• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 12 papierowych foremek do muffinów
  • blachę do muffinów
  • mikser
  • woreczki do zamrażania
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia mieszamy. 125 g lukrecji i czekoladę kroimy w kostkę. 30 g czekolady odkładamy, resztę dodajemy wraz z pokrojoną w kostkę lukrecją do mieszaniny składników i łączymy ze sobą.

Krok 2: Pieczemy muffiny

Jajko, maślankę i schłodzone masło roztrzepujemy, dodajemy do mieszaniny składników i krótko miksujemy, a następnie przelewamy do wyłożonych papierowymi papilotkami zagłębień blachy do pieczenia muffinów. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25-30 minut. Studzimy.

Krok 3: Dekorujemy muffiny

Cukier puder przesiewamy przez sitko i mieszamy z niewielką ilością wody aż do uzyskania gęstego lukru. Pozostałą lukrecję przycinamy, nadajemy jej owalny kształt – wykorzystamy ją do zrobienia oczu. Muffiny pokrywamy grubą warstwą lukru i przyklejamy do nich po 2 kawałki lukrecji jako oczy. Pozostawiamy do wyschnięcia. Pozostałą czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej. Przelewamy do woreczka do zamrażania i odcinamy mały narożnik. Czekoladą dekorujemy muffiny, formując nozdrza i usta czaszki. Pozostawiamy do wyschnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram