zobacz film Crookie, czyli croissant z ciasteczkiem

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot kuchenny z funkcją ucierania
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C

Przygotuj wcześniej:

Masło przechowuj w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę dość drobno siekamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CIASTECZKA

Cukier i masło umieszczamy w misie miksera i dokładnie ucieramy na dość puszystą masę. Następnie dodajemy jajko. Kiedy składniki się połączą ,do misy miksera wlewamy mleko i dalej mieszamy.

WSKAZÓWKA! Jeśli mimo dodania dwóch łyżek mleka masa nie będzie chciała się połączyć, możemy dodać dodatkową łyżkę lub dwie.

Na koniec do ciasta na ciasteczka dodajemy posiekaną czekoladę i całość krótko mieszamy na niskich obrotach.

KROK 3: NADZIEWAMY CROISSANTY CIASTEM

Z ciasta na ciasteczka formujemy 10 kulek wielkości gałek lodów, z których następnie przygotowujemy wałeczki trochę krótsze niż długość croissanta. Połową wałeczków nadziewamy przekrojone wzdłuż niemal na pół croissanty. Z pozostałego ciasta formujemy płaskie kawałki lekko zaostrzone na końcach i układamy je wzdłuż na wierzchu rogalików.

KROK 4: PIECZEMY CROOKIES

Tak przygotowane ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 175°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!