
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg)
- rozdrabniacz
- sitko
- ręcznik papierowy
- foremkę do tarty 10 x 35 cm
Uwaga! 8 godzin przed przygotowaniem jogurt grecki należy przełożyć na sitko wyłożone 3-4 warstwami ręcznika papierowego. Sitko należy umieścić nad miską i włożyć do lodówki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Za pomocą miksera mieszamy składniki: masło, mąkę, cukier i sól. Kiedy powstanie kaszka, dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto.
KROK 2: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim foremkę do tarty. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę.
KROK 3: PIECZEMY SPÓD TARTY
Po tym czasie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Jogurt przekładamy z sitka do rozdrabniacza. Dodajemy chałwę i wszystko miksujemy na gładki krem. Gotowy krem rozsmarowujemy na spodzie tarty. Dekorujemy pistacjami i polewamy miodem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Mini burgery
- Ryba po japońsku
- Kutia
- Ryba z piekarnika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Przekąski sylwestrowe
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Piernik świąteczny
- Uszka z grzybami
- Makówki śląskie
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierniki
- Jajka na miękko
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)