwem. W naszym przepisie na makowiec znajdziesz zalecenie, aby do maku dodać posiekane migdały, rodzynki i skórkę pomarańczy (oczywiście sparzoną). To wszystko musisz podlać odrobiną miodu i dodatkowo dosłodzić cukrem trzcinowym.
W osobnej miseczce ubij trzy jajka z pozostałą częścią cukru. Interesuje Cię puszysta masa. Tylko taką możesz z czystym sumieniem połączyć z masą makową na makowiec zawijany drożdżowy! A skoro już przy cieście jesteśmy, to właśnie ciasta dotyczy kolejny punkt przepisu. Sprawdź, jak zrobić ciasto na makowiec, który zawsze się udaje!
Ciasto drożdżowe na makowiec – jak zrobić je dobrze?
Skoro interesuje Cię makowiec na drożdżowym cieście, na pewno zachodzisz w głowę, jak zrobić dobre ciasto. Sam mak, nawet najlepiej przygotowany, nie wystarczy! Od czego zacząć? Zgodnie z przepisem Kuchni Lidla na samym początku przesiej mąkę pszenną do miski. Jaką dokładniej? Najlepiej 450 lub 500. W mące, która czeka w misce, stwórz niewielkie zagłębienie. Po co? To właśnie w nim muszą znaleźć się drożdże wraz ze swoimi cennymi kompanami. Czyli ciepłym mlekiem, cukrem, jajkiem, żółtkiem oraz odrobiną soli. Teraz możesz zająć się wyrabianiem ciasta. To znaczy – ugniataniem go do momentu, aż uzyska ono elastyczną strukturę i nie będzie się kleiło do rąk. Tak przygotowane ciasto możesz posypać niewielką ilością mąki i przykryć ściereczką, żeby odpoczęło. Ciasto na makowiec musi teraz odpowiednio urosnąć, a temu sprzyja ciepło. Dlatego właśnie powinieneś zadbać o umieszczenie go w ciepłym miejscu. W chłodne dni ciasto na makowiec pokocha towarzystwo kaloryfera!
Tu mała dygresja. Powyżej znajdziesz wideo z podpowiedzią, jak przygotować rozczyn z drożdży jak szef kuchni. Trik ten przyda Ci się nie tylko wtedy, gdy po głowie chodzi Ci makowiec na drożdżowym cieście!
Załóżmy, że ciasto na makowiec na drożdżowym cieście już wyrosło. Co teraz? Zacznij zagniatać i rozwałkowywać ciasto ponownie. Chcesz uzyskać prostokąt o grubości 0,5 – 0,7 cm. Jeśli nie masz akurat pod ręką wałka, możesz do tego celu wykorzystać butelkę, np. po oliwie, lub… cukinię! Zagniecione ciasto pokryj masą makową – zawiń do środka i zniweluj ewentualne nierówności dłonią. Następnie umieść ciasto na blasze z pergaminem (lub papierem do pieczenia). Teraz wykonaj 3 cięcia w poprzek całego ciasta. Odpocznij kilka chwil. Następnie posmaruj ciasto jajkiem i pokryj je kruszonką.
Wilgotny makowiec zawijany z gotowej masy makowej
Przepis na prosty makowiec z kruszonką możesz dodatkowo uprościć, sięgając po gotową masę makową (także z dodatkiem bakalii). Problem polega na tym, że nie zawsze trafisz na mak mielony aż trzykrotnie, aczkolwiek makowiec z masy makowej w puszce to alternatywa warta rozważenia dla każdego, kto chce przygotować to pyszne ciasto w trybie ekspresowym. Jak zrobić pyszny makowiec z gotowej masy makowej? Możesz bez obaw skorzystać z naszego przepisu, sięgając po prostu po gotową masę. Pozostałe punkty przepisu pozostają bez zmian!
Jak zrobić makowiec? Wskazówki dla wymagających
Jeśli przyszło Ci już kiedyś przygotowywać pyszny makowiec na Święta lub dowolną inną okazję, pewnie zastanawiałaś się lub zastanawiałeś, co zrobić, żeby makowiec nie pękał. Mamy pewne podpowiedzi w tym temacie. Przed zawinięciem ciasta zostaw je na 30 min. Ale to nie wszystko. Zachowaj cierpliwość i poczekaj, aż ciasto wyrośnie jeszcze trochę po zawinięciu, a przed umieszczeniem go w piekarniku.
Co jeszcze musisz wiedzieć, piekąc makowiec, który zawsze się udaje? Poświęć sporo uwagi farszowi. W całości powinien przykrywać ciasto. Istotne jest również precyzyjne rozwałkowywanie. Jeśli uda Ci się zachować równość na całej rozciągłości, zmniejszysz ryzyko wypłynięcia farszu w przyszłości. Jeszcze jeden tip dotyczący placka makowca dotyczy utrzymywania tej samej temperatury wszystkich wykorzystywanych składników. Żeby oddalić widmo powstania pęknięć, ostudź masę makową przed rozsmarowaniem jej po powierzchni ciasta.
W jakiej temperaturze piec makowiec?
Zgodnie ze sprawdzonymi poradami Pawła Małeckiego ciasto powinno wypiekać się w temperaturze bliskiej 165-170°C. No dobrze, a ile piec makowiec zawijany? Odpowiedni czas to około 45-50 minut. Jeśli zależy Ci na jak najlepszych efektach, zarówno temperatura pieczenia makowca, jak i długość pobytu ciasta w piekarniku powinny być bardzo dokładnie kontrolowane.
Wierzymy, że nie masz już żadnych wątpliwości związanych z zagadnieniem, jak zrobić makowiec, który zawsze się udaje. W związku z tym pozostaje nam życzyć Ci pysznych doświadczeń! Gorąco polecamy Ci też pomysły na inne wypieki z Kuchni Lidla. Poznaj bardzo łatwe do upieczenia wilgotne ciasto marchewkowe, ciasto cynamonowe z jabłkami czy przepis na wyjątkową tartę cytrynową. A to zaledwie kilka z wielu przepisów, które czekają na Ciebie w naszym katalogu!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krewetki w mleku kokosowym. Dla Niej.
- Klasyczny sernik
- Flamiche z porami i serem
- Strucla makowo-orzechowa
- Krem z borowików
- Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
- Wegetariańska naan pizza
- Pyszne ciasto gryczane
- Sałatka z kaszą bulgur
- Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
- Wegański makowiec w polewie czekoladowej
- Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
- Wigilijny makowiec
- Rosół z makaronem
- Crostini z burratą à la caprese
- Gorąca czekolada i domowa przyprawa piernikowa
- Wegańska chałka
- Wegańskie burrito z fasolą
- Rolada jabłkowa
- Makowiec z jabłkami
- Suflety z serem munster
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego
- CIASTO MILIONERA
- Tradycyjna maczanka krakowska
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (47)
1060 dni temu
Bardzo proszę o poradę. Czy jeśli mam już zmielony mak to powinnam ominąć to zaparzenie w mleku i wodzie? Nie wiem jaka jest tego przyczyna, ale po dodaniu wszystkiego masa makowa jest bardzo lejącą, nie da się jej wyłożyć na ciasto i zwinąć makowca, bo wyplywa. Mak był dobrze odcedzany, rodzynki również, a masa z jajek była dobrze ubita, była puszysta tak jak na filmie, jednak po dodaniu jej, wszystko robiło się dość płynne, nie tak jak na filmie gdzie Pan Paweł wykłada mak bardzo gęsty .Moze nie powinnam zagotowywać już zmielonego maku w wodzie i mleku?
odpowiedz
1060 dni temu
Anno, jeśli mak, który chcesz dodać do ciasta, jest już zmielony, to jak najbardziej jego zaparzanie pomiń podczas przygotowywania makowca.
1444 dni temu
Żeby makowiec był okrągły i nie pękał przy wkladaniu do blaszki zawijam go papierem do pieczenia zostawiając trochę miejsca żeby podrósł. Nie smaruję go wtedy jajkiem. Jest idealny do polania lukrem lub czekoladą i ozdobienia.
odpowiedz
2559 dni temu
Panie Pawle, piekłam już taką roladę z wielu przepisów i korzystałam z różnych tricków, ale zawsze jest ten sam problem: po upieczeniu masa makowa nie we wszystkich miejscach przylega do ciasta, tutaj widzę, że robi Pan dwie rzeczy: miksuje jajka z cukrem przed dodaniem do maku i nacina ciasto przed upieczeniem. Moje pytanie: czy któraś z tych metod służy własnie temu, aby masa makowa przylegała do ciasta? Pozdrawiam serdecznie, Emilia.
odpowiedz
2558 dni temu
Emilio, dodanie masy z jajek i cukru do maku, sprawia, że jest on bardziej puszysty i wilgotny. Natomiast nacięcie ciasta, pozwala na uwolnienie się nadmiaru powietrza - co powoduje, że mak, będzie doskonale do ciasta przylegał :) pamiętaj też, by ciasto przed wyłożeniem masy makowej, oczyścić z nadmiaru mąki :) Powodzenia!
2518 dni temu
Panie Pawle, bardzo dziękuję za rady, wreszcie się udało! Makowiec idealny:) Pozdrawiam serdecznie Emilia
2572 dni temu
Ja tez czekam na nowe, niezbyt skomplikowane przepisy p. Maleckiego. Dzieki☺☺☺
odpowiedz
2910 dni temu
I prosze o nowe receptury na ciasta i torty itd. Dziekuje
odpowiedz
2910 dni temu
Panie Pawle przepisy sie sprawdzaja, robilam torty i ciasta oraz rolady. Smakuja wszystkim moim goscia i domownika. A tort orzechowy poezja byl robiony na roczek. Ladnie sie prezentuje i swietnie smakuje.
odpowiedz
2927 dni temu
Dziękuje za przepis. Kamila
odpowiedz
3166 dni temu
Macie bład w przespisie
odpowiedz
3253 dni temu
Zrobiłam 2 makowce z podanego przepisu.Są przepyszne. Najlepsze z dotychczas pieczonych. Ciasto jest lekkie, puszyste. Mak dobrze doprawiony.Dodałam od siebie aromat migdałowy. Polecam ten makowiec jest wspaniały. Uwielbiam przepisy Pana Pawła.
odpowiedz
3256 dni temu
Milką.Dzisiaj upiekłam makowce, wyglądają ślicznie. Nie mogłam sie oprzeć , wiec spróbowałam . Jeszcze takich dobrych nie jadłam .Powiększyłam porcje o 50% i wyszły 2 makowce, które zawinelam w papier i wyłożyłam do korytek.
odpowiedz
3516 dni temu
Justyno, ciasto wałkujemy po jego wyrośnięciu tego samego dnia.
odpowiedz
3520 dni temu
Witam, zrobiłam własnie ciasto postawiłam je koło grzejnika by urosło i mam pytanie czy cisto może poczekać do jutra z rozwałkowaniem czy powinnam to zrobić jeszcze dziś??
odpowiedz
3521 dni temu
Izabela M., możesz :)
odpowiedz
3521 dni temu
a czy mogę wykorzystać masę makową zakupioną w Lidlu? :)
odpowiedz
3524 dni temu
Pierwszy makowiec :) wyszedł rewelacyjnie minimalnie popękał ... Jedyny błąd to taki że zrobiłam z podwójnej porcji tylko dwie sztuki i za dużo maku i za wielkie makowce . Następnym razem zrobię 3 sztuki z podwójnej porcji . Mam w domu żarłoków makowca wiec nie opłaca mi się robić z jednej porcji :) Piekłam pierwsze 20 minut 160st. tylko dół a resztę czasu czyli 25 minut 150st termoobieg :)
odpowiedz
3529 dni temu
Ten sam przepis jest w książce "Cukiernia Lidla" tylko moim zdaniem gorzej opisany. Opis robienia ciasta drożdżowego nie jest jasno wytłumaczony jak w przypadku innych przepisów, jak np. na pączki. Na stronie Lidla można zobaczyć filmik, a w książce nie ma o tym wzmianki.
odpowiedz
3620 dni temu
Makowiec wyszedł przepyszny:) super przepis
odpowiedz
3877 dni temu
Piec w piekarniku z włączoną fukcją termoobiegu czy raczej góra-dół?
odpowiedz
3985 dni temu
miałam obawy co do tego ciasta ale wyszło przepyszne!! :)
odpowiedz
3988 dni temu
Dziękuje za szybką odpowiedź :) Chyba się zdecyduje sama zrobić w tym roku makowiec, powiem jak wyszło :)
odpowiedz
3988 dni temu
Weroniko, drożdże mają być świeże :)
odpowiedz
3988 dni temu
drożdże suszone czy świeże?
odpowiedz
4012 dni temu
Na filmikach i w telewizji zawsze wszystko pięknie, a w rzeczywistości ciasto drożdżowe popęka Ci, chociaż nie wiem jak byś go nie przygotował, dlatego tak rzadko robię makowiec w domu, wolę kupić w sklepie, wiem, chemia i takie tam ale przynajmniej nie popękany, nie rozpada się w rękach, nie robi się tunel i mak nie leci na podłogę. Nie mam pojęcia jak robią te sklepowe makowce, ale pewnie nikt tego też nie zdradzi, bo wtedy ludzie sami w domu robiliby makowce i sprzedaż by ostro zmalała.
odpowiedz
4027 dni temu
Pawle, dziękujemy za miłe słowa! Zajrzyj koniecznie do naszej Gwiazdkowej Cukierni, gdzie będziemy publikować przepisy na świąteczne ciasta. https://kuchnialidla.pl/przepisy/desery
odpowiedz
4027 dni temu
Zrobiłem - coś wspaniałego, rodzina zachwycona :) Doradzam uformować dwa makowce (z podanego przepisu), bo jeden to wyszedł gigant :)
odpowiedz
4244 dni temu
Pyszny makowiec. To było moje pierwsze ciasto drożdżowe jakie zrobiłam i wyszło bardzo dobre. Cała rodzina była zachwycona!!
odpowiedz
4246 dni temu
Polecam przepis sprawdzony. W mojej rodzinie polubiły ten makowiec nawet osoby, które od wielu lat nie lubią makowców.
odpowiedz
4251 dni temu
mmm.... pycha!
odpowiedz
4253 dni temu
Makowiec to najlepszy wypiek tych świąt. Całość smakuje wyśmienicie. Ciasto rośnie opornie, ale to nic bo jest idealne, nie wychodzi zbyt suche i dobrze trzyma mak,(a wychodzi go naprawdę dużo). Ja swojego makowca piekłam w blaszce żeby za bardzo się nie "rozlał" na boki.
odpowiedz
4254 dni temu
Ciasto drożdżowe rosło toszke opornie ale opłacało się czekanie. Mak niestety miałam gotowy więc w tej kwestii sie nie wypowiem. Jednak nie zawijałam pergaminem strucli, i po zrobieniu nacięć że tak powiem rozlała się on na boki. Wyglada jak chlebek, jest naprawde śliczna a co najważniejsze smakuje pysznie :) Pozdrawiam
odpowiedz
4254 dni temu
Pyszne ciasto drożdżowe, które baaardzo dobrze rośnie! :) Nie wypowiem się co do masy makowej, bo niestety w lodówce czekał gotowy mak, więc musiałam go wykorzystać. Ale następnym razem z pownością zrobię masę makową z tego przepisu :) Niestety popełniłam dwa błędy, przez to makowiec urósł bardziej na boki, niż w górę! Po pierwsze - za cienko rozwałkowałam ciasto, a po drugie - dałam zdecydowanie za dużo maku... Efekt był taki, że cienkie ciasto nie "wytrzymalo" :p Pomimo, że kształt mego dzieła nie przypominał prawdziwego makowca, to i tak w smaku wyszedł genialny! :)
odpowiedz
4254 dni temu
u mnie według tych proporcji ciasto wyszło bardzo rzadkie, więc musiałem dodać więcej mąki i wyszły dwa makowce, hehe git
odpowiedz
4254 dni temu
Szukałem w lidlu i nie ma takiego makowca
odpowiedz
4255 dni temu
super
odpowiedz
4255 dni temu
Uważam ze nacięcie jest nie potrzebne, bo tak jak ktoś wczesniej pisał makowiec popękał.
odpowiedz
4255 dni temu
Świeże napewno! Byłam wczoraj w Lidlu i przy świeżych drożdżach jest foto Pana Pawła :D
odpowiedz
4258 dni temu
Mi się wydaje, że suszone, bo do świeżych drożdźy trzeba zrobić rozczyn??
odpowiedz
4258 dni temu
świeże
odpowiedz
4259 dni temu
A droźdze świeże czy suszone??
odpowiedz
4260 dni temu
W przepisie prawidłowo podano, że do makowca dodać masło, a w reklamach lidla reklama margaryny-fuj! Jak można sie truć margaryną:P
odpowiedz
4264 dni temu
aby makowiec nie pękał zawiń go luźno /tak by mógł swobodnie wyrosnąć/w papier do pieczenia ciasta
odpowiedz
4264 dni temu
Marcelina pisze. że makowiec jej bardziej urósł. Czy ktoś ma podobne doświadczenia? Mnie on też zawsze pęka, tak wyrasta. Jest na to jakiś sposób?
odpowiedz
4265 dni temu
Makowiec wyszedł super ale chyba za mało rozwałkowałam ciasto bo bardziej mi urusł a Paweł na filmie rozwałkowuje naprawdę cienko i dałam jeszcze orzechy włoskie bo takie miałam też smakuje
odpowiedz
4266 dni temu
Świetny przepis na makowca,mak w Lidlu już kupiony więc niedługo będę go piekła,fajnie że pojawiają się tradycyjne przepisy na ciasta:)
odpowiedz
zobacz wszystkie