Croissant - przepisy i pomysły:
- [SELECT]
- trafność
- od najnowszych
- najwyżej oceniane
Croissant z pesto i francuskim serem
Delikatny i chrupiący croissant podany z aromatycznym czerwonym pesto i francuskim serem pleśniowym to wspaniały pomysł na śniadanie lub kolację. Sprawdź, jak proste w przygotowaniu mogą być pyszne posiłki!

Croissanty z truskawkami i serem brie
Lubisz niezwykłe połączenia smaków? Jeśli tak, ta pyszna kanapka z croissantów będzie dla Ciebie idealna! Koniecznie spróbuj kanapek z serem brie i truskawkami we francuskim stylu.

Wytrawny pudding chlebowy
Sycąca i pyszna zapiekanka? To właśnie wytrawny pudding chlebowy! Idealny sposób, aby wykorzystać czerstwe pieczywo i stworzyć obiad pełen aromatycznych serów, który trafi w gusta całej rodziny.

Croissanty z filetem z piersi kurczaka
Cudownie maślany, delikatnie słodki croissant z guacamole, delikatna szynka z kurczaka i jajko sadzone – takie połączenie składników to gwarancja pysznego śniadania!

Francuskie tosty z karmelizowanymi jabłkami
Maślany croissant w oryginalnej odsłonie. Pachnące pieczywo i słodkie owoce to pomysł na śniadanie we francuskim stylu.

Czy kochasz przekąski rodem z Francji? W takim razie na pewno wielką estymą darzysz też croissanty. To rogaliki francuskie w kształcie półksiężyca o międzynarodowej sławie, po które możesz sięgać przy naprawdę wielu okazjach. Za każdym razem satysfakcja gwarantowana! A może kupno chrupiących croissantów już Cię nie zadowala i chciałbyś samemu przygotować poczęstunek bazujący na tym wypieku? W takim razie mamy dla Ciebie świetną wiadomość – wiele sprawdzonych przepisów na rogaliki francuskie gości w katalogu Kuchni Lidla. Dzięki nim sprawdzisz się w roli paryskiej Mistrzyni lub paryskiego Mistrza Kuchni! Kolejna dobra wiadomość brzmi tak, że przepisy na croissanty zgromadzone w naszej wielkiej księdze kucharskiej to w większości przepisy łatwe do przygotowania, które zamienisz w pyszną rzeczywistość już w kilka minut! Jest tam coś na słodko i coś na słono. Coś dla entuzjastów mięsnej kuchni i dla tych, którzy zdecydowanie wolą warzywa. A nawet owoce! Czy jesteś gotowa – albo gotowy – wejść do świata oryginalnych rogalików znad Sekwany oraz Loary? W takim poznaj nasze wyselekcjonowane przepisy!
Najpierw jednak wyjaśnijmy kilka kwestii. Jak już wiesz, croissanty pochodzą z Francji. Ale czy na pewno? Otóż to nie takie oczywiste! Liczne źródła są zgodne co do tego, że ich początków należy doszukiwać się już w XVII wieku… w Austrii! Kipferl, bo taką nazwę nosił na początku croissant, prawdopodobnie narodził się w roku wspaniałego zwycięstwa Jana III Sobieskiego nad Turkami oblegającymi Wiedeń (1683). Charakterystyczny półksiężyc – czyli symbol nierozłącznie związany z Imperium Osmańskim – miał w tym przypadku być metaforą „zjedzenia” wroga. Nie wiadomo, ile w tym wszystkim prawdy. Mamy jednak wiele powodów, by sądzić, że croissanty zadomowiły się we Francji dzięki dwóm znamienitym postaciom – Marii Antoninie Austriaczce, królowej Francji i Nawary w latach 1791-1792, która z rodzinnego Wiednia przeniosła na dwór miłość do Kipferl-croissantów oraz Augustowi Zangowi, austriackiemu piekarzowi, który w paryskiej piekarni „Boulangerie Viennoise" zachęcał Francuzów do poznawania tychże pysznych rogalików. Ci, którzy łączą croissanty przede wszystkim z Francją, również mają sporo racji. To bowiem mistrzowie z kraju puchnących bagietek i Wieży Eiffla dopracowali do perfekcji sztukę wypiekania croissantów. Przecież croissant stał się bardzo ważnym elementem francuskiej kultury i jedną z najbardziej ikonicznych potraw francuskiej kuchni!
Wybierz idealny przepis na croissanty
Przyjrzyjmy się wybranym przepisom na croissanty spośród wielu propozycji goszczących w Kuchni Lidla. Przy tym pamiętaj, że nasza baza inspiracji nieustannie się rozrasta, dlatego bardzo możliwe, że niedługo znajdziesz w niej kolejne przepisy warte wypróbowania! Tymczasem sprawdź przepis na croissanty z filetem z piersi kurczaka. Co takiego wyróżnia ten przepis na croissanta? Oprócz tego, co wyczytasz z nazwy, znajdziesz w nim m.in. guacamole i jajko sadzone, sałatę rzymską i ser cheddar. Polecany przepis na croissanty z ciasta francuskiego to naszym zdaniem przede wszystkim inspiracja śniadaniowa, aczkolwiek nikt nie zabroni Ci nacieszyć się nim nieco później.
Wartą poznania alternatywą dla tego przepisu na croissanty są croissanty z truskawkami i serem Brie. Gwarantujemy Ci, że jeśli uwielbiasz niestandardowe połączenia smaków, to coś dla Ciebie. Po przekrojeniu croissantów na pół smarujesz je masłem i nadziewasz nie tylko serem i truskawkami, ale też pysznym szpinakiem. Całość dopełnia odrobina (czyli dokładniej łyżeczka) kremu balsamicznego. Jeśli zatem nie boisz się mieszać i zaskakiwać – weź się za ten przepis.
A może przeglądając przepisy na croissanty maślane, poszukujesz słodkich deserowych inspiracji? Jeśli tak, idealnym pomysłem na małe co nieco okaże się dla Ciebie czekoladowy pudding z croissantów. Zapewniamy, że z tym słodkim śniadaniem każdy dzień zaczniesz z uśmiechem na ustach! Jak zamienić ten przepis na croissanty w rozkosz dla podniebienia? Bardzo łatwo. Otóż wystarczy, że naczynie żaroodporne pokryjesz masłem, a następnie wrzucisz do niego pocięte na plasterki croissanty, dobrą gorzką czekoladę oraz miksturę powstając z połączenia jajek, mleka, śmietany i cukru. Pyszny pudding croissantowy powstaje w piekarniku!
Amatorzy słodkich śniadań w stylu francuskim nie przejdą obojętni obok przepisu na francuskie tosty z karmelizowanym jabłkiem. To eksplozja smaków gwarantowana przez przebojowy duet masła oraz jabłka w najsłodszym możliwym wydaniu. To jednak nie koniec – w tym przepisie na croissanty wiele do powiedzenia mają też wanilia i cynamon, czyli niezastąpiony kompan jabłek w każdej odsłonie!
Widzisz, do czego zmierzamy? Przepisy na croissanty w naszej bazie inspiracji pozwolą Ci poznać te pyszne francuskie rogaliki od każdej strony. Wymienione propozycje to zaledwie kilka z przepisów na croissanty maślane, które mogą Cię urzec.
Jak zrobić croissanty w domu?
Zachodzisz w głowę, jak zrobić croissanty z ciasta francuskiego? Udostępniając Ci nasze przepisy, zakładamy, że do ich realizacji wykorzystasz kupione w Lidlu wypieki. Ale oczywiście powiemy Ci, jak się robi croissanty. Kto wie, może kiedyś samodzielnie je upieczesz?
Od razu uprzedzamy, że pieczenie croissantów to operacja bardzo pracochłonna i wymagająca, jeśli planujesz zacząć od samych podstaw. Czyli od przygotowania ciasta francuskiego. To procedura wieloetapowa i bardzo skomplikowana, która wymagałaby od Ciebie wyrobienia ciasta, rozwałkowywania go, formowania i laminowania, wielokrotnego składania i chłodzenia. Dlatego, jeśli chcesz znaleźć odpowiedź na pytanie, jak się robi croissanty, radzimy Ci z całego serca – zdecyduj się na gotowe ciasto. Zwłaszcza wtedy, gdy należysz do niecierpliwych smakoszy lub zależy Ci na czasie.
Ciasto na croissanty – tajemnica pysznych wypieków
Jak zrobić croissanty z ciasta francuskiego? Załóżmy więc, że zdecydowałaś się lub zdecydowałeś na gotowe ciasto na croissanty. Rozpakuj je i rozwiń na wybranej płaskiej powierzchni, np. stolnicy, a potem potnij je na trójkąty. Z tych właśnie trójkątów stwórz rogaliki (wystarczy je zwinąć).
W ten sposób przygotowane croissanty musisz oczywiście upiec. Zanim jednak włożysz je do piekarnika, masz chwilę, by zadbać o ich walory wizualne. A do tego wystarczy jeden znany trik – każdy rogalik posmaruj jajkiem. Gwarantujemy, że po upieczeniu, czyli po 15 minutach w piekarniku rozgrzanym do 200°C z opcją pieczenia góra-dół, będą one połyskiwały niczym prawdziwy skarb kulinarny, którym przecież są!
Wiedząc, jak zrobić croissanty z ciasta francuskiego, możesz uczynić każdy z naszych przepisów jeszcze bardziej „domowym”. Zwróć też uwagę na fakt, że gdy już zrozumiesz, jak się robi croissanty, będziesz mogła (lub mógł) zacząć zabawiać się w nadziewanie ich Twoimi ulubionymi składnikami, takimi jak budyń, czekolada czy dżem!
Wkrocz do świata przepysznych francuskich croissantów wraz z Kuchnią Lidla. Przekonaj się, jakimi wariacjami na temat klasyki mogą zaskoczyć Cię nasze mistrzynie i mistrzowie sztuki kulinarnej!