Tarta szpinakowa na spodzie z batatów

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • praskę do czosnku
  • krajalnicę (opcjonalnie)
  • ręcznik papierowy
  • formę o średnicy 20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół

KROK 1: SMAŻYMY SZPINAK

Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażymy około 5 minut.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY SZPINAKOWEJ

Masę szpinakową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jogurt, jajko, grana padano

i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 3: SMAŻYMY BATATY

Batat obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy krajalnicą lub za pomocą noża na plastry o grubości 2 mm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej plastry batatu aż do zarumienienia.

KROK 4: PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO FORMY

Przesmażone plastry odkładamy na ręcznik papierowy. Dno i boki formy wykładamy plastrami batata.

Wylewamy na nie masę szpinakową.

KROK 5: PIECZEMY TARTĘ

Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 40 minut, aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podajemy na ciepło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    942 dni temu
    Czym można zastąpić jajko? Większą ilością sera?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    942 dni temu
    Świetnym zamiennikiem dla jajka jest mielone siemię lniane. 1 łyżka siemienia lnianego połączona i wymieszana z 3 łyżkami wody, a następnie dodana do masy dobrze ściągnie całość. Zmiksowane tofu też jest dobrym rozwiązaniem w wytrawnych przepisach takich, jak ten :)
  • PATRYCZYSKO PATRYCZYSKO
    1029 dni temu
    Porcja dla 6 osób to przegięcie - zrobilem dla 4 gosci i bardzo mizernie. Masa szpinakowa prawie nie wystarczyła na rozłożenie po całej formie a batatów tez kupiłem więcej i dobrze bo bym nie wyłożył całej formy (a korzystam z krajalnicy). Generalnie bardzo źle dobrane proporcje i trzeba wszystkiego liczyć więcej ale smak pycha. Mnie przeciwnie do komentarza niżej wszystko się udało w piekarniku zrobić. Piekłem równo 40 minut z opcją góra dół.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1206 dni temu
    Tarta się nie ścieła, tylko się zważyła....Okropny przepis

    odpowiedz

  • PATRYCZYSKO PATRYCZYSKO
    1029 dni temu
    Myślę że problem może tkwić w jogurcie, który kupiłeś. Ja dodałem Bakoma Jogurt Naturalny gęsty 2,8% tłuszczu i wszystko wyszło super
  • Anna Anna
    1320 dni temu
    Rewelacyjny przepis! Była tarta, nie ma tarty... ;) Dziękuję!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1649 dni temu
    Danie wspaniałe! W mojej wersji dodałem jeszcze kurczaka pokrojonego w drobną kostkę 👌 Jedyne zastrzeżenie jakie mam do przepisu do wszystko związane z batatami - mi wyszły raczej miękkie niżeli tak ładnie przyrumienione i twarde jak na zdjęciu. Będę dalej eksperymentował! ;)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!