zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

Sposób przygotowania:


Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI

Mleko łączymy w wysokim naczyniu z jajkami, olejem, mąką pszenną (zwykłą i pełnoziarnistą), cukrem waniliowym, solą i drobno zmielonymi biszkoptami. Całość miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto odstawiamy na ok. 25-30 minut

Krok 2: SMAŻYMY NALEŚNIKI

Patelnię rozgrzewamy stopniowo, zaczynając od średniego płomienia. Gdy patelnia rozgrzeje się równomiernie, wlewamy odrobinę oleju, a jego nadmiar usuwamy za pomocą ręcznika papierowego.

Pierwszą partię ciasta wlewamy na rozgrzaną patelnię i rozprowadzamy równomiernie po jej dnie. Gdy brzegi naleśnika zaczną się ścinać, podważamy je delikatnie za pomocą drewnianej szpatułki. Gdy ciasto się zetnie, przewracamy naleśnik i smażymy chwilę. Kolejne porcje ciasta smażymy w ten sam sposób na suchej patelni (bez podlewania olejem).

Krok 3: MIELEMY BISZKOPTY

Połowę biszkoptów miksujemy na drobną mączkę, drugą połowę mielemy krócej lub kruszymy w dłoniach, by uzyskać nieco większe kawałki.

Drobną mączkę biszkoptową łączymy w miseczce z większymi kawałkami ciasteczek.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Do zmielonych biszkoptów dodajemy krem orzechowy. Dokładnie mieszamy.

Krok 5: ZWIJAMY NALEŚNIKI

Naleśniki smarujemy z jednej strony orzechowo-ciasteczkowym kremem, rozprowadzając go po całej powierzchni. Placki zwijamy w rulon.

Krok 6: DEKORUJEMY I PODAJEMY NALEŚNIKI

Końcówki naleśników odkrawamy, naleśniki przekrawamy na pół i układamy na talerzu. Czekoladę temperujemy, przelewamy do kornetu z papieru do pieczenia i szprycujemy na wierzch naleśników. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram