zobacz film Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • formę do tarty o średnicy 28 cm (z wyciąganym dnem)
  • maszynkę do mielenia mięsa (opcjonalnie: blender lub rozdrabniacz)
  • sitko o drobnych oczkach
  • folię spożywczą
  • kornet z papieru do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Śmietankę mocno schłodź w lodówce.

Sposób przygotowania:

Krok 1: NAMACZAMY PŁATKI CYNAMONOWE

Płatki cynamonowe przesypujemy do dużej miski (ok. 2 garści płatków odkładamy do późniejszego wykorzystania) i zalewamy śmietanką. Miskę wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.

Namoczone płatki odcedzamy na sitku o drobnych oczkach nad miską – śmietankę, w której się moczyły, zbieramy do miski i odstawiamy do lodówki.

Krok 2: MIELEMY PŁATKI CYNAMONOWE

Odłożone wcześniej 2 garście suchych płatków cynamonowych przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, mieląc je na drobną mączkę.

Namoczone i odsączone ze śmietanki płatki również przepuszczamy przez maszynkę, a zmieloną masę zbieramy do osobnej miski.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD

Do zmielonej masy z namoczonych płatków cynamonowych dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy, aż składniki się połączą.

Masę nakładamy do formy na tartę, dokładnie rozprowadzamy po jej dnie, nakrywamy folią spożywczą i dociskamy teflonowym krążkiem lub płaskim naczyniem tak, by dociśnięta masa pokryła ranty formy.

Formę ze spodem ciasta wstawiamy do lodówki na ok. 20-25 minut.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWY

Zebraną wcześniej śmietankę, w której namaczaliśmy płatki cynamonowe, przelewamy do naczynia robota i ubijamy na sztywną pianę.

Suche, zmielone wcześniej na drobną mączkę płatki łączymy w misce z serkiem homogenizowanym. Mieszamy. Porcjami dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy, aż połączy się ona z serkiem.

Krok 5: SKŁADAMY TARTĘ

Krem waniliowy nakładamy na schłodzony spód tarty, równomiernie rozprowadzamy w formie i wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.

Tartę wstawiamy do lodówki na minimum 25-30 minut, by krem stężał.

Krok 6: DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ

Schłodzoną tartę wyjmujemy z formy.

WSKAZÓWKA! Ciasto łatwiej wychodzi z formy, gdy ogrzejemy jej brzegi. Jeśli nie dysponujesz ręcznym palnikiem gazowym, potrzyj boki formy, by delikatnie je ogrzać i sprawniej wyjąć tartę. 

Tartę dekorujemy z wierzchu czekoladowymi płatkami śniadaniowymi.

W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i przelewamy ją do kornetu z papieru do pieczenia. Kornet zamykamy od góry, końcówkę odcinamy. Czekoladę szprycujemy na warstwę płatków czekoladowych, rysując na wierzchu tarty nieregularne wzory.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!