.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- mikser
- gałkownicę
Przygotuj wcześniej:
Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by było miękkie i gotowe do ucierania.
Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C.
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy ciasto
Do misy miksera wrzucamy masło i cukier trzcinowy i ucieramy na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy – do momentu, aż składniki dobrze się połączą.
W miseczce mieszamy mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Połowę tabliczki mlecznej czekolady siekamy na drobne kawałki. Suche składniki oraz część konfitury z jabłek dodajemy do masy i mieszamy łopatką lub ponownie za pomocą miksera. Pozostałą część konfitury wykorzystamy do dekoracji.
Krok 2: Pieczemy ciastka
Za pomocą gałkownicy formujemy kulki z ciasta i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-12 minut w temp. 180°C, aż ciasteczka się zarumienią. Po upieczeniu zostawiamy je do ostygnięcia.
Krok 3: Dekorujemy ciastka
Ciastka smarujemy punktowo kajmakiem, a następnie w tych miejscach przyklejamy popcorn. W razie potrzeby dokładamy odrobinę kajmaku – według uznania. Całość uzupełniamy konfiturą z jabłek i oprószamy solą z młynka.
Zobacz podobne przepisy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)