Pierniczki alpejskie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • rondelek
  • 2 miski
  • drewnianą łyżkę
  • mikser
  • folię spożywczą
  • wałek
  • foremki do pierniczków
  • kubek
  • 3-4 talerze

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PODGRZEWAMY MIÓD Z PRZYPRAWAMI

Do rondelka dodajemy miód, kakao, cukier oraz przyprawę korzenną i mieszamy. Podgrzewamy całość na małym ogniu przez 10 minut, mieszając. Wyłączamy.

KROK 2: DODAJEMY MASŁO

Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do miodowej masy. Czekamy, aż się rozpuści, a cała masa przestygnie.

KROK 3: MIESZAMY ŚMIETANĘ Z SODĄ

W miseczce mieszamy śmietanę wraz z sodą i odstawiamy na bok.

KROK 4: UBIJAMY BIAŁKO

Rozbijamy jajka. Dodajemy białko do drugiej miseczki, a żółtka przekładamy do kubka. Ubijamy białko na sztywną pianę.

KROK 5: DODAJEMY ŻÓŁTKA

Do piany dodajemy żółtka i ubijamy na niskich obrotach przez 2 minuty.

KROK 6: DODAJEMY MASĘ MIODOWĄ

Do masy jajecznej dodajemy wystudzoną masę miodową i mieszamy.

KROK 7: DODAJEMY ŚMIETANĘ

Dodajemy do masy śmietanę i mieszamy.

KROK 8: DODAJEMY MĄKĘ

Do masy powoli dodajemy mąkę, cały czas mieszając.

KROK 9: WYRABIAMY CIASTO

Wstępnie rozmieszane ciasto wyrabiamy dłońmi i formujemy w kulkę. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 16 godzin.

KROK 10: ROZGRZEWAMY PIEKARNIK

Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.

KROK 11: FORMUJEMY PIERNICZKI

Wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy je na mniejsze partie. Podsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy na 4 mm placuszek. Wykrawamy pierniczki foremkami, a ciasto, które zostanie, zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki. Czynność powtarzamy, aż skończy się ciasto.

KROK 12: PIECZEMY PIERNICZKI

Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Rozkładamy pierwszą partię pierniczków i pieczemy przez 11 minut. Czynność powtarzamy, aż skończą się pierniczki. Po upieczeniu studzimy je na talerzach. Gotowe pierniczki dowolnie ozdabiamy (np. cukrem pudrem, lukrem, polewą czekoladową czy blanszowanymi migdałami) i przekładamy do puszki lub innego pojemnika. Najlepiej smakują następnego dnia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!