Szyszki z pierników

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • malakser
  • kornet cukierniczy

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy masę na szyszki

Pierniki mielimy w malakserze. Masło i czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do rozdrobnionych pierniczków. Dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej, kleistej masy.

Krok 2: Formujemy szyszki

Z gotowej masy formujemy stożki, nadając im kształt szyszki. Wstawiamy do lodówki, aż stężeją.

Krok 3: Oblepiamy szyszki

Czekoladę rozpuszczamy. Przygotowane wcześniej szyszki kładziemy na papierze do pieczenia. Masę oblepiamy dookoła od dołu do góry płatkami czekoladowymi zanurzonymi lekko w czekoladzie. Ponownie wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, żeby masa stwardniała.

Krok 4: Ozdabiamy szyszki

Szyszki polewamy rozpuszczoną czekoladą za pomocą kornetu i oprószamy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl