Cookies z karmelizowanymi jabłkami, kajmakiem i popcornem

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • mikser
  • gałkownicę

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było miękkie i gotowe do ucierania.

Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C.

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy ciasto

Do misy miksera wrzucamy masło i cukier trzcinowy i ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy – do momentu, aż składniki dobrze się połączą.

W miseczce mieszamy mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Połowę tabliczki mlecznej czekolady siekamy na drobne kawałki. Suche składniki oraz część konfitury z jabłek dodajemy do masy i mieszamy łopatką lub ponownie za pomocą miksera. Pozostałą część konfitury wykorzystamy do dekoracji.

Krok 2: Pieczemy ciastka

Za pomocą gałkownicy formujemy kulki z ciasta i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-12 minut w temp. 180°C, aż ciasteczka się zarumienią. Po upieczeniu zostawiamy je do ostygnięcia.  

Krok 3: Dekorujemy ciastka

Ciastka smarujemy punktowo kajmakiem, a następnie w tych miejscach przyklejamy popcorn. W razie potrzeby dokładamy odrobinę kajmaku – według uznania. Całość uzupełniamy konfiturą z jabłek i oprószamy solą z młynka.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl