Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kostki lodu
- ceramiczną formę do tarty
KROK 1: Sparzamy brokuły
Brokuły dzielimy na małe różyczki. Sparzamy je we wrzącej wodzie ok. 1 minuty, a następnie przekładamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu.
KROK 2: Przygotowujemy warzywa
Cukinię kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Groszek sparzamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cukinię, groszek i brokuły. Doprawiamy pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.
KROK 3: Przygotowujemy tartę
Przesmażamy chwilę, przekładamy na ceramiczną formę do tarty i odstawiamy do wystudzenia. Ser kroimy w plasterki i wykładamy na warzywa. Warzywa przykrywamy krążkiem ciasta francuskiego (krążek powinien być nieco większy niż forma). Delikatnie nacinamy ciasto. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez 20 minut.
Tartę dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową
Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad z fasolką szparagową? Wypróbuj przepis Karola na kruchą letnią tartę z sezonowymi warzywami i boczkiem!
Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
Szpinak i bataty to doskonałe połączenie, które świetnie sprawdzi się w tarcie. Koniecznie wypróbuj!
Tarta z warzywami i serem pleśniowym
Okrasa podpowiada, jak wykorzystać fioletową marchew i skorzonerę. Przygotujcie razem kolorową tartę! Nie tylko ładnie wygląda, ale i pysznie smakuje!
Tarta z botwinką
Tarta idealna na wiosenne obiady. Botwinka świetnie sprawdzi się w nadzieniu tarty. Sprawdź, jak ją zrobić!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Sałatka gyros
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wigilijny makowiec
- Śledzie po kaszubsku
- Kapusta z grochem
- Ciasto na pierogi
- Piernik staropolski
- Zupa grzybowa z makaronem
- Kompot z suszu z cytryną
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1067 dni temu
W jaki sposób nacinamy ciasto?
odpowiedz
1066 dni temu
Chodzi o delikatne nacięcia na całej powierzchni ciasta, które sprawią, że spód w niektórych miejscach nie wyrośnie zbyt wysoki i będzie równo wypieczony. Można też ponakłuwać ciasto za pomocą widelca.
1415 dni temu
Czym możnaby zastąpić brokuła? Niekoniecznie musi być zielone ;)
odpowiedz
1413 dni temu
Brokuła można zastąpić np. kalafiorem, szpinakiem, jarmużem lub papryką ;) Tak naprawdę inwencja twórcza może tu być dowolna :)
1422 dni temu
Jak duża powinna być forma? Rozumiem, że po upieczeniu 'odwracamy' wszystko? Czy forma ma być nasmarowania bądź wyłożona papierem ?
odpowiedz
1420 dni temu
Kasia_bee, zgadza się, po upieczeniu wszystko odwracamy ;) Do przygotowania możesz wykorzystać standardową formę do tarty o średnicy 26 cm. Najlepiej będzie jeśli wyłożysz ją papierem do pieczenia.
1799 dni temu
W przepisie chyba jest jakiś błąd bo w składnikach napisana jest cebula a w przygotowaniu cukinia 😂Nie wiem wiwc czy to ma być cukinia czy cebula? Chyba najlepiej jedno i drugie 👍
odpowiedz
1798 dni temu
Cebula omyłkowo podsiadła w tym przepisie cukinię! Do przygotowania tarty używamy pół cukinii oczywiście :) Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis.
1794 dni temu
Ja widzę cukinie tu i tutaj, czyżby był potrzebny okulista?