
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kostki lodu
- ceramiczną formę do tarty
KROK 1: Sparzamy brokuły
Brokuły dzielimy na małe różyczki. Sparzamy je we wrzącej wodzie ok. 1 minuty, a następnie przekładamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu.
KROK 2: Przygotowujemy warzywa
Cukinię kroimy w kostkę (2 x 2 cm). Groszek sparzamy wrzątkiem i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cukinię, groszek i brokuły. Doprawiamy pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.
KROK 3: Przygotowujemy tartę
Przesmażamy chwilę, przekładamy na ceramiczną formę do tarty i odstawiamy do wystudzenia. Ser kroimy w plasterki i wykładamy na warzywa. Warzywa przykrywamy krążkiem ciasta francuskiego (krążek powinien być nieco większy niż forma). Delikatnie nacinamy ciasto. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekamy przez 20 minut.
Tartę dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową
Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad z fasolką szparagową? Wypróbuj przepis Karola na kruchą letnią tartę z sezonowymi warzywami i boczkiem!

Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
Szpinak i bataty to doskonałe połączenie, które świetnie sprawdzi się w tarcie. Koniecznie wypróbuj!

Tarta z warzywami i serem pleśniowym
Okrasa podpowiada, jak wykorzystać fioletową marchew i skorzonerę. Przygotujcie razem kolorową tartę! Nie tylko ładnie wygląda, ale i pysznie smakuje!

Tarta z botwinką
Tarta idealna na wiosenne obiady. Botwinka świetnie sprawdzi się w nadzieniu tarty. Sprawdź, jak ją zrobić!

Zobacz przepisy
na święta
- Wegański pasztet z orzechami włoskimi
- Jajko pieczone w awokado
- Tatar z buraków z żółtkiem z mango
- Pascha
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Roślinny tort marchewkowy
- Sernik limonkowy
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Babka kawowa
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Sernik na zimno
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Jajka po rosyjsku
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Jajka zapiekane w szynce
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1174 dni temu
W jaki sposób nacinamy ciasto?
odpowiedz
1174 dni temu
Chodzi o delikatne nacięcia na całej powierzchni ciasta, które sprawią, że spód w niektórych miejscach nie wyrośnie zbyt wysoki i będzie równo wypieczony. Można też ponakłuwać ciasto za pomocą widelca.
1522 dni temu
Czym możnaby zastąpić brokuła? Niekoniecznie musi być zielone ;)
odpowiedz
1520 dni temu
Brokuła można zastąpić np. kalafiorem, szpinakiem, jarmużem lub papryką ;) Tak naprawdę inwencja twórcza może tu być dowolna :)
1529 dni temu
Jak duża powinna być forma? Rozumiem, że po upieczeniu 'odwracamy' wszystko? Czy forma ma być nasmarowania bądź wyłożona papierem ?
odpowiedz
1528 dni temu
Kasia_bee, zgadza się, po upieczeniu wszystko odwracamy ;) Do przygotowania możesz wykorzystać standardową formę do tarty o średnicy 26 cm. Najlepiej będzie jeśli wyłożysz ją papierem do pieczenia.
1906 dni temu
W przepisie chyba jest jakiś błąd bo w składnikach napisana jest cebula a w przygotowaniu cukinia 😂Nie wiem wiwc czy to ma być cukinia czy cebula? Chyba najlepiej jedno i drugie 👍
odpowiedz
1905 dni temu
Cebula omyłkowo podsiadła w tym przepisie cukinię! Do przygotowania tarty używamy pół cukinii oczywiście :) Dziękujemy za czujność, już poprawiliśmy przepis.
1901 dni temu
Ja widzę cukinie tu i tutaj, czyżby był potrzebny okulista?