Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg)
- rozdrabniacz
- sitko
- ręcznik papierowy
- foremkę do tarty 10 x 35 cm
Uwaga! 8 godzin przed przygotowaniem jogurt grecki należy przełożyć na sitko wyłożone 3-4 warstwami ręcznika papierowego. Sitko należy umieścić nad miską i włożyć do lodówki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Za pomocą miksera mieszamy składniki: masło, mąkę, cukier i sól. Kiedy powstanie kaszka, dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto.
KROK 2: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim foremkę do tarty. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę.
KROK 3: PIECZEMY SPÓD TARTY
Po tym czasie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Jogurt przekładamy z sitka do rozdrabniacza. Dodajemy chałwę i wszystko miksujemy na gładki krem. Gotowy krem rozsmarowujemy na spodzie tarty. Dekorujemy pistacjami i polewamy miodem.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta makowa z gruszkami
Mak w słodkiej odsłonie to prawdziwy smak świąt. Wykorzystaj go do przygotowania pysznej tarty makowej z gruszkami w pomarańczowym syropie. Będzie fantastyczną ozdobą stołu!
Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
Nie ma nic prostszego i szybszego niż wegańska tarta na spodzie z pysznym waniliowym serkiem i owocami. Spróbuj i daj się przekonać!
Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!
Sernik chałwowy
Paweł Małecki przygotował deser, który pokochają wszyscy fani chałwy! Sernik chałwowy na kakaowo-orzechowym spodzie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel makowy
- Faszerowane jajka z pistacjami
- Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
- Baklawa grecka
- Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami
- Placki ziemniaczane z purée ze świeżych truskawek
- Sernik chałwowy
- Jaglanka z truskawkami i chałwą
- Tarta z warzywami na patelnię
- Tatar z łososia wędzonego z ziołową sałatką ogórkową
- Fondant czekoladowy – lava cake
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
- Omlet z wędzonym łososiem i awokado
- Szakszuka z kaszą pęczak
- Słodki bufet Pawła Małeckiego
- Smażony seler z boczkiem i migdałami
- Faszerowany kurczak pieczony w całości
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Sałatka bawarska z kapusty
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Ciasteczka jaglano-kokosowe
- Smażone mleko z sosem żurawinowym
- Pigs in a blanket, czyli parówki w cieście
- Pizza hawajska
- Czekoladki z masłem orzechowym
- Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Wieniec z Frankfurtu
- Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)