Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- rondelek
- 2 miski
- drewnianą łyżkę
- mikser
- folię spożywczą
- wałek
- foremki do pierniczków
- kubek
- 3-4 talerze
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PODGRZEWAMY MIÓD Z PRZYPRAWAMI
Do rondelka dodajemy miód, kakao, cukier oraz przyprawę korzenną i mieszamy. Podgrzewamy całość na małym ogniu przez 10 minut, mieszając. Wyłączamy.
KROK 2: DODAJEMY MASŁO
Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do miodowej masy. Czekamy, aż się rozpuści, a cała masa przestygnie.
KROK 3: MIESZAMY ŚMIETANĘ Z SODĄ
W miseczce mieszamy śmietanę wraz z sodą i odstawiamy na bok.
KROK 4: UBIJAMY BIAŁKO
Rozbijamy jajka. Dodajemy białko do drugiej miseczki, a żółtka przekładamy do kubka. Ubijamy białko na sztywną pianę.
KROK 5: DODAJEMY ŻÓŁTKA
Do piany dodajemy żółtka i ubijamy na niskich obrotach przez 2 minuty.
KROK 6: DODAJEMY MASĘ MIODOWĄ
Do masy jajecznej dodajemy wystudzoną masę miodową i mieszamy.
KROK 7: DODAJEMY ŚMIETANĘ
Dodajemy do masy śmietanę i mieszamy.
KROK 8: DODAJEMY MĄKĘ
Do masy powoli dodajemy mąkę, cały czas mieszając.
KROK 9: WYRABIAMY CIASTO
Wstępnie rozmieszane ciasto wyrabiamy dłońmi i formujemy w kulkę. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 16 godzin.
KROK 10: ROZGRZEWAMY PIEKARNIK
Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.
KROK 11: FORMUJEMY PIERNICZKI
Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy je na mniejsze partie. Podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na 4 mm placuszek. Wykrawamy pierniczki foremkami, a ciasto, które zostanie, zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki. Czynność powtarzamy, aż skończy się ciasto.
KROK 12: PIECZEMY PIERNICZKI
Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Rozkładamy pierwszą partię pierniczków i pieczemy przez 11 minut. Czynność powtarzamy, aż skończą się pierniczki. Po upieczeniu studzimy je na talerzach. Gotowe pierniczki dowolnie ozdabiamy (np. cukrem pudrem, lukrem, polewą czekoladową czy blanszowanymi migdałami) i przekładamy do puszki lub innego pojemnika. Najlepiej smakują następnego dnia.
Zobacz podobne
przepisy
Kulki piernikowe z rumem i ananasem
Świąteczne słodkości co roku mogą smakować inaczej. A obok tego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.
Domek z piernika
Pomysł na dekorację świąteczną lub słodki upominek - przygotuj domek z piernika udekorowany szpryc glazurą!
Bezglutenowe pierniki
Choinki, gwiazdki, ludziki – bez względu na to, jaki kształt nadasz bezglutenowym pierniczkom według przepisu Kingi, zachwycisz bliskich ich korzennym smakiem!
Bombki z piernika
Jeśli święta, to o zapachu i smaku piernika! Przygotuj te wyjątkowe bombki piernikowe wcześniej, aby wprowadzić do domu świąteczny nastrój!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik krakowski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Domek z piernika
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Sernik piernikowy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)