Tarta z kremem chałwowym

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C (termoobieg)
  • rozdrabniacz
  • sitko
  • ręcznik papierowy
  • foremkę do tarty 10 x 35 cm

Uwaga! 8 godzin przed przygotowaniem jogurt grecki należy przełożyć na sitko wyłożone 3-4 warstwami ręcznika papierowego. Sitko należy umieścić nad miską i włożyć do lodówki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Za pomocą miksera mieszamy składniki: masło, mąkę, cukier i sól. Kiedy powstanie kaszka, dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto.

KROK 2: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim foremkę do tarty. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę.

KROK 3: PIECZEMY SPÓD TARTY

Po tym czasie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Jogurt przekładamy z sitka do rozdrabniacza. Dodajemy chałwę i wszystko miksujemy na gładki krem. Gotowy krem rozsmarowujemy na spodzie tarty. Dekorujemy pistacjami i polewamy miodem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!