
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- praskę do czosnku
- krajalnicę (opcjonalnie)
- ręcznik papierowy
- formę o średnicy 20 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół
KROK 1: SMAŻYMY SZPINAK
Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażymy około 5 minut.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY SZPINAKOWEJ
Masę szpinakową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jogurt, jajko, grana padano
i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 3: SMAŻYMY BATATY
Batat obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy krajalnicą lub za pomocą noża na plastry o grubości 2 mm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej plastry batatu aż do zarumienienia.
KROK 4: PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO FORMY
Przesmażone plastry odkładamy na ręcznik papierowy. Dno i boki formy wykładamy plastrami batata.
Wylewamy na nie masę szpinakową.
KROK 5: PIECZEMY TARTĘ
Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 40 minut, aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podajemy na ciepło.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z cukinią i kozim serem
Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i szynką to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!

Tarta kokosowa
Kruchy spód i mocno kokosowy krem z nutą limonki – to musi być tarta na słodko! Przygotujecie ją według szybkiego i prostego przepisu Kingi!

Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
Lubisz kurki i warzywa? Upiecz je na kruchym spodzie korzystając z przepisu Darii na wyjątkową tartę. Zasmakuje każdemu!

Komentarze (5)
58 dni temu
Porcja dla 6 osób to przegięcie - zrobilem dla 4 gosci i bardzo mizernie. Masa szpinakowa prawie nie wystarczyła na rozłożenie po całej formie a batatów tez kupiłem więcej i dobrze bo bym nie wyłożył całej formy (a korzystam z krajalnicy). Generalnie bardzo źle dobrane proporcje i trzeba wszystkiego liczyć więcej ale smak pycha. Mnie przeciwnie do komentarza niżej wszystko się udało w piekarniku zrobić. Piekłem równo 40 minut z opcją góra dół.
odpowiedz
234 dni temu
Tarta się nie ścieła, tylko się zważyła....Okropny przepis
odpowiedz
58 dni temu
Myślę że problem może tkwić w jogurcie, który kupiłeś. Ja dodałem Bakoma Jogurt Naturalny gęsty 2,8% tłuszczu i wszystko wyszło super
349 dni temu
Rewelacyjny przepis! Była tarta, nie ma tarty... ;) Dziękuję!
odpowiedz
677 dni temu
Danie wspaniałe! W mojej wersji dodałem jeszcze kurczaka pokrojonego w drobną kostkę 👌 Jedyne zastrzeżenie jakie mam do przepisu do wszystko związane z batatami - mi wyszły raczej miękkie niżeli tak ładnie przyrumienione i twarde jak na zdjęciu. Będę dalej eksperymentował! ;)
odpowiedz
zobacz wszystkie