Tarta piernikowa

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • foremkę do tarty o średnicy 24 cm

Przygotowanie:

Krok 1: Przygotowujemy spód 

Herbatniki rozdrabniamy za pomocą malaksera lub umieszczamy w woreczku strunowym i kruszymy za pomocą wałka, tak by przypominały drobny piasek. Wsypujemy je do miski, dodajemy krem z ciasteczek korzennych i mieszamy. Powstałą masą wylepiamy spód foremki. Następnie umieszczamy ją w lodówce na min. 30 minut.

Krok  2: Przygotowujemy jabłka

Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy owoce w kosteczkę. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy cynamon oraz wodę i smażymy, aż woda wyparuje, a jabłka zmiękną. Gotowe i przestudzone układamy na spodzie tarty. Całość ponownie wkładamy do lodówki.

Krok  3: Przygotowujemy krem

Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone i ścieramy na tarce pierniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i dodajemy ją do pozostałych składników. Mieszamy za pomocą miksera. Powstałym kremem przykrywamy jabłka. Masę przyozdabiamy gotowymi piernikami. Całość umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Dodaj swój komentarz
Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl