zobacz film

Paweł Małecki i 10MinutSpokoju

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • mikser
  • blachę piekarnikową
  • szablon do wafelków
  • rożek z kartki z bloku technicznego
  • wszystkie składniki w temperaturze pokojowej 
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)

Krok 1: Pieczemy wafelki

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy białka i mąkę wymieszaną z kakao. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Gotową masę nakładamy na papier do pieczenia za pomocą łopatki i szablonu. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez 3-4 minuty. Jeszcze gorącą masę szybko formujemy na tekturowym rożku, następnie odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2: Przygotowujemy masę bezowo-malinową

W misce umieszczonej nad parą ubijamy białka z cukrem do momentu uzyskania sztywnej, jednolitej masy. Białka możemy ubić również mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy maliny przetarte przez sitko. Jeśli masa będzie zbyt słodka, dodajemy kilka kropli soku z cytryny.

Krok 3: Napełniamy wafelki

Ciepłą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy przygotowane wafelki. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy roztopioną czekoladą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    506 dni temu
    dzien dobry, czy bialka przygotowane w ten sposob beda bezpieczne dla dzieci? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    505 dni temu
    Tak, gdyż są poddane obróbce termicznej :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram