Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
- rondelek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: UBIJAMY MASŁO, MARAKUJĘ I JAJKA
Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z miąższem z marakui i solą. W misce przez chwilę ubijamy cukier, żółtka i jajko. Garnek z masłem zdejmujemy z ognia i kilka łyżek gotowej masy dodajemy do ubitych jajek, cały czas ubijając. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy obie masy będą połączone.
KROK 2: GOTUJEMY GOTOWĄ MASĘ
Całą mieszankę wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy przez około 5-8 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
KROK 3: SCHŁADZAMY CURD W LODÓWCE
Gotową masę przelewamy do słoika i przykrywamy folią, aby nie powstała skorupka (kożuch). Schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Zobacz podobne
przepisy
Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
Masz ochotę na deser? Wypróbuj mus cytrynowy z galaretką pomarańczową i cytrynową kruszonką według Pawła Małeckiego!
Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.
Lody wegańskie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować lody wegańskie! Bananowe z dodatkiem masła orzechowego i jeżynowe obsypane pistacjami!
Mus miętowy z limonką
Orzeźwienie i słodycz – idealne połączenie dla tych, którzy szukają deseru na upalne dni. Miętowy mus z limonką z przepisu Pawła doskonale sprawdza się w tej roli!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Konfitura cytrynowa
- Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
- Marmolada z pomarańczy
- Pozytywnie zakręcone bananowe smoothie
- Makaron z pieczonymi pomidorami
- Halloweenowe muffiny z czekoladą
- Sałatka grecka z makaronem z cukinii
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Rollsy z warzywami i sosem orzechowym
- Wegański makaron z sosem z pieczonej papryki
- Wytrawny crème brûlée z czarnym kawiorem
- Cukier waniliowy
- Roladki z bakłażana z farszem orzechowym
- Kiszona sałatka z warzyw na ostro
- Warzywna potrawka w aromatycznym sosie
- Sałatka z chlebem figowym i szynką
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Śląskie makówki
- Wegańskie makiełki
- Wegański bekon z tempehu
- Lody truskawkowo-miętowe
- Kule lodowe z niespodzianką
- Wegetariańskie hot dogi
- Kurki marynowane na 2 sposoby
- Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
- Sos tzatziki
- Chipsy grana padano z kawiorem
- Tornado dog
- Zielone tosty francuskie
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
928 dni temu
Ile mniej więcej trzeba sztuk marakuji na 170g?
odpowiedz
927 dni temu
Moniko, marakuja bez skóry waży średnio 30 gramów, więc w tym przepisie potrzebujesz około 5-6 sztuk.