
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
- rondelek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: UBIJAMY MASŁO, MARAKUJĘ I JAJKA
Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z miąższem z marakui i solą. W misce przez chwilę ubijamy cukier, żółtka i jajko. Garnek z masłem zdejmujemy z ognia i kilka łyżek gotowej masy dodajemy do ubitych jajek, cały czas ubijając. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy obie masy będą połączone.
KROK 2: GOTUJEMY GOTOWĄ MASĘ
Całą mieszankę wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy przez około 5-8 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
KROK 3: SCHŁADZAMY CURD W LODÓWCE
Gotową masę przelewamy do słoika i przykrywamy folią, aby nie powstała skorupka (kożuch). Schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Piernik świąteczny
- Krokiety z mięsem
- Makowiec japoński
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
- Klasyczna sałatka grecka
- Sernik pistacjowy
- Nuggetsy z kurczaka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka gyros
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Łazanki
- Boczek pieczony
- Ryba z piekarnika
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1257 dni temu
Ile mniej więcej trzeba sztuk marakuji na 170g?
Odpowiedz
1255 dni temu
Moniko, marakuja bez skóry waży średnio 30 gramów, więc w tym przepisie potrzebujesz około 5-6 sztuk.