
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY I PIECZEMY WARZYWA
Dynię i korzeń pietruszki obieramy. Dynię kroimy w dość dużą kostkę, a pietruszkę w talarki. Pokrojone warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane warzywa pieczemy przez ok. 30 minut.
KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ I GRZYBY
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Do oliwy rozgrzanej na patelni dodajemy masło i pokrojoną cebulkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki i przesmażamy razem z cebulką.
WSKAZÓWKA! Lepiej nie mieszać grzybów podczas podsmażania, przynajmniej do momentu, aż się zezłocą, dzięki temu puszczą mniej wody.
KROK 3: DOPRAWIAMY FARSZ
Seler naciowy kroimy w kawałki. Czosnek miażdżymy nożem i dość drobno siekamy. Warzywa dodajemy do przesmażonych pieczarek. Następnie przyprawiamy całość przyprawą do kurczaka i pastą miso.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
Do warzyw dodajemy mąkę i przesmażamy ją przez chwilę. Następnie dolewamy bulion i mleko.
KROK 5: ŁĄCZYMY SOS Z PIECZONYMI WARZYWAMI
Z piekarnika wyjmujemy upieczoną dynię i pietruszkę. Po chwili do gotującego się sosu dokładamy jarmuż, mrożony groszek z marchewką, a także upieczoną dynię i pietruszkę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pietruszkę dość drobno siekamy i również dodajemy do sosu.
KROK 6: PIECZEMY BEZMIĘSNY PIE
Po wyjęciu warzyw z piekarnika zwiększamy temperaturę do 200°C. Jajko bełtamy w małej miseczce. Warzywa w sosie przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy ciastem francuskim.
WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto będzie zbyt mocno wychodzić poza brzegi naczynia żaroodpornego, można je odciąć, zawinąć w papier dołączony do opakowania i zachować w lodówce do wykorzystania przy innym przepisie.
Ciasto przytwierdzamy do brzegów naczynia żaroodpornego, dociskając je widelcem. Następnie na powierzchni ciasta wykrawamy krzyżyki lub inne ulubione wzory, aby z nadzienia mogła swobodnie uchodzić para. Zapiekankę smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy przez ok. 30 minut.
Gotową zapiekankę chwilę studzimy i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
Delikatny mięsny farsz zawinięty w plastry bakłażana, a do tego serowa okrasa – przepis na zapiekankę doskonałą!

Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.


Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.

Zobacz przepisy
na święta
- Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
- Obwarzanki – przepis
- Tradycyjna pascha wielkanocna
- Cake pops: ciastka na patyku
- Drożdżowe zajączki
- Klasyczny sernik
- Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
- Wiosenne jajka przepiórcze
- Wielkanocna brioszka
- Mazurek orzech laskowy (Gianduia)
- Ciastka jak jajka sadzone
- Faszerowane jajka jak kurczaczki
- Mazurek miodowo-orzechowy
- Kotleciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
- Klasyczny mus czekoladowy
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Wegański sos tatarski
- Deser pascha w 10 minut
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
156 dni temu
Dziś zrobiłem Bezmięsny pie. Wyszedł GENIALNIE !!!!!!! Naprawde super. Dziękuje za pomysł i przepis. Pozdrawiam serdecznie.
odpowiedz
476 dni temu
Bardzo dobre. Tylko wkładanie zimnego naczynia żaroodpornego do rozgrzanego piekarnika grozi jego destrukcją
odpowiedz
760 dni temu
Zamiast "pie"moznaby użyc "placek"albo "pierog". Mniej raziłoby w oczy.
odpowiedz