Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 12 papierowych foremek do muffinów
- blachę do muffinów
- mikser
- woreczki do zamrażania
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia mieszamy. 125 g lukrecji i czekoladę kroimy w kostkę. 30 g czekolady odkładamy, resztę dodajemy wraz z pokrojoną w kostkę lukrecją do mieszaniny składników i łączymy ze sobą.
Krok 2: Pieczemy muffiny
Jajko, maślankę i schłodzone masło roztrzepujemy, dodajemy do mieszaniny składników i krótko miksujemy, a następnie przelewamy do wyłożonych papierowymi papilotkami zagłębień blachy do pieczenia muffinów. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25-30 minut. Studzimy.
Krok 3: Dekorujemy muffiny
Cukier puder przesiewamy przez sitko i mieszamy z niewielką ilością wody aż do uzyskania gęstego lukru. Pozostałą lukrecję przycinamy, nadajemy jej owalny kształt – wykorzystamy ją do zrobienia oczu. Muffiny pokrywamy grubą warstwą lukru i przyklejamy do nich po 2 kawałki lukrecji jako oczy. Pozostawiamy do wyschnięcia. Pozostałą czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej. Przelewamy do woreczka do zamrażania i odcinamy mały narożnik. Czekoladą dekorujemy muffiny, formując nozdrza i usta czaszki. Pozostawiamy do wyschnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe friands
Czekolada, kakao, cukier puder i cynamon – takie połączenie z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich babeczek!
Muffiny jabłkowe z karmelem
Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj połączenie jabłek i karmelu zamknięte w małych muffinach!
Piwne muffinki z malinami
Niezwykłe piwne muffinki z pysznym kremem i świeżymi malinami. Koniecznie musisz spróbować!
Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z pieczonym burakiem, szpinakiem i pomarańczą
- Sałatka z grillowanych owoców
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Fantazja jabłkowo-winogronowa
- Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
- Kurczak tandoori
- Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym
- Tarta z masą krówkową i figami
- Halloweenowe jajka z dipem z awokado
- Halloweenowa przekąska z jabłek
- Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
- Sałatka grecka z makaronem z cukinii
- Burger wołowy z serem pleśniowym i gruszką
- Marakuja curd
- Kiszona sałatka z warzyw na ostro
- Tort Bellini
- Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
- Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
- Nalewka z miodu spadziowego
- Schab z morelami
- Placek z rabarbarem
- Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
- Twarogowe pancakes bez cukru
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Bombki z piernika
- Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
- Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Cannoli z ricottą i pistacjami
- Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)