Odwrócona zielona tarta

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • kostki lodu
  • ceramiczną formę do tarty

KROK 1: Sparzamy brokuły

Brokuły dzielimy na małe różyczki. Sparzamy je we wrzącej wodzie ok. 1 minuty, a następnie przekładamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu.

KROK 2: Przygotowujemy warzywa

Cukinię kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Groszek sparzamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cukinię, groszek i brokuły. Doprawiamy pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.

KROK 3: Przygotowujemy tartę

Przesmażamy chwilę, przekładamy na ceramiczną formę do tarty i odstawiamy do wystudzenia. Ser kroimy w plasterki i wykładamy na warzywa. Warzywa przykrywamy krążkiem ciasta francuskiego (krążek powinien być nieco większy niż forma). Delikatnie nacinamy ciasto. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez 20 minut.

Tartę dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1003 dni temu
    W jaki sposób nacinamy ciasto?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1003 dni temu
    Chodzi o delikatne nacięcia na całej powierzchni ciasta, które sprawią, że spód w niektórych miejscach nie wyrośnie zbyt wysoki i będzie równo wypieczony. Można też ponakłuwać ciasto za pomocą widelca.
  • Gość Gość
    1351 dni temu
    Czym możnaby zastąpić brokuła? Niekoniecznie musi być zielone ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1350 dni temu
    Brokuła można zastąpić np. kalafiorem, szpinakiem, jarmużem lub papryką ;) Tak naprawdę inwencja twórcza może tu być dowolna :)
  • Kasia_bee Kasia_bee
    1358 dni temu
    Jak duża powinna być forma? Rozumiem, że po upieczeniu 'odwracamy' wszystko? Czy forma ma być nasmarowania bądź wyłożona papierem ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1357 dni temu
    Kasia_bee, zgadza się, po upieczeniu wszystko odwracamy ;) Do przygotowania możesz wykorzystać standardową formę do tarty o średnicy 26 cm. Najlepiej będzie jeśli wyłożysz ją papierem do pieczenia.
  • Gość Gość
    1736 dni temu
    W przepisie chyba jest jakiś błąd bo w składnikach napisana jest cebula a w przygotowaniu cukinia 😂Nie wiem wiwc czy to ma być cukinia czy cebula? Chyba najlepiej jedno i drugie 👍

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1735 dni temu
    Cebula omyłkowo podsiadła w tym przepisie cukinię! Do przygotowania tarty używamy pół cukinii oczywiście :) Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis.
  • Gość Gość
    1731 dni temu
    Ja widzę cukinie tu i tutaj, czyżby był potrzebny okulista?

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!