Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wałek
- papier do pieczenia
- ok. 300 g suchego ryżu lub grochu do obciążenia ciasta
- formę do tarty o średnicy 26 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO
Mąkę łączymy na blacie z zimnym masłem, oprószamy solą. Siekamy nożem, aż składniki się połączą. Dodajemy żółtka i śmietanę.
Ciasto zagniatamy chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji i formujemy z niego kulę, którą następnie delikatnie rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia.
Krok 2: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Placek ciasta oprószamy mąką i przekładamy do formy – stroną z mąką do dołu. Ciasto dociskamy do dna i ścianek formy, a jego nadmiar ścinamy.
Nakłuwamy ciasto widelcem, nakrywamy arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem lub grochem. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut.
Krok 3: PIECZEMY SPÓD TARTY
Schłodzony spód tarty pieczemy z obciążeniem ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy na chwilę, by lekko przestygł.
Krok 4: PARZYMY FASOLKĘ
Fasolkę parzymy we wrzącej wodzie ok. 5-6 minut – do momentu, aż będzie miękka. Po tym czasie odcedzamy ją na sitku i przez chwilę hartujemy w wodzie z lodem. Wyjmujemy i odstawiamy.
Krok 5: PRZESMAŻAMY BOCZEK I WARZYWA
Boczek pokrojony na duże kawałki przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni, aż stanie się złoty i chrupiący.
Dodajemy 2 cebule pokrojone w grubą kostkę, grubo posiekaną białą część pora i szczypior z 2 dymek oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy na małym, aż warzywa się zarumienią.
Przesmażone warzywa z boczkiem zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni po boczku układamy połówki pozostałych 2 cebul i podsmażamy je na rumiany kolor i odkładamy na później.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY PŁYNNĄ CZĘŚĆ FARSZU
Żółtka łączymy w misce z jajkiem i śmietanką. Doprawiamy solą, białym pieprzem i roztartym w dłoniach suszonym tymiankiem. Mieszamy.
Upieczony, przestudzony spód wypełniamy przesmażonymi warzywami z boczkiem i fasolką, a następnie zalewamy płynną częścią farszu. Na wierzchu układamy listki świeżej bazylii.
Krok 7: PIECZEMY I PODAJEMY TARTĘ
Tartę pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
Po upieczeniu dekorujemy podsmażonymi połówkami cebulek i grubo posiekanym szczypiorem z dymki wymieszanym z oliwą. Przed krojeniem studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z kiszoną kapustą
Szukasz przepisu na oryginalną tartę? Przygotuj wersję z kiszoną kapustą i daktylami!
Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
Lubisz kurki i warzywa? Upiecz je na kruchym spodzie korzystając z przepisu Darii na wyjątkową tartę. Zasmakuje każdemu!
Tarta szpinakowa na spodzie z batatów
Szpinak i bataty to doskonałe połączenie, które świetnie sprawdzi się w tarcie. Koniecznie wypróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Świąteczne pierniczki
- Sernik piernikowy
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kompot z suszu z cytryną
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Pieczona ryba po grecku
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1380 dni temu
Czy można coś zrobić z upieczona fasolą, która była obciaznikiem dla spody tarty? W duchu zero waste, nie chciałabym jej wyrzucać, ale taka upieczona chyba na nic się nie przyda?
odpowiedz
1380 dni temu
AnnaJo, taką fasolę możesz przechować i używać wiele razy do tego celu. Nic złego się z nią nie stanie: nie przypiecze się, nie straci swoich właściwości ani wartości.
1450 dni temu
To pieczemy 15 min czy 30-40? 🤔
odpowiedz
1450 dni temu
Moha24, spód tarty pieczemy 15 minut, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wypełniamy go farszem, a całość ponownie zapiekamy przez 30-40 minut. W drugim przypadku podajemy zakres czasu, który należy poświęcić na pieczenie całej tarty, mając świadomość, że możliwości piekarników są różne. Po 30 minutach możesz sprawdzić, czy płynna część farszu zestaliła się i czy wierzch tarty nie jest mocno przypieczony. Jeśli tarta będzie potrzebowała trochę więcej czasu, daj jej dodatkowe 10 minut.
1448 dni temu
W filmiku jest zapiekanie z farszem 12-15 min
1435 dni temu
Podpiekamy 15 min spód tarty, a później pieczemy całość jeszcze 30-40 min
1597 dni temu
Bardzo dobry przepis:) Polecam dodać do ciasta kruchego trochę mniej masła żeby nie było takie tluste - i podsmażyć boczek bez oleju. Boczek odda swój aromat i tłuszcz przez co nic się nie przypali:)
odpowiedz
1978 dni temu
Fasolkę? Na parowarze gotuję. Mężowi potem daję z bułeczką na masełku, sama jem nawet bez soli. Ma własny smak, uwielbiam.
odpowiedz
1978 dni temu
Brzmi pysznie! :)