
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- mikser
- rondelek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: UBIJAMY MASŁO, MARAKUJĘ I JAJKA
Masło rozpuszczamy w rondelku wraz z miąższem z marakui i solą. W misce przez chwilę ubijamy cukier, żółtka i jajko. Garnek z masłem zdejmujemy z ognia i kilka łyżek gotowej masy dodajemy do ubitych jajek, cały czas ubijając. Czynność powtarzamy do momentu, kiedy obie masy będą połączone.
KROK 2: GOTUJEMY GOTOWĄ MASĘ
Całą mieszankę wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy przez około 5-8 minut, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu.
KROK 3: SCHŁADZAMY CURD W LODÓWCE
Gotową masę przelewamy do słoika i przykrywamy folią, aby nie powstała skorupka (kożuch). Schładzamy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Kotlet pożarski – przepis
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
- Ajwar
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
- Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Butter chicken
- Ziemniaki z grilla
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
1206 dni temu
Ile mniej więcej trzeba sztuk marakuji na 170g?
odpowiedz
1205 dni temu
Moniko, marakuja bez skóry waży średnio 30 gramów, więc w tym przepisie potrzebujesz około 5-6 sztuk.