zobacz film Bezmięsny pie

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania:

KROK 1: KROIMY I PIECZEMY WARZYWA

Dynię i korzeń pietruszki obieramy. Dynię kroimy w dość dużą kostkę, a pietruszkę w talarki. Pokrojone warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane warzywa pieczemy przez ok. 30 minut.

KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ I GRZYBY

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę. Do oliwy rozgrzanej na patelni dodajemy masło i pokrojoną cebulkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki i przesmażamy razem z cebulką.

WSKAZÓWKA! Lepiej nie mieszać grzybów podczas podsmażania, przynajmniej do momentu, aż się zezłocą, dzięki temu puszczą mniej wody.

KROK 3: DOPRAWIAMY FARSZ

Seler naciowy kroimy w kawałki. Czosnek miażdżymy nożem i dość drobno siekamy. Warzywa dodajemy do przesmażonych pieczarek. Następnie przyprawiamy całość przyprawą do kurczaka i pastą miso.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

Do warzyw dodajemy mąkę i przesmażamy ją przez chwilę. Następnie dolewamy bulion i mleko.

KROK 5: ŁĄCZYMY SOS Z PIECZONYMI WARZYWAMI

Z piekarnika wyjmujemy upieczoną dynię i pietruszkę. Po chwili do gotującego się sosu dokładamy jarmuż, mrożony groszek z marchewką, a także upieczoną dynię i pietruszkę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pietruszkę dość drobno siekamy i również dodajemy do sosu.

KROK 6: PIECZEMY BEZMIĘSNY PIE

Po wyjęciu warzyw z piekarnika zwiększamy temperaturę do 200°C. Jajko bełtamy w małej miseczce. Warzywa w sosie przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy ciastem francuskim.

WSKAZÓWKA! Jeśli ciasto będzie zbyt mocno wychodzić poza brzegi naczynia żaroodpornego, można je odciąć, zawinąć w papier dołączony do opakowania i zachować w lodówce do wykorzystania przy innym przepisie.

Ciasto przytwierdzamy do brzegów naczynia żaroodpornego, dociskając je widelcem. Następnie na powierzchni ciasta wykrawamy krzyżyki lub inne ulubione wzory, aby z nadzienia mogła swobodnie uchodzić para. Zapiekankę smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy przez ok. 30 minut.

Gotową zapiekankę chwilę studzimy i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    176 dni temu
    Bardzo dobre. Tylko wkładanie zimnego naczynia żaroodpornego do rozgrzanego piekarnika grozi jego destrukcją

    odpowiedz

  • Joanna McC Joanna McC
    460 dni temu
    Zamiast "pie"moznaby użyc "placek"albo "pierog". Mniej raziłoby w oczy.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!