Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • praskę do czosnku
  • krajalnicę (opcjonalnie)
  • ręcznik papierowy
  • formę o średnicy 20 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C z funkcją grzania góra-dół

KROK 1: SMAŻYMY SZPINAK

Na patelnię wlewamy oliwę i szklimy na niej cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy szpinak i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Całość smażymy około 5 minut.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY SZPINAKOWEJ

Masę szpinakową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jogurt, jajko, grana padano

i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 3: SMAŻYMY BATATY

Batat obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy krajalnicą lub za pomocą noża na plastry o grubości 2 mm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy na niej plastry batatu aż do zarumienienia.

KROK 4: PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO FORMY

Przesmażone plastry odkładamy na ręcznik papierowy. Dno i boki formy wykładamy plastrami batatu.

Wylewamy na nie masę szpinakową.

KROK 5: PIECZEMY TARTĘ

Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 40 minut, aż masa stężeje i stanie się rumiana. Podajemy na ciepło.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    32 dni temu
    Danie wspaniałe! W mojej wersji dodałem jeszcze kurczaka pokrojonego w drobną kostkę 👌 Jedyne zastrzeżenie jakie mam do przepisu do wszystko związane z batatami - mi wyszły raczej miękkie niżeli tak ładnie przyrumienione i twarde jak na zdjęciu. Będę dalej eksperymentował! ;)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram