
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do tarty o średnicy 28 cm (z wyciąganym dnem)
- maszynkę do mielenia mięsa (opcjonalnie: blender lub rozdrabniacz)
- sitko o drobnych oczkach
- folię spożywczą
- kornet z papieru do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Śmietankę mocno schłodź w lodówce.
Sposób przygotowania:
Krok 1: NAMACZAMY PŁATKI CYNAMONOWE
Płatki cynamonowe przesypujemy do dużej miski (ok. 2 garści płatków odkładamy do późniejszego wykorzystania) i zalewamy śmietanką. Miskę wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.
Namoczone płatki odcedzamy na sitku o drobnych oczkach nad miską – śmietankę, w której się moczyły, zbieramy do miski i odstawiamy do lodówki.
Krok 2: MIELEMY PŁATKI CYNAMONOWE
Odłożone wcześniej 2 garście suchych płatków cynamonowych przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, mieląc je na drobną mączkę.
Namoczone i odsączone ze śmietanki płatki również przepuszczamy przez maszynkę, a zmieloną masę zbieramy do osobnej miski.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SPÓD
Do zmielonej masy z namoczonych płatków cynamonowych dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Masę nakładamy do formy na tartę, dokładnie rozprowadzamy po jej dnie, nakrywamy folią spożywczą i dociskamy teflonowym krążkiem lub płaskim naczyniem tak, by dociśnięta masa pokryła ranty formy.
Formę ze spodem ciasta wstawiamy do lodówki na ok. 20-25 minut.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWY
Zebraną wcześniej śmietankę, w której namaczaliśmy płatki cynamonowe, przelewamy do naczynia robota i ubijamy na sztywną pianę.
Suche, zmielone wcześniej na drobną mączkę płatki łączymy w misce z serkiem homogenizowanym. Mieszamy. Porcjami dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy, aż połączy się ona z serkiem.
Krok 5: SKŁADAMY TARTĘ
Krem waniliowy nakładamy na schłodzony spód tarty, równomiernie rozprowadzamy w formie i wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.
Tartę wstawiamy do lodówki na minimum 25-30 minut, by krem stężał.
Krok 6: DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ
Schłodzoną tartę wyjmujemy z formy.
WSKAZÓWKA! Ciasto łatwiej wychodzi z formy, gdy ogrzejemy jej brzegi. Jeśli nie dysponujesz ręcznym palnikiem gazowym, potrzyj boki formy, by delikatnie je ogrzać i sprawniej wyjąć tartę.
Tartę dekorujemy z wierzchu czekoladowymi płatkami śniadaniowymi.
W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i przelewamy ją do kornetu z papieru do pieczenia. Kornet zamykamy od góry, końcówkę odcinamy. Czekoladę szprycujemy na warstwę płatków czekoladowych, rysując na wierzchu tarty nieregularne wzory.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z kremem chałwowym
Kruche ciasto wypełnione jogurtem greckim, chałwą, miodem i pistacjami, to smak, który Cię urzeknie. Jesteś miłośnikiem chałwy? Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Odwrócona zielona tarta
Pyszne zielone warzywa zamknięte w cieście francuskim! Dodatek sera camembert dodaje charakteru. Spróbuj!

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!

Tarta marchewkowo-jabłkowa
Jak nie marnować resztek w kuchni? Za pomocą tego przepisu Paweł pokaże Wam, jak z pozostałości po soku przygotować pyszną tartę. Sprawdźcie koniecznie!

Zobacz przepisy
na święta
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)