zobacz film Tarta żurawinowa

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • rozdrabniacz
  • formę do tarty o średnicy ok. 25 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • tarkę o drobnych oczkach
  • blender ręczny

Przygotuj wcześniej:

Masło do przygotowania nadzienia wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było miękkie.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD

Masło roztapiamy. Ciasteczka i orzechy rozdrabniamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy roztopione masło i ponownie mieszamy.

KROK 2: PIECZEMY SPÓD

Gotową masą wykładamy formę do tarty, mocno dociskając ją do brzegów i spodu. Ciasto pieczemy przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C. Podpieczony spód studzimy.

KROK 3: GOTUJEMY ŻURAWINY

Owoce żurawiny przesypujemy do garnka, dodajemy do nich skórkę i sok z pomarańczy i cukier. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut, aż owoce zaczną pękać.

KROK 4: ŁĄCZYMY JAJKA ZE ZBLENDOWANYMI ŻURAWINAMI

Ugotowane owoce blendujemy na gładką masę i studzimy. Jajka i żółtka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy za pomocą rózgi.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ DO NADZIENIA

Wymieszane jajka stopniowo dodajemy do wystudzonych, zblendowanych owoców, cały czas mieszając płyn rózgą. Po dokładnym połączeniu składników całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

KROK 6: DODAJEMY MASŁO DO MASY

Masę zdejmujemy z ognia, doprawiamy ją szczyptą soli i po kawałku dodajemy miękkie masło, dokładnie mieszając po każdym kawałku.

WSKAZÓWKA! Jeśli wolisz gładką masę, możesz ją przecedzić przez sitko.

KROK 7: CHŁODZIMY MASĘ

Gotową masę przelewamy na wystudzony spód tarty, wygładzamy wierzch, odstawiamy, aby przestygła do temperatury pokojowej, i przekładamy na min. 2 godziny do lodówki.

KROK 8: PODAJEMY TARTĘ

Schłodzoną tartę dekorujemy całymi i przekrojonymi na pół żurawinami, a także gałązkami rozmarynu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!