
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kostki lodu
- ceramiczną formę do tarty
KROK 1: Sparzamy brokuły
Brokuły dzielimy na małe różyczki. Sparzamy je we wrzącej wodzie ok. 1 minuty, a następnie przekładamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu.
KROK 2: Przygotowujemy warzywa
Cukinię kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Groszek sparzamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cukinię, groszek i brokuły. Doprawiamy pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.
KROK 3: Przygotowujemy tartę
Przesmażamy chwilę, przekładamy na ceramiczną formę do tarty i odstawiamy do wystudzenia. Ser kroimy w plasterki i wykładamy na warzywa. Warzywa przykrywamy krążkiem ciasta francuskiego (krążek powinien być nieco większy niż forma). Delikatnie nacinamy ciasto. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez 20 minut.
Tartę dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Piernik świąteczny
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Makowiec japoński
- Zupa grzybowa z makaronem
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Pieczona ryba po grecku
- Nuggetsy z kurczaka
- Świąteczne pierniczki
- Spaghetti carbonara
- Śledzie po kaszubsku
- Jajka na miękko
- Kutia
- Makówki śląskie
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Guacamole
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (9)
1370 dni temu
W jaki sposób nacinamy ciasto?
Odpowiedz
1370 dni temu
Chodzi o delikatne nacięcia na całej powierzchni ciasta, które sprawią, że spód w niektórych miejscach nie wyrośnie zbyt wysoki i będzie równo wypieczony. Można też ponakłuwać ciasto za pomocą widelca.
1718 dni temu
Czym możnaby zastąpić brokuła? Niekoniecznie musi być zielone ;)
Odpowiedz
1717 dni temu
Brokuła można zastąpić np. kalafiorem, szpinakiem, jarmużem lub papryką ;) Tak naprawdę inwencja twórcza może tu być dowolna :)
1725 dni temu
Jak duża powinna być forma? Rozumiem, że po upieczeniu 'odwracamy' wszystko? Czy forma ma być nasmarowania bądź wyłożona papierem ?
Odpowiedz
1724 dni temu
Kasia_bee, zgadza się, po upieczeniu wszystko odwracamy ;) Do przygotowania możesz wykorzystać standardową formę do tarty o średnicy 26 cm. Najlepiej będzie jeśli wyłożysz ją papierem do pieczenia.
2102 dni temu
W przepisie chyba jest jakiś błąd bo w składnikach napisana jest cebula a w przygotowaniu cukinia 😂Nie wiem wiwc czy to ma być cukinia czy cebula? Chyba najlepiej jedno i drugie 👍
Odpowiedz
2102 dni temu
Cebula omyłkowo podsiadła w tym przepisie cukinię! Do przygotowania tarty używamy pół cukinii oczywiście :) Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis.
2097 dni temu
Ja widzę cukinie tu i tutaj, czyżby był potrzebny okulista?