
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- praskę do czosnku
- krajalnicę (opcjonalnie)
- ręcznik papierowy
- formę o średnicy 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół
KROK 1: SMAŻYMY SZPINAK
Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażymy około 5 minut.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY SZPINAKOWEJ
Masę szpinakową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jogurt, jajko, grana padano
i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 3: SMAŻYMY BATATY
Batat obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy krajalnicą lub za pomocą noża na plastry o grubości 2 mm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej plastry batatu aż do zarumienienia.
KROK 4: PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO FORMY
Przesmażone plastry odkładamy na ręcznik papierowy. Dno i boki formy wykładamy plastrami batata.
Wylewamy na nie masę szpinakową.
KROK 5: PIECZEMY TARTĘ
Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 40 minut, aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podajemy na ciepło.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z cukinią i kozim serem
Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i szynką to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!

Tarta kokosowa
Kruchy spód i mocno kokosowy krem z nutą limonki – to musi być tarta na słodko! Przygotujecie ją według szybkiego i prostego przepisu Kingi!

Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
Lubisz kurki i warzywa? Upiecz je na kruchym spodzie korzystając z przepisu Darii na wyjątkową tartę. Zasmakuje każdemu!

Komentarze (7)
942 dni temu
Czym można zastąpić jajko? Większą ilością sera?
odpowiedz
942 dni temu
Świetnym zamiennikiem dla jajka jest mielone siemię lniane. 1 łyżka siemienia lnianego połączona i wymieszana z 3 łyżkami wody, a następnie dodana do masy dobrze ściągnie całość. Zmiksowane tofu też jest dobrym rozwiązaniem w wytrawnych przepisach takich, jak ten :)
1029 dni temu
Porcja dla 6 osób to przegięcie - zrobilem dla 4 gosci i bardzo mizernie. Masa szpinakowa prawie nie wystarczyła na rozłożenie po całej formie a batatów tez kupiłem więcej i dobrze bo bym nie wyłożył całej formy (a korzystam z krajalnicy). Generalnie bardzo źle dobrane proporcje i trzeba wszystkiego liczyć więcej ale smak pycha. Mnie przeciwnie do komentarza niżej wszystko się udało w piekarniku zrobić. Piekłem równo 40 minut z opcją góra dół.
odpowiedz
1206 dni temu
Tarta się nie ścieła, tylko się zważyła....Okropny przepis
odpowiedz
1029 dni temu
Myślę że problem może tkwić w jogurcie, który kupiłeś. Ja dodałem Bakoma Jogurt Naturalny gęsty 2,8% tłuszczu i wszystko wyszło super
1320 dni temu
Rewelacyjny przepis! Była tarta, nie ma tarty... ;) Dziękuję!
odpowiedz
1649 dni temu
Danie wspaniałe! W mojej wersji dodałem jeszcze kurczaka pokrojonego w drobną kostkę 👌 Jedyne zastrzeżenie jakie mam do przepisu do wszystko związane z batatami - mi wyszły raczej miękkie niżeli tak ładnie przyrumienione i twarde jak na zdjęciu. Będę dalej eksperymentował! ;)
odpowiedz
zobacz wszystkie