Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- mikser
- blachę piekarnikową
- szablon do wafelków
- rożek z kartki z bloku technicznego
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
- wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
- maliny przetarte przez sitko
- roztopioną czekoladę
Krok 1: Pieczemy wafelki
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy białka i mąkę wymieszaną z kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Gotową masę nakładamy na papier do pieczenia za pomocą łopatki i szablonu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez 3-4 minuty. Jeszcze gorącą masę szybko formujemy na tekturowym rożku, następnie odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Przygotowujemy masę bezowo-malinową
W misce umieszczonej nad parą ubijamy białka z cukrem do momentu uzyskania sztywnej, jednolitej masy. Białka możemy ubić również mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy maliny przetarte przez sitko. Jeśli masa będzie zbyt słodka, dodajemy kilka kropli soku z cytryny.
Krok 3: Napełniamy wafelki
Ciepłą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy przygotowane wafelki. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy roztopioną czekoladą.
Zobacz podobne
przepisy
Kawa z lodami i bitą śmietaną
Nie tylko Amerykanie uwielbiają kawę z lodami. Wypróbuj nasz sposób na ten orzeźwiający i imponująco wyglądający deser.
Parfait waniliowe z malinami (domowe lody)
Mrożony deser najlepszy na letnie upały! Sprawdź przepis na domowe lody śmietankowe z sosem malinowym i ciasteczkami.
Syrop czekoladowo-kawowy
Gęsty, słodki i niezwykle aromatyczny syrop, który wzbogaci smak niejednego deseru. Jego przygotowanie zajmuje chwilę!
Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
Połączenie owocowego musu ze smakiem lodów waniliowych tworzy orzeźwiający deser o idealnie kremowej konsystencji.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Puszyste ciasto z borówkami
- Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
- Indyk w sosie czekoladowym
- Sernik czekoladowy
- Truskawkowe eklerki
- Keks królewski
- Lody domowe w dwóch smakach
- Pomidory faszerowane fasolą i mięsem mielonym
- Trifle bananowo-czekoladowy
- Orzechowiec
- Ciasteczka z białą czekoladą
- Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
- Racuszki na kefirze z owocami
- Chrupiące ciepłe lody
- Wegańskie lody czekoladowe z awokado
- Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
- Ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową – przepis
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Gruszki w syropie
- Fasola z makrelą
- Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami
- Zapiekane brzoskwinie
- Noworoczne orzeźwienie
- Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
- Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
- Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
- Puszysty krem z melona
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
1301 dni temu
Czy ten czas to 45 sekund czy minut
odpowiedz
1301 dni temu
Chodzi o minuty :)
2731 dni temu
dzien dobry, czy bialka przygotowane w ten sposob beda bezpieczne dla dzieci? :)
odpowiedz
2731 dni temu
Tak, gdyż są poddane obróbce termicznej :)