Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- blender ręczny z malakserem
- dyspenser do sosu
Przygotuj wcześniej:
Roztop masło.
Sposób przygotowania:
Krok 1: Przygotowujemy ciasto naleśnikowe
Mączkę pistacjową rozdrabniamy jeszcze bardziej, aby stała się niemal pyłem. Następnie w wysokim naczyniu blendujemy mleko, jajka i mąkę pistacjową. Mąkę pszenną dodajemy stopniowo – zużycie całych 160 g może nie być konieczne. Na koniec ciasto doprawiamy cukrem waniliowym oraz odrobiną soli i dokładnie blendujemy z roztopionym masłem.
Krok 2: Przygotowujemy karmel
Dokładnie umyte śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Na patelnię wsypujemy część cukru i stopniowo dosypujemy więcej w tej części patelni, gdzie najszybciej się topi. Cukru nie mieszamy, jedynie kiedy zacznie się topić i nabierze ciemnozłotego koloru, delikatnie poruszamy patelnią, trzymając ją dość wysoko nad ogniem.
Krok 3: Łączymy karmel z sokiem
Do gotowego karmelu, na minimalnym ogniu, ostrożnie wlewamy sok pomarańczowy i gotujemy przez chwilę, aż sos się zredukuje. Następnie na patelnię dodajemy połówki śliwek, skórką do dołu. Owoce podgrzewamy chwilę w sosie, odwracamy je wnętrzem do dna i doprawiamy do smaku cynamonem.
Krok 4: Przygotowujemy sos czekoladowy
Śmietankę podgrzewamy, wyłączamy ogień i dodajemy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Całość odstawiamy na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Gotowy sos delikatnie studzimy.
Krok 5: Smażymy makaron naleśnikowy
Ciasto naleśnikowe przelewamy do dyspensera do sosu. Następnie wyciskamy je na mocno rozgrzaną patelnię w położone blisko siebie, bardzo cienkie zygzaki. Makaron naleśnikowy smażymy z jednej strony, aż się zetnie, i obracamy go na drugą stronę dosłownie na kilka sekund.
Krok 6: Podajemy makaron
Jeśli śliwki w karmelu mocno przestygły, delikatnie je podgrzewamy. Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem czekoladowym i układamy na nim skarmelizowane śliwki.
Wskazówka! Gotowe danie możemy oprószyć odrobiną pistacji.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Śledź w oleju
- Zupa grzybowa z makaronem
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba z piekarnika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Spaghetti carbonara
- Domek z piernika
- Mini burgery
- Sernik pistacjowy
- Makówki śląskie
- Ryba po japońsku
- Jajka na miękko
- Piernik świąteczny
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ciasto marchewkowe
- Łazanki
- Klasyczna sałatka grecka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)