Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 35 x 25 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY I DOPRAWIAMY MLEKO
Czosnek kroimy w plasterki. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy majeranek i czosnek. Całość podgrzewamy, dodajemy 30 g masła w kawałkach, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby odrobinę przestygło.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MLECZNO-JAJECZNĄ
W misce dokładnie mieszamy jajka, uważając, aby ich nie ubić. Kiedy jajka będą dobrze wymieszane, cały czas mieszając, wlewamy powoli ciepłe mleko. Uważamy, aby jajka się nie ugotowały. Całość mieszamy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy.
KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI PUDDINGU
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą, tak aby pokryła ścianki naczynia. Croissanty rwiemy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wraz z pokrojoną na mniejsze kawałki szynką i szpinakiem. Całość mieszamy i zalewamy masą mleczno-jajeczną.
WSKAZÓWKA! Zamiast croissantów można wykorzystać dowolne pieczywo. Należy umieścić go w naczyniu tyle, by masa mleczno-jajeczna prawie całkowicie je pokryła.
KROK 4: PIECZEMY PUDDING
Brie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, a roquefort rwiemy na mniejsze kawałki. Oba sery układamy na wierzchu puddingu. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Pudding podajemy jeszcze gorący.
Zobacz podobne
przepisy
Pudding kokosowy z chia i granatem
Paweł Małecki również nie stroni od słodkości w fit wydaniu. Pudding z chia możesz podać jako deser lub zjeść na śniadanie!
Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
Zobacz, jak przygotować ryż na słodko. Z dodatkiem kardamonu i z sałatką z mango oraz truskawek.
Pudding z letnich owoców
Łatwy w przygotowaniu deser, doskonały na upalne dni! Wypróbuj przepis na pudding z letnich owoców!
Pudding chlebowy
Sposób na ciepłe śniadanie lub podwieczorek – pudding chlebowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
- Ciasteczka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą
- Sałatka z roszponki i pomidorów
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Pudding chlebowy
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Tumbet
- Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
- Ryż na mleku z jabłkiem
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Czekoladowe tiramisu z truskawkami
- Klasyczna jajecznica
- Kisiel gryczany z sosem miodowo-cytrynowym
- Sałatka z pieczonych buraków z sosem z pędów sosny
- Purée z pieczonych ziemniaków
- Słońce z ciasta francuskiego z serem camembert
- Pieczona makrela w chlebku pita
- Kanapkowe szaszłyki
- Kolacja malucha – kotleciki rybne z warzywami
- Klasyczne croquetas z szynką serrano
- Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
- Tort jeżynowy z czerwoną porzeczką
- Mątwa w białym winie
- Lunchbox z pastą z ciecierzycy
- Kapuśniak z kimchi
- Stek ze schabu z dzika z miętą i tymiankiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
384 dni temu
Masa się zwarzyła :(
odpowiedz