Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- malakser
- kornet cukierniczy
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy masę na szyszki
Pierniki mielimy w malakserze. Masło i czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do rozdrobnionych pierniczków. Dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej, kleistej masy.
Krok 2: Formujemy szyszki
Z gotowej masy formujemy stożki, nadając im kształt szyszki. Wstawiamy do lodówki, aż stężeją.
Krok 3: Oblepiamy szyszki
Czekoladę rozpuszczamy. Przygotowane wcześniej szyszki kładziemy na papierze do pieczenia. Masę oblepiamy dookoła od dołu do góry płatkami czekoladowymi zanurzonymi lekko w czekoladzie. Ponownie wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, żeby masa stwardniała.
Krok 4: Ozdabiamy szyszki
Szyszki polewamy rozpuszczoną czekoladą za pomocą kornetu i oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)