Ciepłe lody pierniczkowe

Kinga Paruzel


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rękaw cukierniczy

Przygotowanie:

Krok 1: Ubijamy białka

Białka z solą, cukrem i wodą podgrzewamy w kąpieli wodnej przez ok. 3 min, stale mieszając, aż masa lekko się ogrzeje. Następnie ubijamy przez 5-6 minut, aż stanie się jasna i sztywna. Doprawiamy przyprawą piernikową i delikatnie mieszamy.

Krok 2: Formujemy ciepłe lody

Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Z wafli wykrawamy krążki (o średnicy ok. 5 cm) lub używamy pierniczków jako podstawy. Na każdy krążek lub pierniczek wyciskamy porcję piany, formując stożek. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, by masa stężała.

Krok 3: Przygotowujemy polewę

Czekoladę rozpuszczamy z olejem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 4: Dekorowanie

Schłodzone ciepłe lody zanurzamy w czekoladzie. Dodatkowo możemy posypać wierzch pokruszonymi pierniczkami. Wstawiamy do lodówki, aż polewa zastygnie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy

zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl