Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- foremkę do tarty o średnicy 24 cm
Przygotowanie:
Krok 1: Przygotowujemy spód
Herbatniki rozdrabniamy za pomocą malaksera lub umieszczamy w woreczku strunowym i kruszymy za pomocą wałka, tak by przypominały drobny piasek. Wsypujemy je do miski, dodajemy krem z ciasteczek korzennych i mieszamy. Powstałą masą wylepiamy spód foremki. Następnie umieszczamy ją w lodówce na min. 30 minut.
Krok 2: Przygotowujemy jabłka
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne, a następnie kroimy owoce w kosteczkę. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy cynamon oraz wodę i smażymy, aż woda wyparuje, a jabłka zmiękną. Gotowe i przestudzone układamy na spodzie tarty. Całość ponownie wkładamy do lodówki.
Krok 3: Przygotowujemy krem
Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone i ścieramy na tarce pierniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę i dodajemy ją do pozostałych składników. Mieszamy za pomocą miksera. Powstałym kremem przykrywamy jabłka. Masę przyozdabiamy gotowymi piernikami. Całość umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)