Charlotte – deser biszkoptowy z kremem i owocami

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temp. 175°C
  • formę do pieczenia o średnicy 21 cm
  • formę do składania deseru charlotte (ok. 25 cm)
  • dwie miski do ubijania
  • mikser
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

Krok 1: Pieczemy biszkopt

Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Formę (21 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Jaja ubijamy z cukrem pudrem i wanilią na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut).
W osobnej misce przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Delikatnie łączymy suche składniki z masą jajeczną.
Przelewamy ciasto do formy i pieczemy 15-20 minut, aż biszkopt się zarumieni, a patyczek wyjęty ze środka będzie suchy. Studzimy.

Krok 2: Przygotowujemy żelatynę

Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 5 minut, aby stężała. Następnie delikatnie podgrzewamy, aż się rozpuści. Odstawiamy, by lekko przestygła.

Krok 3: Przygotowujemy krem

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
W osobnej misce ubijamy mascarpone, a następnie łączymy mascarpone z rozpuszczoną białą czekoladą.
Delikatnie łączymy masę mascarpone ze śmietaną. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i całość mieszamy delikatnie, aby krem pozostał puszysty.

Krok 4: Przygotowujemy charlotte

Biszkopt przekrawamy na pół. Jedną część układamy na dnie formy (ok. 25 cm).
Wokół brzegów formy ustawiamy pionowo biszkopty savoiardi, tak aby wystawały ok. 1 cm ponad rant formy.
Wlewamy połowę kremu, po czym układamy maliny i borówki. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu i rozprowadzamy resztę kremu. Wygładzamy wierzch.
Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Krok 5: Dekorujemy

Przed podaniem delikatnie wyjmujemy deser z formy. Dekorujemy owocami oraz dodatkowym kremem i/lub minibezikami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl