Lemon curd
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • szczoteczkę
  • tarkę z drobnymi oczkami
  • rondelek
  • słoik o pojemności ok. 600 ml
  • trzepaczkę
  • miskę
  • miseczkę
  • sito o małych oczkach
  • wyciskacz do cytrusów

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNY

Do miski wlewamy wrzącą wodę. Wkładamy do niej cytryny na kilka minut. Następnie szczoteczką szorujemy cytryny, aby pozbyć się nieczystości. Ponownie płuczemy cytryny we wrzątku. Do miseczki ścieramy skórkę z tak umytych oraz osuszonych cytryn, a potem wyciskamy z nich sok i przecedzamy go przez sito.

KROK 2: PRZYRZĄDZAMY BAZĘ

Do rondelka wbijamy jajka (3 całe i 2 żółtka) oraz cukier i mieszamy, aż wszystko się połączy. Podgrzewamy całość na małym ogniu i cały czas mieszamy.

KROK 3: DODAJEMY MASŁO ORAZ SOK Z CYTRYNY

Do masy z cukru i jajek dodajemy masło oraz wyciśnięty sok z cytryny. Mieszamy, aż całość zgęstnieje. Gdy krem zacznie wrzeć, ściągamy go z kuchenki, aby się nie zwarzył.

KROK 4: PRZECIERAMY KREM PRZEZ SITO

Tak przygotowany krem przecieramy przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek i uzyskać maksymalnie gładką konsystencję.

KROK 5: DODAJEMY SKÓRKĘ Z CYTRYNY

Do gotowego kremu dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy.

KROK 6: PRZEKŁADAMY KREM DO SŁOIKA

Krem przekładamy do czystego i suchego słoika. Zakręcamy i studzimy — najpierw w temperaturze pokojowej, a potem w lodówce. Po 4-5 godzinach krem będzie gotowy do zjedzenia. Lemon curd możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Lemon curd — co to?

Lemon curd to aksamitna i intensywnie cytrusowa pasta, której historia zaczyna się XVIII wieku w Wielkiej Brytanii. Początkowo angielski krem cytrynowy był wytwarzany w małych ilościach i serwowany jako alternatywa dla dżemu, podawany z chlebem lub bułeczkami podczas popołudniowej herbaty.  Na początku przyrządzano go z cukru, soku z cytryny i mąki, a z czasem mąkę zastąpiono jajkami. W przeciwieństwie do dżemów, lemon curd nie był tak trwały, ponieważ jego podstawowe składniki — sok cytrynowy, żółtka jaj i cukier — nie zawierały konserwantów. Dlatego tworzono go na świeżo i przechowywano w chłodnych miejscach. Z czasem, dzięki chłodnictwu, możliwe stało się jego dłuższe przechowywanie, co przyczyniło się do wzrostu jego popularności i nowych zastosowań w kuchni.

Popularność cytrynowego curdu nie jest przypadkowa — jego wyjątkowy, orzeźwiający smak sprawia, że świetnie sprawdza się zarówno jako smarowidło, jak i dodatek do deserów. Jego skład jest dość prosty, ale kluczowy dla konsystencji i intensywności smaku. Współcześnie krem lemon curd przyrządza się z soku i skórki cytrynowej, jaj, cukru oraz masła, które nadaje mu jedwabistą konsystencję. Gdy jajka i sok cytrynowy są podgrzewane, krem zaczyna gęstnieć, tworząc gładką pastę o głębokiej kwasowości, co wyróżnia go spośród innych kremów.

Z biegiem lat lemon curd stał się inspiracją także dla innych kuchni. W słonecznej Italii krem ten jest wyjątkowo popularny. Włoski krem cytrynowy dodawany jest do wszelkiego rodzaju deserów — ciast, ciasteczek i innych wypieków. Mimo że curd cytrynowy początkowo był typowym produktem brytyjskim, dziś można go spotkać na całym świecie. Jego kremowa, gładka konsystencja i wyrazisty cytrusowy smak sprawiają, że idealnie nadaje się do tart, ciastek, serników, a także jako dodatek do lodów czy gofrów.

Lemon curd — przepis

Jak przygotować się do przyrządzenia lemon curd? Aby stworzyć doskonały lemon curd krem cytrynowy, zacznij od przygotowania cytryn. Owoce pokrywane są cienką warstwą wosku, która zabezpiecza je przed psuciem podczas transportu, dlatego należy je dobrze oczyścić. Aby usunąć wosk, cytryny trzeba sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką, a potem opłukać. Do tego przepisu warto wykorzystać cytryny bio, których skórka nie jest traktowana konserwantami. Takie cytryny znajdziesz na Ryneczku Lidla. Po oczyszczeniu i osuszeniu cytryn możemy przystąpić do wyciskania soku oraz ścierania skórki, które są kluczowe w tworzeniu wyrazistego smaku tego wyjątkowego kremu.

Tworząc przepis na lemon curd, spotkasz się z różnymi technikami wykorzystania jaj. Niektórzy preferują użycie wyłącznie żółtek, co pozwala uzyskać bardziej aksamitną i gęstą konsystencję. W naszym przepisie używamy zarówno żółtek, jak i całych jaj, aby nadać kremowi nieco lekkości. Niezależnie od tego, czy przyrządzisz lemon curd na samych żółtkach, czy zgodnie z naszym przepisem, ważne jest, abyś używał do przepisu świeżych jajek.

Jakie akcesoria będą potrzebne do zrobienia kremu? Do wykonania szybkiego kremu cytrynowego potrzebujesz kilku podstawowych narzędzi kuchennych. Przyda się rondel z grubym dnem, który pozwoli na równomierne podgrzewanie składników oraz trzepaczka lub silikonowa łopatka do mieszania masy. Konieczny będzie również sitko, przez które przeciśniesz gotowy krem, aby pozbyć się ewentualnych grudek lub fragmentów ugotowanego jajka. Do przygotowania cytryn niezbędna będzie także tarka do skórki oraz wyciskacz. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i akcesoriom bez trudu wykonasz nasz przepis na bajeczny krem cytrynowy, który zachwyci smakiem i konsystencją.

Krem cytrynowy — jakie jest jego zastosowanie?


Krem lemon curd do tortu to doskonały wybór, który świetnie nadaje się jako przełamanie słodyczy w wypiekach. Możesz go wykorzystać jako warstwę w torcie, łącząc go z biszkoptem, dzięki czemu powstanie wyrazisty krem cytrynowy do tortu na bazie masła, idealny na każdą okazję. Jest również znakomitą bazą do stworzenia lżejszych mas, takich jak mus cytrynowy do tortu, który doskonale pasuje do owocowych i śmietankowych kompozycji. Jego intensywny smak cytrynowy dodaje charakteru i nadaje wyjątkowego aromatu deserom.

Oprócz tortów, krem cytrynowy jest niezastąpiony w przygotowywaniu deserów z ciasta kruchego - nadaje się do tarty czy kruchych ciasteczek. Ta puszysta masa cytrynowa sprawdzi się rewelacyjnie nie tylko do tortu, czy tart, ale również jako nadzienie do biszkoptowych ciastek, rogalików lub babeczek, dodając im świeżości. Naszego prostego kremu cytrynowego możesz użyć do nadziewania ptysi czy eklerków, które nabiorą dzięki temu nowego charakteru. Lemon curd pasuje również jako dodatek do naleśników, gofrów czy porannej owsianki, stając się elementem codziennych posiłków.

Dzięki swojej uniwersalności, krem cytrynowy lemon curd można połączyć z innymi składnikami, tworząc wyjątkowe kompozycje smakowe. Na przykład lemon curd używany do tortu możesz połączyć z mascarpone, aby uzyskać delikatny, kremowy efekt lub z bitą śmietaną, by przygotować leciutki, ale nadal wyrazisty krem cytrynowy do biszkoptu. Dodając do niego owoce, takie jak maliny czy borówki, uzyskasz wyjątkowe nadzienie, które zaskoczy smakiem i wizualnie wzbogaci wypiek.

Jak zrobić lemon curd?

Jak zrobić lemon curd krok po kroku? Zacznij od dokładnego przygotowania cytryn — to klucz do sukcesu, jeśli zależy nam na idealnym smaku i konsystencji. Świeżo wyciśnięty sok oraz starta skórka są podstawą intensywnego smaku cytrynowego kremu do tortu i innych wypieków. Kolejnym etapem jest stworzenie bazy jajecznej. Mieszając jajka i cukier w rondelku, należy podgrzewać masę na małym ogniu, pilnując, by się nie zagotował — zbyt wysoka temperatura może spowodować ścięcie jajek i powstanie grudek.

Na co uważać podczas przygotowywania lemon curd? Podczas dodawania masła i soku z cytryny do jajeczno-cukrowej bazy istotne jest ciągłe mieszanie. Zbyt szybkie podgrzewanie może sprawić, że krem się zwarzy, co utrudni uzyskanie gładkiej konsystencji. Gdy masa zgęstnieje i pojawią się pierwsze oznaki wrzenia, należy od razu zdjąć ją z kuchenki. Przetarcie gotowego kremu przez sito to krok, którego nie możesz pominąć — w ten sposób pozbędziesz się wszystkich grudek i uzyskasz idealnie aksamitny krem z lemon curd. Gotowy prosty krem cytrynowy przechowuj w szczelnym słoiku, dzięki czemu długo zachowa świeżość. Taki krem cytrynowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciasta i innych deserów.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!