Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wysokie naczynie
- patelnię do naleśników
- ręcznik papierowy
- drewnianą szpatułkę
- kornet z papieru do pieczenia
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI
Mleko łączymy w wysokim naczyniu z jajkami, olejem, mąką pszenną (zwykłą i pełnoziarnistą), cukrem waniliowym, solą i drobno zmielonymi biszkoptami. Całość miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto odstawiamy na ok. 25-30 minut
Krok 2: SMAŻYMY NALEŚNIKI
Patelnię rozgrzewamy stopniowo, zaczynając od średniego płomienia. Gdy patelnia rozgrzeje się równomiernie, wlewamy odrobinę oleju, a jego nadmiar usuwamy za pomocą ręcznika papierowego.
Pierwszą partię ciasta wlewamy na rozgrzaną patelnię i rozprowadzamy równomiernie po jej dnie. Gdy brzegi naleśnika zaczną się ścinać, podważamy je delikatnie za pomocą drewnianej szpatułki. Gdy ciasto się zetnie, przewracamy naleśnik i smażymy chwilę. Kolejne porcje ciasta smażymy w ten sam sposób na suchej patelni (bez podlewania olejem).
Krok 3: MIELEMY BISZKOPTY
Połowę biszkoptów miksujemy na drobną mączkę, drugą połowę mielemy krócej lub kruszymy w dłoniach, by uzyskać nieco większe kawałki.
Drobną mączkę biszkoptową łączymy w miseczce z większymi kawałkami ciasteczek.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Do zmielonych biszkoptów dodajemy krem orzechowy. Dokładnie mieszamy.
Krok 5: ZWIJAMY NALEŚNIKI
Naleśniki smarujemy z jednej strony orzechowo-ciasteczkowym kremem, rozprowadzając go po całej powierzchni. Placki zwijamy w rulon.
Krok 6: DEKORUJEMY I PODAJEMY NALEŚNIKI
Końcówki naleśników odkrawamy, naleśniki przekrawamy na pół i układamy na talerzu. Czekoladę temperujemy, przelewamy do kornetu z papieru do pieczenia i szprycujemy na wierzch naleśników. Całość dekorujemy świeżymi malinami i listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Naleśniki orkiszowe z miodem
Mąka orkiszowa to podstawa tych pysznych naleśników bez cukru, które przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Podaj je ze świeżymi malinami i miodem!
Naleśniki à la Raffaello
Mleczko i wiórki kokosowe, biała czekolada i migdały! Jeśli to Twoje ulubione smaki, koniecznie przygotuj najnowszy przepis Pawła Małeckiego!
Naleśniki z syropem kawowym
Na śniadanie, lunch, deser! Wypróbuj przepis Okrasy na naleśniki z syropem kawowym!
Naleśniki z kremem z rabarbaru
Nie masz pomysłu na śniadanie? Przygotuj naleśniki ze słodko-kwaśnym kremem rabarbarowym!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Torcik bezowy z owocami
- Pyszne ciasto gryczane
- Baba drożdżowa
- Kurczak pieczony w całości
- Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
- Deser czekoladowo-pomarańczowy
- Naleśniki z syropem kawowym
- Sernik czekoladowy
- Zapiekanka makaronowa z brokułami
- Lizaki czekoladowo-truskawkowe
- Pizza z czekoladą
- Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
- Deser migdałowy z ciastkami amaretti
- Galettes bretonnes, czyli naleśniki po bretońsku
- Najprostsze naleśniki z serem
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
- Smoothie „Energia”
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Indyk w sosie czekoladowym
- Pieczony naleśnik z serem carré de lest
- Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
- Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
- Śliwkowe piersi gęsi
- Fontanna czekoladowa (fondue)
- Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
- Tarta z musem jabłkowym
- Smażony dorsz z kapustą i pomarańczami
- Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy
- Kolorowe rolady naleśnikowe
- Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)