zobacz film Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wałek
  • papier do pieczenia
  • ok. 300 g suchego ryżu lub grochu do obciążenia ciasta
  • formę do tarty o średnicy 26 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 220°C

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO

Mąkę łączymy na blacie z zimnym masłem, oprószamy solą. Siekamy nożem, aż składniki się połączą. Dodajemy żółtka i śmietanę.

Ciasto zagniatamy chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji i formujemy z niego kulę, którą następnie delikatnie rozwałkowujemy na arkuszu papieru do pieczenia.

Krok 2: PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

Placek ciasta oprószamy mąką i przekładamy do formy – stroną z mąką do dołu. Ciasto dociskamy do dna i ścianek formy, a jego nadmiar ścinamy.

Nakłuwamy ciasto widelcem, nakrywamy arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem lub grochem. Wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut.

Krok 3: PIECZEMY SPÓD TARTY

Schłodzony spód tarty pieczemy z obciążeniem ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy na chwilę, by lekko przestygł.

Krok 4: PARZYMY FASOLKĘ

Fasolkę parzymy we wrzącej wodzie ok. 5-6 minut – do momentu, aż będzie miękka. Po tym czasie odcedzamy ją na sitku i przez chwilę hartujemy w wodzie z lodem. Wyjmujemy i odstawiamy.

Krok 5: PRZESMAŻAMY BOCZEK I WARZYWA

Boczek pokrojony na duże kawałki przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni, aż stanie się złoty i chrupiący.

Dodajemy 2 cebule pokrojone w grubą kostkę, grubo posiekaną białą część pora i szczypior z 2 dymek oraz czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy na małym, aż warzywa się zarumienią.

Przesmażone warzywa z boczkiem zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni po boczku układamy połówki pozostałych 2 cebul i podsmażamy je na rumiany kolor i odkładamy na później.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY PŁYNNĄ CZĘŚĆ FARSZU

Żółtka łączymy w misce z jajkiem i śmietanką. Doprawiamy solą, białym pieprzem i roztartym w dłoniach suszonym tymiankiem. Mieszamy.

Upieczony, przestudzony spód wypełniamy przesmażonymi warzywami z boczkiem i fasolką, a następnie zalewamy płynną częścią farszu. Na wierzchu układamy listki świeżej bazylii.

Krok 7: PIECZEMY I PODAJEMY TARTĘ

Tartę pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

Po upieczeniu dekorujemy podsmażonymi połówkami cebulek i grubo posiekanym szczypiorem z dymki wymieszanym z oliwą. Przed krojeniem studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • AnnaJo AnnaJo
    1380 dni temu
    Czy można coś zrobić z upieczona fasolą, która była obciaznikiem dla spody tarty? W duchu zero waste, nie chciałabym jej wyrzucać, ale taka upieczona chyba na nic się nie przyda?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1380 dni temu
    AnnaJo, taką fasolę możesz przechować i używać wiele razy do tego celu. Nic złego się z nią nie stanie: nie przypiecze się, nie straci swoich właściwości ani wartości.
  • Moha24 Moha24
    1450 dni temu
    To pieczemy 15 min czy 30-40? 🤔

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1450 dni temu
    Moha24, spód tarty pieczemy 15 minut, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wypełniamy go farszem, a całość ponownie zapiekamy przez 30-40 minut. W drugim przypadku podajemy zakres czasu, który należy poświęcić na pieczenie całej tarty, mając świadomość, że możliwości piekarników są różne. Po 30 minutach możesz sprawdzić, czy płynna część farszu zestaliła się i czy wierzch tarty nie jest mocno przypieczony. Jeśli tarta będzie potrzebowała trochę więcej czasu, daj jej dodatkowe 10 minut.
  • Moha24 Moha24
    1448 dni temu
    W filmiku jest zapiekanie z farszem 12-15 min
  • Ala Ala
    1435 dni temu
    Podpiekamy 15 min spód tarty, a później pieczemy całość jeszcze 30-40 min
  • karolk karolk
    1597 dni temu
    Bardzo dobry przepis:) Polecam dodać do ciasta kruchego trochę mniej masła żeby nie było takie tluste - i podsmażyć boczek bez oleju. Boczek odda swój aromat i tłuszcz przez co nic się nie przypali:)

    odpowiedz

  • Julian007 Julian007
    1978 dni temu
    Fasolkę? Na parowarze gotuję. Mężowi potem daję z bułeczką na masełku, sama jem nawet bez soli. Ma własny smak, uwielbiam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1978 dni temu
    Brzmi pysznie! :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!