zobacz film Wytrawny pudding chlebowy

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 35 x 25 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY I DOPRAWIAMY MLEKO

Czosnek kroimy w plasterki. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy majeranek i czosnek. Całość podgrzewamy, dodajemy 30 g masła w kawałkach, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zagotowane mleko zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby odrobinę przestygło.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MLECZNO-JAJECZNĄ

W misce dokładnie mieszamy jajka, uważając, aby ich nie ubić. Kiedy jajka będą dobrze wymieszane, cały czas mieszając, wlewamy powoli ciepłe mleko. Uważamy, aby jajka się nie ugotowały. Całość mieszamy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy.

KROK 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI PUDDINGU

Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła i obsypujemy bułką tartą, tak aby pokryła ścianki naczynia. Croissanty rwiemy na mniejsze części i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wraz z pokrojoną na mniejsze kawałki szynką i szpinakiem. Całość mieszamy i zalewamy masą mleczno-jajeczną.

WSKAZÓWKA! Zamiast croissantów można wykorzystać dowolne pieczywo. Należy umieścić go w naczyniu tyle, by masa mleczno-jajeczna prawie całkowicie je pokryła.

KROK 4: PIECZEMY PUDDING

Brie kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, a roquefort rwiemy na mniejsze kawałki. Oba sery układamy na wierzchu puddingu. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 25 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni. Pudding podajemy jeszcze gorący.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    212 dni temu
    Masa się zwarzyła :(

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!