Tarta szpinakowa na spodzie z batatów

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • praskę do czosnku
  • krajalnicę (opcjonalnie)
  • ręcznik papierowy
  • formę o średnicy 20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół

KROK 1: SMAŻYMY SZPINAK

Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażymy około 5 minut.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY SZPINAKOWEJ

Masę szpinakową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jogurt, jajko, grana padano

i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 3: SMAŻYMY BATATY

Batat obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy krajalnicą lub za pomocą noża na plastry o grubości 2 mm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej plastry batatu aż do zarumienienia.

KROK 4: PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO FORMY

Przesmażone plastry odkładamy na ręcznik papierowy. Dno i boki formy wykładamy plastrami batata.

Wylewamy na nie masę szpinakową.

KROK 5: PIECZEMY TARTĘ

Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 40 minut, aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podajemy na ciepło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Nati Nati
    46 dni temu
    Przepis jako baza, bardzo fajny! Parę dodatków i modyfikacji, u mnie - pieczone bataty i burak z folii, masę szpinakową zazwyczaj robię na mleku z prażonymi orzechami, plus wędzony boczek, cebula w piórkach, parmezan i dopiero masa jogurtowo-jajeczna z gałką. Pycha!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1387 dni temu
    Czym można zastąpić jajko? Większą ilością sera?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1387 dni temu
    Świetnym zamiennikiem dla jajka jest mielone siemię lniane. 1 łyżka siemienia lnianego połączona i wymieszana z 3 łyżkami wody, a następnie dodana do masy dobrze ściągnie całość. Zmiksowane tofu też jest dobrym rozwiązaniem w wytrawnych przepisach takich, jak ten :)
  • PATRYCZYSKO PATRYCZYSKO
    1474 dni temu
    Porcja dla 6 osób to przegięcie - zrobilem dla 4 gosci i bardzo mizernie. Masa szpinakowa prawie nie wystarczyła na rozłożenie po całej formie a batatów tez kupiłem więcej i dobrze bo bym nie wyłożył całej formy (a korzystam z krajalnicy). Generalnie bardzo źle dobrane proporcje i trzeba wszystkiego liczyć więcej ale smak pycha. Mnie przeciwnie do komentarza niżej wszystko się udało w piekarniku zrobić. Piekłem równo 40 minut z opcją góra dół.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1651 dni temu
    Tarta się nie ścieła, tylko się zważyła....Okropny przepis

    odpowiedz

  • PATRYCZYSKO PATRYCZYSKO
    1474 dni temu
    Myślę że problem może tkwić w jogurcie, który kupiłeś. Ja dodałem Bakoma Jogurt Naturalny gęsty 2,8% tłuszczu i wszystko wyszło super
  • Anna Anna
    1766 dni temu
    Rewelacyjny przepis! Była tarta, nie ma tarty... ;) Dziękuję!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2094 dni temu
    Danie wspaniałe! W mojej wersji dodałem jeszcze kurczaka pokrojonego w drobną kostkę 👌 Jedyne zastrzeżenie jakie mam do przepisu do wszystko związane z batatami - mi wyszły raczej miękkie niżeli tak ładnie przyrumienione i twarde jak na zdjęciu. Będę dalej eksperymentował! ;)

    odpowiedz


Tarta ze szpinakiem

Tarta to niezwykle wdzięczny typ wypieku. Wyśmienicie smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Dowód na słuszność tego stwierdzenia stanowi oczywiście nasza tarta ze szpinakiem! Zanim bliżej się jej przyjrzymy… czy wiesz, skąd pochodzi przepis na ten smakowity wypiek? Otóż powstał on we Francji, choć cieszy się niemałą popularnością także w Ameryce. Tartę zwykle przygotowuje się z ciasta kruchego, drożdżowego oraz francuskiego. Wypieka się ją w niskiej formie z falowanymi brzegami, w której ciasto pokrywa dno oraz brzegi. Pomysł Kingi Paruzel to z kolei ciekawa wariacja na temat klasycznej tarty, ponieważ jej bazę stanowią bataty ze szpinakiem. Nie ma w niej tradycyjnego spodu – zastąpiono go właśnie słodkimi ziemniakami. To zaskakująca odmiana, idealna dla osób poszukujących innowacji w kuchni.

Dlaczego jeszcze warto ją wypróbować? Szpinak w połączeniu z jogurtem naturalnym tworzy delikatne, odrobinę gorzkawe połączenie. Z kolei bataty wyróżnia słodkość, która perfekcyjnie równoważy goryczkę szpinaku. W przepisie na tartę szpinakową znalazły się też suszone pomidory. Wnoszą one do kompozycji włoski charakter oraz kolejny ciekawy smak. Wszystko to sprawia, że tarta ze spodem z batatów zaspokoi gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. To jednak nie koniec zalet tej przepysznej potrawy. Tarta ze szpinakiem zachęca również bardzo smakowitym wyglądem. Wystarczy jedno spojrzenie, aby nabrać apetytu!

Planujesz serwować tartę gościom? Zapewniamy, że będzie prezentować się bez zarzutu. W końcu dania powinny zachwycać nie tylko smakiem! Właśnie dlatego bardzo ważny składnik szybkiej tarty ze szpinakiem to jajko. To produkt, który pojawia się w większości przepisów na tarty. Jego zadanie to zespolenie wszystkich składników tak, aby masa zyskała jednolitą, zwartą konsystencję podczas pieczenia. Dzięki temu krojenie gotowej tarty przebiega bez problemu, a każdy kawałek zachowuje odpowiednią formę na talerzu.

Tarta ze szpinakiem – przepis, z którym możesz zaszaleć!

Prezentowany przepis na tartę ze szpinakiem dopracowano w najdrobniejszych szczegółach. Kinga zadbała o balans smaków oraz staranne dopasowanie składników. Choć w razie potrzeby możesz wprowadzić do podanej receptury drobne modyfikacje. Zwłaszcza jeśli nie masz dostępu do któregoś z produktów. Przykładowo ważnym elementem tarty ze szpinakiem jest ser grana padano. Ten drobny akcent stanowi idealne dopełnienie kompozycji! To zasługa jego wyrazistego smaku – zresztą z tego względu często trafia on do zapiekanek, makaronów, a wiele osób chętnie jada go solo. Lecz gdyby był poza Twoim zasięgiem, nic straconego. Tarta szpinakowa uda się także z innym, zbliżonym do jego smaku serem. Co więc polecamy jako godne zastępstwo włoskiego przysmaku? Najpopularniejszy zamiennik grana padano to parmezan. To twardy włoski ser o intensywnym smaku.

Dobry pomysł to również tarta ze szpinakiem i fetą. Potrawa zyska dzięki niej nieco inny charakter, ale warto spróbować! Jeśli akurat masz fetę w lodówce i zależy Ci na jej wykorzystaniu, nie wahaj się. To ser, który doskonale komponuje się ze szpinakiem. Co więcej, pod wpływem obróbki cieplnej zyskuje bardzo przyjemną strukturę. Cóż, tarta z fetą i szpinakiem to strzał w dziesiątkę.

Tarta ze szpinakiem i serem autorstwa Kingi Paruzel nie zawiera mięsa. Nie oznacza to jednak, że nie możesz nieco zmienić przepisu pod tym kątem. Wybornie smakuje choćby tarta szpinakowa z kurczakiem. Masz ochotę na takie zestawienie składników? Przygotuj więc 2 duże piersi z kurczaka pokrojone w kostkę lub w plastry, 1 łyżkę oleju roślinnego, a także sól i pieprz do smaku. Wszystko gotowe? Zatem do dzieła! Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej, po czym dodaj pokrojone piersi z kurczaka. Całość podsmażaj przez około 5-7 minut, aż mięso zarumieni się z każdej strony. Kurczak powinien być w pełni przypieczony, ale nie przesuszony. Następnie zdejmij patelnię z ognia i pozostaw całość do ostygnięcia na kilka minut. Taki kurczak jest gotowy, by dodać go do podstawowego wariantu nadzienia szpinakowego.

Inny pomysł to tarta z mięsem mielonym i szpinakiem. Zaopatrz się w 400–500 g mięsa mielonego (wołowina, wieprzowina, drobiowe lub mieszanka mięs – wybór należy do Ciebie). Przygotuj też drobno posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku, łyżkę oleju oraz sól i pieprz. Kolejny krok to rozgrzanie na patelni tłuszczu oraz przysmażenie cebuli i czosnku. Dopiero po ich przygotowaniu przychodzi czas na wrzucenie na patelnię mięsa. Mieszaj je drewnianą łyżką, aby równomiernie rozłożyło się na patelni. Na końcu dopraw mięso solą i pieprzem, a po zdjęciu z ognia poczekaj, aż nieco wystygnie przed dodaniem go do tarty.

Szybka tarta ze szpinakiem – o czym pamiętać?

Przedstawiony przepis zalicza się do kategorii łatwych, lecz warto zatroszczyć się o szczegóły, które uczynią danie perfekcyjnym! Co musisz uwzględnić?

  • Tarta ze świeżym szpinakiem smakuje znakomicie. Nie oznacza to jednak, że nie uda się z liśćmi w wersji mrożonej. Wówczas wystarczy odpowiednio wydłużyć czas przygotowania szpinaku na patelni, aby zdążył się rozmrozić, a woda z niego odparowała. Ostatecznie nie wpłynie to znacząco na walory smakowe dania, dlatego bez obaw korzystaj z mrożonych liści.
  • Tarta na słono ze szpinakiem musi zawierać czosnek – składnik, który fantastycznie komponuje się z zielonymi liśćmi i właściwie zawsze występuje z nim w parze. Uwaga – gdyby praska do czosnku nie znajdowała się w Twojej kolekcji narzędzi kuchennych, wykorzystaj po prostu tarkę lub posiekaj ząbki za pomocą ostrego noża.
  • Naszą szybką tartę ze szpinakiem piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół. Przy czym pamiętaj, że urządzenia mogą się nieco różnić, dlatego najlepiej co jakiś czas kontrolować stan wypieczenia potrawy.
  • Aby tarta z fetą smakowała naprawdę wyśmienicie, zwróć uwagę na dobór składników. Postaw na produkty wysokiej jakości, możliwie najświeższe. Wszystko to ma wpływ na strukturę i smak wypieku.
  • Nasza tarta wytrawna ze szpinakiem nie ma klasycznego spodu z ciasta, ale i w tym wypadku musisz zabezpieczyć go przed przypalaniem. Użyj w tym celu papieru do pieczenia lub wysmaruj formę masłem i posyp mąką bądź bułką tartą.
  • Postaraj się równomiernie rozłożyć składniki na batatach, aby zyskać jednolity smak w każdym kawałku tarty ze szpinakiem.
  • Polecamy serwować tartę na ciepło, niemal natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Gdyby jednak nie została zjedzona za pierwszym podejściem, odstaw ją do lodówki. Następnie możesz zjeść ją na zimno bądź odgrzać w dowolny sposób. Dobry pomysł to umieszczenie tarty na krótko w piekarniku, ewentualnie w mikrofalówce.

Jak widać, tarta szpinakowa na spodzie z batatów to wyjątkowe danie! Koniecznie wypróbuj ją w naszej wersji, zgodnie ze wskazówkami Kingi. A kiedy przepis nie będzie miał już przed Tobą tajemnic, możesz spróbować wprowadzać rozmaite modyfikacje. Zachęcamy Cię także do zapoznania się z innymi przepisami z bogatej kolekcji Kuchni Lidla. Wśród nich znajdziesz mnóstwo oryginalnych pomysłów na tarty słodkie i wytrawne. Wariant z makiem, a może raczej z cukinią? Opcji nie brakuje, a każda z nich to prawdziwa gratka dla miłośników tego typu wypieków.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!