Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • kostki lodu
  • ceramiczną formę do tarty

KROK 1: Sparzamy brokuły

Brokuły dzielimy na małe różyczki. Sparzamy je we wrzącej wodzie ok. 1 minuty, a następnie przekładamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu.

KROK 2: Przygotowujemy warzywa

Cukinię kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Groszek sparzamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cukinię, groszek i brokuły. Doprawiamy pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.

KROK 3: Przygotowujemy tartę

Przesmażamy chwilę, przekładamy na ceramiczną formę do tarty i odstawiamy do wystudzenia. Ser kroimy w plasterki i wykładamy na warzywa. Warzywa przykrywamy krążkiem ciasta francuskiego (krążek powinien być nieco większy niż forma). Delikatnie nacinamy ciasto. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez 20 minut.

Tartę dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    260 dni temu
    W przepisie chyba jest jakiś błąd bo w składnikach napisana jest cebula a w przygotowaniu cukinia 😂Nie wiem wiwc czy to ma być cukinia czy cebula? Chyba najlepiej jedno i drugie 👍

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    259 dni temu
    Cebula omyłkowo podsiadła w tym przepisie cukinię! Do przygotowania tarty używamy pół cukinii oczywiście :) Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis.
  • Gość Gość
    255 dni temu
    Ja widzę cukinie tu i tutaj, czyżby był potrzebny okulista?

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram